Γυναίκα 37 χρονών, περίπου 50 κιλά, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, άοπλη με λίγο τσουρέκι στη τσάντα και ένα φουλάρι στο λαιμό ανέβηκε με άλλες εξήντα γυναίκες στο βουνό Κάκαβος για να υπερασπιστεί το δικαίωμα της στο φυσικό της περιβάλλον, το δάσος. Βρέθηκε σωριασμένη σε ένα χαντάκι με κάκωση στον αυχένα γιατί ….εμπόδισε δύο τζιπ της αστυνομίας να περάσουν. Τρεις γυναίκες αφού χτυπήθηκαν από τους άνδρες της αστυνομίας συνελήφθησαν γιατί….. απείλησαν την σωματική ακεραιότητα δύο διμοιριών ΜΑΤ και η μία κατηγορείται μεταξύ άλλων … ότι δάγκωσε το χέρι ενός αστυνομικούς. Οι παραπάνω προτάσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτι του ίδιου ρεπορτάζ γιατί φανερά αντίκεινται στην κοινή λογική. Και όμως στην Χαλκιδική αυτός ήταν ο τρόπος που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να τιμήσει την Παγκόσμια Μέρα για την Μητέρα. Επιστρατεύοντας δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και την ομάδα ΟΠΚΕ για να χτυπήσει εξήντα γυναίκες, μητέρες οι περισσότερες. Θα μπορούσαν να είναι και οι δικές τους, αναρωτιέται κανείς και όμως η αστυνομία στην Χαλκιδική δεν κάνει διακρίσεις σε παιδιά και γυναίκες. Όλοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, με το ξύλο και τις συλλήψεις. Πρόκειται για τα νέα ήθη που έχει εγκαινιάσει ο Δένδιας στην χώρα με πειραματόζωο την Χαλκιδική. Η δημοκρατία έχει καταλυθεί στην Χαλκιδική, το χειρότερο όμως είναι ότι καταλύεται κάθε μέρα και με κάθε δυνατό τρόπο.
«Ανεβήκαμε στο βουνό πηγαίνοντας προς τις Σκουριές από την περιοχή Οξάρες. Στην διασταύρωση του δασικού δρόμου μας περίμεναν τρία τζιπ των ομάδων ΟΠΚΕ τα οποία ήθελαν να μας κόψουν τον δρόμο. Εμείς καταφέραμε να περάσουμε ενώ αυτοί μας φώναζαν ειρωνικά «Έτσι και αλλιώς θα σας σταματήσουν τα ΜΑΤ στο εργοτάξιο» Σε λίγη ώρα βρίσκουμε παρατεταγμένες δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση. Δεν τους μιλάμε και καθόμαστε στην άκρη του δρόμου για πικ –νικ, τσουρέκι, καφέ ό,τι είχε η κάθεμια. Πέρασε περίπου μία ώρα και βλέπουμε τα ΜΑΤ να ανοίγουν δρόμο για να περάσουν δύο τζιπ της αστυνομίας τα οποία ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Εμείς μπήκαμε μπροστά τους και είπαμε στους άνδρες της αστυνομίας ότι από την στιγμή που μας απαγορεύουν τον δρόμο προς το βουνό τουλάχιστον ας μην μας ενοχλούν. Ξαφνικά τα ΜΑΤ έρχονται κατά πάνω μας και χτυπούν μια 60χρονη συναγωνίστρια μας . Σε λίγη ώρα ακούμε τον διοικητή να φωνάζει «Κάντε στην άκρη, σας φορτώνουμε όλες» Και ενώ αρχίζουμε να οπισθοχωρούμε, τα ΜΑΤ ξεκινούν να μας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους και τραβολογούν μία από μας για να την συλλάβουν» μας εξιστορεί η Λόλα Χρυσούλη (φωτο) η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί της διέγνωσαν κάκωση αυχένα και εκδορές στον λαιμό.
« Με έσπρωχναν ταυτόχρονα τρεις άνδρες των ΜΑΤ για να με συλλάβουν. Ο ένας από την κουκούλα, ο άλλος από το μαντήλι που είχα στο λαιμό, κόντεψε να με πνίξει. Ξαφνικά ο ένας αφήνει το χέρι του από πάνω μου και ο άλλος με ρίχνει στο χαντάκι δίπλα στο δρόμο» περιγράφει η Λόλα και καταλήγει: «Έχουμε έρθει ξανά αντιμέτωπες με τα ΜΑΤ στο βουνό, ποτέ ξανά όμως δεν ζήσαμε τέτοια βία. Δεν είμαστε ούτε οι γυναίκες νίντζα, ούτε οι μαύρες χήρες στην Τσετσενία. Είναι δυνατόν 50 κιλά άνθρωπος να απειλώ την σωματική ακεραιότητα ενός πάνοπλου άνδρα των ΟΠΚΕ;»
«Αναρωτιέμαι αν μου έχει απομείνει πλέον κάποιο δικαίωμα» αναρωτιέται η κα Κούλα, 54 χρονών το απόγευμα στο φυλάκιο της Ιερισσού όπου δεκάδες κάτοικοι κρατούν βάρδιες προκειμένου να προστατεύσουν το χωριό τους από τα ΜΑΤ τα οποία έχουν περικυκλώσει τις δύο εισόδους της Ιερισσού. «Θέλαμε να κάνουμε μια απλή βόλτα στον χώρο που ζούσαμε τόσα χρόνια» τονίζει η κα Κούλα ακόμη ενώ παράλληλα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής χτυπήθηκε στο στομάχι και στη συνέχεια στο κεφάλι καθώς αστυνομικοί την έριξαν με την βία στο δρόμο. « Είμαι περήφανη για τον αγώνα που δώσαμε σήμερα» λέει η Αναστασία Τζίτζου, 38 χρονών και προσθέτει «Όπως φαίνεται αυτοί φοβούνται ακόμη και τις γυναίκες». Αναφορικά με τον ρόλο των γυναικών στον αγώνα ενάντια στους χρυσοθήρες, η Αναστασία σημειώνει: « Μέσα μας έχει φουντώσει το αίσθημα της αδικίας, αυτό μας κάνει πιο δυνατές. Στον αγώνα αυτόν άλλαξε και ο ίδιος ο ρόλος μας ως γυναίκες. Πριν ήμασταν μόνο γυναίκες του νοικοκυριού τώρα έχουμε μεταμορφωθεί σε αντάρτισσες». Η βία δεν τους τρομάζει πλέον αλλά όπως λέει η Αναστασία «σε κάνει να εφευρίσκεις νέους τρόπους αντίστασης».
Οι τρεις συλληφθείσες γυναίκες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου για να περάσουν αυτόφωρο. Να σημειωθεί ότι η μία από τις τρεις συλληφθείσε,. μητέρα ανήλικων παιδιών που τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι δεν της επετράπη η μεταφορά στο νοσοκομείο μέχρι τις 8 το βράδυ ενώ για πολλές ώρες είχε απαγορευτεί και η επαφή των συνηγόρων με τις τρεις γυναίκες χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος που να το δικαιολογεί. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τις τρεις συλληφθείσες είναι μεταξύ άλλων εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια και απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου.
Τις προηγούμενες μέρες πριν αλλά και μετά το Πάσχα σχεδόν καθημερινά κάτοικοι της Ιερισσού αλλά και άλλων χωριών της ΒΑ Χαλκιδικής ανεβαίναν στο βουνό προκειμένου να κάνουν αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνει το κράτος, να προστατεύσει τον φυσικό του πλούτο. Στο βουνό δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της καταστροφής αιωνόβιων δένδρων τα οποία αφού αποψιλώνονται παραχώνονται κακήν κακώς στις ρεματιές. Όπως και τις προηγούμενες μέρες, έτσι και χθες, την ώρα που οι γυναίκες δέχονταν την επίθεση των ΜΑΤ από την άλλη πλευρά του βουνού περίπου 500 κάτοικοι ανέβηκαν στον λάκο του Καρατζά προκειμένου να ελέγξουν αν συνεχίζονται οι εργασίες αποψίλωσης για τις οποίες η εταιρία δεν έχει πάρει ακόμη τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις. Επιπλέον η εταιρεία προχωρά τις εργασίες μετατροπής των ρεμάτων, μοναδικής πηγής υδροδότησης των χωριών σε λίμνες τελμάτων. Με αφορμή μάλιστα την σημερινή συνάντηση στην Εισαγγελία εφετών με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σχετικά με τη νομιμότητα των εργασιών της εταιρείας, οι κάτοικοι ανέβηκαν στο σημείο διαπιστώνοντας ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας έκοβαν ανενόχλητοι δένδρα. Για ακόμη μία φορά όμως συνάντησαν πλήθος διμοιριών να τους περιμένουν. Και ενώ τρεις εκπρόσωποι των κατοίκων πραγματοποιούσαν συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας Β. Χονδρό και τον αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τους κατοίκους και ρίχνουν δακρυγόνα σε ευθεία βολή. Ακολούθησε πολύωρη σύγκρουση των κατοίκων με τα ΜΑΤ και τραυματισμούς κατοίκων. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές αρχές προσέφεραν κάλυψη όλο το πρωί σε εργασίες παράνομης υλοτόμησης στην περιοχή, ενώ κατά την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 7 άτομα.
«Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν μια προσπάθεια των αστυνομικών αρχών να οξύνουν την κατάσταση. Πριν λίγες μέρες ενώ οι κάτοικοι είχαν ανεβεί στο βουνό για να σταματήσουν τις εργασίες αποψίλωσης αντιμετώπισαν από την πλευρά των ΜΑΤ άσεμνες χειρονομίες ακόμη και εικονικούς πυροβολισμούς . Επιπλέον εκείνη την ημέρα άνδρες της αστυνομίας φώναζαν ειρωνικά προς τους κατοίκους ότι αγαπούν την Ελληνικός Χρυσός και ότι θα αγοράζουν χρυσό όταν γίνει η επένδυση ενώ δεν δίστασαν να πετάξουν και πέτρες προς την πλευρά των κατοίκων» λέει ο Γ. Κυρίτσης συνήγορος των κατοίκων ενώ αναφορικά με τους φερόμενους ως τραυματίες αστυνομικούς από σκάγια όπλων τόνισε ότι «Επίσημη ενημέρωση από ιατρικές πηγές δεν αναφέρει σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μαζί με τους διαδηλωτές υπήρξε ελαφρύς τραυματισμός αστυνομικού» . Οι κάτοικοι αρνούνται ότι υπήρξε πυροβολισμός από σκάγια (πληροφορία την οποία διέδιδε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Υγείας) και δηλώνουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια.
Αναφορικά με την επίθεση που δέχτηκαν οι γυναίκες ο Γ. Κυρίτσης τονίζει ότι πρόκειται για βίαιη αντιμετώπιση μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας που υπακούει στο πρόσταγμα της κυβέρνησης για συνέχιση του έργου με κάθε κόστος.
«Είναι ειρωνεία ο υπουργός Δημόσιας τάξης ο οποίος έχει καταλύσει κάθε έννοια Δημοκρατίας στην Χαλκιδική να μας μιλάει για την Δημοκρατία και το δικαίωμα στην διαμαρτυρία» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη σχετικά με τις δηλώσεις Δένδια για κουκουλοφόρους που θέλουν «να επιβάλλουν το δικό τους “δίκαιο” με κηνυγετικά όπλα και μολότοφ». Σχετικά με τους δήθεν πυροβολισμούς η κα Ιγγλέζη τονίζει ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν είναι ούτε κουκουλοφόροι ούτε κουμπουροφόροι. «Ας ασχοληθεί ο κ. Δένδιας με τους άνδρες της ΕΛΑΣ οι οποίοι προκαλούν συνέχεια τους κατοίκους. Την κατάσταση την έχει φτάσει στα άκρα η κυβέρνηση με την αστυνομοκρατία που επιβάλλει στην περιοχή, με την αστυνομία να προστατεύει τα συμφέροντα μιας εταιρείας» καταλήγει.
Σταυρούλα Πουλημένη