Δύσκολη ημέρα για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να οδηγείται στην ολομέλεια της βουλής με την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και τον πρωθυπουργό να καλείται να καλύψει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι μόλις το 2009 μιλούσε για σκάνδαλο μεγατόνων.
Από τις 10 το πρωί συζητείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει το σκάνδαλο, όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις συμβάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η ιδιοκτήτρια των οποίων έλαβε μεν τεράστια ποσά, αλλά τα υποβρύχια σαπίζουν και η επιχείρηση είναι κλειστή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ καίριες ευθύνες έχει ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Άμυνας, που προώθησε τη σύμβαση το 2011.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες πως «έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός αυτή την πολύ σοβαρή συζήτηση στη Βουλή. Κι έχω κι εγώ περιέργεια να δω αν θα έρθει να υπερασπιστεί και να καλύψει τον Αντιπρόεδρό του ή δια της απουσίας και της σιωπής του ουσιαστικά θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο. Έχει ενδιαφέρον».
Στις 9 συνολικά σελίδες της πρότασής του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «επιζήμιες για τα ελληνικά συμφέροντα τις δύο συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους Γερμανούς κατασκευαστές», ενώ τονίζει ότι «η υπόθεση της προμήθειας υποβρυχίων 209 και 214 αποτελεί ένα διαρκές οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξεκίνησε με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 1998 και έλαβε συγκεκριμένη μορφή με τις συμβάσεις 012Β/00 και 021Β/02 οι οποίες υπεγράφησαν επί θητείας του πρωτοδίκως καταδικασθέντος για την ίδια υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν τη συζήτηση στη βουλή σε ένα “ειδικό δικαστήριο” για τις βρώμικες δεκαετίες κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θέτοντας το πολιτικό προσωπικό των τελευταίων δεκαετιών προ των ευθυνών του. Στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου συμβολίζεται όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, ενώ η στάση Σαμαρά τον καθιστά συνένοχο και αποδεικνύει ότι υπάρχουν συμβόλαια που δένουν τους διεφθαρμένους του τόπου αυτού.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, τονίσθηκε πως αυτό που έχει σημασία είναι να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες των εμπλεκόμενων και να μην αναλωθεί η συζήτηση σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Σχετικά με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να φέρει στοιχεία στη Βουλή, η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι θα πρέπει αρχικά να ψηφίσει την εξεταστική, ώστε όλοι να κριθούν.
Άγνωστο παραμένει εάν στη συζήτηση θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός, κάτι που σχολίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο χθες: «Θα έρθει να υπερασπιστεί και να καλύψει τον αντιπρόεδρό του ή διά της απουσίας και της σιωπής του ουσιαστικά θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο».
Την ίδια ώρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι «απορρίπτει την τεχνητή πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι θεωρεί την κίνηση «άσφαιρη».
Ονόματα ή ενοχή
Ο κύριος Βενιζέλος έχει προϊδεάσει εδώ και καιρό συμμάχους και εχθρούς ότι κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις, χωρίς, πάντως να αποκαλύπτει κάτι περισσότερο, προκαλώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αντικρούσει το αληθές και το βάσιμο των επιχειρημάτων του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στοχεύει – όπως έχει επισημάνει στους στενούς του συνεργάτες – να μετατρέψει τον κύριο Τσίπρα από εγκαλούντα σε εγκαλούμενο υποχρεώνοντας τον να απαντήσει σε κρίσιμα κατά τη Χαριλάου Τρικούπη ερωτήματα.
Ο κ.Βενιζέλος αναμένεται να επιχειρήσει να θολώσει τη συζήτηση για τα σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ της περιόδου ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις διαπλοκής και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Βέβαια όπως αναφέρουν ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να καταθέσει ονόματα και στοιχεία, διαφορετικά η αντίδρασή του αυτή θα αποτελεί ακόμη μια ένδειξη ενοχής.
Σύμφωνα όμως με όσα ισχυρίζεται η Χαριλάου Τρικούπη η συζήτηση θα κινηθεί σε αοριστίες και κατηγορίες που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταθούν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Βενιζέλος έθεσε σε non paper η Χαριλάου Τρικούπη, διατυπώνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, που αναμένεται να απευθύνει προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:
«- Τι σχέση έχει το περιεχόμενο και το ύφος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική με όσα έλεγε προσωπικά ο κ. Τσίπρας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το ΓΤ του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρις ότου λάβουν απάντηση στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή επί της πρότασης μομφής;
– Εξυπηρετεί – εξ αντικειμένου ας πούμε – ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα συμφέροντα που συνδέονται με τις αμυντικές προμήθειες και την ναυπηγική βιομηχανία, πέραν των συμφερόντων που επενδύουν γενικά στο αδιέξοδο, στην οικονομική καταστροφή της χώρας, την επιστροφή στη δραχμή και εξ αντικειμένου συμπίπτουν με τις πολιτικές επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ;
– Γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά ενός νόμου (!) που αφορά τα υποβρύχια και τον Σκαραμαγκά, ενώ δήλωσε «παρών» και ουσιαστικά στήριξε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για το ναυπηγείο της Ελευσίνας;
– Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν προκάλεσε ως τώρα, στη παρούσα Βουλή, επί ενάμιση και πλέον χρόνο, αναλυτική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για το ζήτημα των ναυπηγείων καλώντας όχι μόνο τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και την ιδιοκτησία των ναυπηγείων και τους υποκατασκευαστές των υποβρυχίων αλλά και άλλων πλοίων του ΠΝ και τους εργαζόμενους μαζί;
– Γιατί ο κ. Τσίπρας στηρίζει τα αμαρτωλά αντισταθμιστικά οφέλη;
– Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί ότι εφάπτεται εξ αντικειμένου και με τα συμφέροντα που ήθελαν πάντα και θέλουν και τώρα είτε τον έλεγχο είτε το κλείσιμο και τη διάλυση του Σκαραμαγκά προς ίδιον όφελος. Μήπως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ονόματα;
– Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά που έχουν στηλιτεύσει τη στάση του κ. Τσίπρα! Διάβασε ο κ. Τσίπρας τι του λένε οι εργαζόμενοι;
Θα υπάρξουν κι άλλες ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, όπως σε ό,τι ο κ. Δρίτσας είχε αντιπροτείνει την απόσυρση της πρότασης για εξεταστική μιλώντας στον 9,84: Συγκεκριμένα είχε πει: «Εμείς αποσύρουμε αύριο κιόλας την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, αν η κυβέρνηση έρθει -ως έχει υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς ότι θα έκανε μέχρι 31/12/12-, με μια λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παραλαβή των υποβρυχίων και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Εάν πράγματι η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς και κάθε άλλος αρμόδιος υπουργός μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι επίκειται λύση και μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τότε δεν χρειάζεται να απασχοληθεί το ελληνικό κοινοβούλιο στην αναζήτηση ευθυνών παρελθόντων ετών. Αλλά δεν πρόκειται».
Ο πολιτικός θάνατος Βενιζέλου, συμπαρασύρει την κυβέρνηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να δώσει την χαριστική βολή στο αρχιερέα της διαπλοκής Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ένα σύστημα διακυβέρνησης που έπαιρνε δάνεια για να μοιράζει μίζες, σε ένα κόμμα που ταυτίστηκε με τη βρωμιά και τη δυσωδία. Παράλληλα οι τορπίλες του ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπήσουν και τη Δεξιά που υπέκυψε στους μαφιόζικους εκβιασμούς του Βενιζέλου, ενώ το 2012 μιλούσε για σκάνδαλο μεγατόνων.
Μόλις το 2012 ο τότε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης ανάφερε χαρακτηριστικά: “Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που – το 2010 – αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.
Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δις ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα”.
Οι αντιδράσεις των γαλάζιων βουλευτών είναι έντονες για τη στήριξη που προσφέρει η Νέα Δημοκρατία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά έπειτα από διαβουλεύσεις της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας δεν υφίσταται ζήτημα διαρροών.