Ρατσιστική συμπεριφορά από τον προϊστάμενο του τμήματος εσόδων του ΙΚΑ της Μαρτίου καταγγέλλει ο αρμένιος Vahagn Karapetyan, ο οποίος τονίζει ότι ο εν λόγω προϊστάμενος αρνείται επανειλημμένα να χορηγήσει σε μετανάστες τις βεβαιώσεις ημερών ασφάλισης, βάσει εργοσήμου,για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους.
Ο ίδιος έγινε μάρτυρας της συμπεριφοράς αυτής με αφορμή την υπόθεση της μητέρας του Nvard Gevorgyan η οποία αν και διαμένει από το 2005 στην Ελλάδα (μέσω της επανένωσης οικογενειών) κατάφερε μόλις στις 27 Αυγούστου να βγάλει άδεια εργασίας και έτσι εργάστηκε ως οικιακή βοηθός για κάποιους μήνες συμπληρώνοντας 51 εργόσημα .
Πήγε λοιπόν ο γιος της στο τμήμα του ΙΚΑ να τα καταθέσει για να της χορηγηθεί βεβαίωση του βιβλιαρίου της έτσι ώστε να μπορέσει να ανανεώσει την άδεια παραμονής της. Το αίτημά της όμως όχι μόνο δεν ικανοποίθηκε αλλά ο προϊστάμενος προχώρησε σε μια εντελώς ρατσιστική απάντηση πως «οι μετανάστες είναι τεμπέληδες, δουλεύουν μαύρα και βρίσκουν έναν τρόπο να μαζεύουν τα ένσημα αυτά για να ανανεώνουν τις άδειές τους».
Ο προϊστάμενος ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη μετανάστρια δεν προσέφερε πραγματική εργασία και με πονηρό τρόπο προσπαθούσε να ανανεώσει την άδεια. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να παραστεί στο τμήμα και η εργοδότρια της Nvard Gevorgyan προκειμένου να αποδειχθεί το πραγματικό της εργασίας.
Η δυσπιστία του προϊσταμένου σχετικά με το αν η μετανάστρια παρείχε πραγματική εργασία ή όχι δεν εξαντλήθηκε στο σημείο αυτό με τον ίδιο να υποστηρίζει πως η εργοδότρια δεν είχε τέτοιο εισόδημα έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει την μετανάστρια για οικιακή βοηθό, ζητώντας ακόμη και την φορολογική της δήλωση.
Η εργοδότρια προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα εξηγώντας στον προϊστάμενο πως οι ηλικιωμένοι γονείς της την βοήθησαν στο να πληρώσει την εργαζόμενη της διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η τελευταία παρείχε πραγματική εργασία.
Το αποκορύφωμα της κατάχρησης εξουσίας ήρθε την περασμένη Παρασκευή όταν δικηγόροι της «Ομάδας Νομικών για την Υπεράσπιση των δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων» του Στεκιού μεταναστών στην Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν την υπηρεσία για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός αυτό. Ο προϊστάμενος αφού επανέλαβε τις αντιρρήσεις του ζήτησε να κάνουν γραπτό αίτημα το οποίο, όμως, όπως δήλωσε εκ των προτέρων θα απορρίψει!
Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον Vahagn Karapetyan, για μεμονωμένο περιστατικό καθώς ο ίδιος έχει δεχτεί καταγγελίες και από άλλους μετανάστες που αντιμετώπισαν την ίδια απορριπτική στάση στο συγκεκριμένο ΙΚΑ . Παρόμοια ήταν η αντιμετώπιση και της διευθύντριας του τμήματος η οποία ισχυρίστηκε περίπου τα ίδια, πως δηλαδή οι μετανάστες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν δόλιους τρόπους για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ανανέωση της άδειάς τους.
Εντύπωση προκαλεί σύμφωνα με τους δικηγόρους της Νομικής ομάδας υποστηρίξης μεταναστών και προσφύγων πως «ενώ ακόμη και η κυβέρνηση το 2013 αφουγκράστηκε την αγωνία των μεταναστών για την παραμονή τους στη χώρα για εργασία μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε με τα ποσοστά ανεργίας να χτυπάνε κόκκινο και μείωσε τα απαιτούμενα ένσημα σε 50 για την παροχή σ’ αυτούς άδειας διαμονής για λόγους εργασίας, έρχονται τα συγκεκριμένα στελέχη του ΙΚΑ να αμφισβητήσουν τον νομοθέτη και την ελληνική πραγματικότητα, αρνούμενοι να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας των μεταναστών με τον ανωτέρω αριθμό ενσήμων, ώστε να μπορέσουν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους».
Σήμερα για το ζήτημα αυτό η Ι. Γαϊτάνη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η Ε. Ιωαννίδου πρόεδρος του Συμβούλιο Επανένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν το ΙΚΑ όπου ζήτησαν στοιχεία σχετικά με το γεγονός.
«Δεν πρόκειται απ`ότι φαίνεται για μεμονωμένο περιστατικό υπάρχουν παράπονα και από άλλους μετανάστες για διακριτική συμπεριφορά εις βάρος τους. Επισκεφτήκαμε ως ΣΕΜ το τμήμα εσόδων στο ΙΚΑ προκειμένου να ζητήσουμε στοιχεία για να διαπιστώσουμε τους λόγους της απόρριψης. Αν αποδειχθεί πως αντίστοιχες απορρίψεις αιτημάτων αφορούν μόνο μετανάστες τότε μιλάμε ξεκάθαρα για διακριτική μεταχείριση και παράβαση καθήκοντος από τον προϊστάμενο που επισίει ακόμη και μήνυση» τόνισε η Ε. Ιωαννίδου μιλώντας στο alterthess.gr υπενθυμίζοντας παρόμοια ρατσιστική συμπεριφορά από οδηγό του ΟΑΣΘ που κατέβασε από το λεωφορείο δύο αφρικανούς μετανάστες και τελικά καταδικάστηκε για άρνηση παροχής υπηρεσίας για λόγους ρατσιστικής συμπεριφοράς.
“Ζητήσαμε να είμαστε σε επαφή σχετικά με παράπονα που εκφράζονται για την υπηρεσία αυτή αλλά και για άλλες δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με την αντιμετώπιση των αιτημάτων των μεταναστών. Συζητήθηκε η υπόθεση της μετανάστριας όπου η εργοδοσία και οι γονείς της βεβαίωσαν το πραγματικό της εργασίας και κάναμε αίτημα επίσπευσης της υπόθεσης προκειμένου να προβούν σε μια απφόαση καθώς η μετανάστρια επί δύο μήνες ταλαιπωρείται καλούμενη να φέρνει όλο και περισσότερο στοιχεία για να αποδείξει ότι εργάστηκε” ανέφερε ακόμη η Ε. Ιωαννίδου διερωτώμενη αν η διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου σε ανάλογες υποθέσεις όπου ελέγχονται στοιχεία μέχρι που μπορεί να φτάσει δεδομένου ότι πολλοί μετανάστες κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια παραμονής τους.
Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων: Η πρακτική του ΙΚΑ θα μας βρει απέναντι
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας Νομικών που δέχτηκε και την καταγγελία, η άρνηση του προϊσταμένου αυτή έχει έρεισμα σε έγγραφα-οδηγίες που στάλθηκαν προς ολα τα Yποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2013, δηλαδή στην υπ’ αριθμ.43/11-7-2013 εγκύκλιο και στο υπ’ αριθμ.πρωτ. Α21/449/102/17-10-2013 γενικό έγγραφο των Διευθύνσεων ασφάλισης- εσόδων, παροχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
«Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά οι διευθυντές και προϊστάμενοι των αρμόδιων τμημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οφείλουν να ερευνούν ελεύθερα όλα τα στοιχεία για την εξακρίβωση του πραγματικού της απασχόλησης και να “αποφαίνονται ελεύθερα και κατά συνείδηση σύμφωνα με το Νόμο και τους Κανονισμούς”, σχετικά με το αν η ασφάλιση μέσω εργοσήμου αφορά πραγματική εργασία του προσώπου, “ώστε να περιορίζονται φαινόμενα εικονικής ασφάλισης με σκοπό τη συμπλήρωση προϋποθέσεων για λήψη παροχών”» αναφέρουν οι δικηγόροι τονίζοντας ωστόσο πως «ο εν λόγω προϊστάμενος και η διευθύντρια του Yποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 25ης Μαρτίου Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι εκ προοιμίου θεωρούν ότι οι μετανάστες που ζητούν τη χορήγηση της βεβαίωσης ημερών ασφάλισης, έχοντας συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, δεν προσφέρουν πραγματική εργασία και ότι με δόλιο τρόπο προσπαθούν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους».
Όπως ακόμη αναφέρουν «για τον λόγο αυτό, τους υποβάλλουν σε εξαντλητικούς ελέγχους, ζητώντας συνεχώς αποδεικτικά έγγραφα και θέτοντας αβάσιμα και αθεμελίωτα σύμφωνα με τις κείμενες εγκυκλίους του ΙΚΑ γραφειοκρατικά κωλύματα στη χορήγηση της βεβαίωσης γιατί ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μετανάστες και μετανάστριες προσκομίζουν όλα τα έγγραφα που τους ζητούνται, οι εν λόγω αρμόδιοι αρνούνται τη χορήγηση της βεβαίωσης, ισχυριζόμενοι οτι δεν έχουν πειστεί για το πραγματικό της απασχόλησης».
«Η ενέργεια των εν λόγω προϊστάμενων μολονότι ερείδεται στα παραπάνω έγγραφα εγκυκλίους, « έρχεται να δείξει με τον σκληρότερο τρόπο ότι προτεραιότητα του ΙΚΑ σήμερα δεν είναι να ελέγξει την αδήλωτη-άτυπη «μαύρη» εργασία, αλλά αντίθετα επιδίδεται στον έλεγχο του «πραγματικού» της απασχόλησης, προφανώς προκειμένου να στερήσει παροχές σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που τις δικαιούνται. Όταν δε, παρατηρεί κανείς τον «υπερβάλλοντα ζήλο» κάποιων αρμόδιων υπαλλήλων ειδικά απέναντι σε μετανάστες και μετανάστριες, δεν μπορεί να μην σκεφθεί ότι αυτός ακριβώς ο υπερβάλλων ζήλος ερείδεται τελικά όχι σε μια τυπολατρική ερμηνεία των εν λόγω οδηγιών-εγκυκλίων, αλλά σε ρατσιστικά ελατήρια και σε διακριτική συμπεριφορά εναντίον των μεταναστών και μεταναστριών που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια συγκυρία κρίσης, ανεργίας, και επισφαλούς και άτυπης εργασίας. Μόνο που η πλέον πρόσφατη κοινωνική εμπειρία μας καθιστά βέβαιους ότι αυτό που δοκιμάζεται σήμερα στις μειοψηφίες (μετανάστες εργαζόμενους) θα εφαρμοστεί επίσης αύριο και στους ντόπιους εργαζόμενους» σημειώνει τέλος η Ομάδα Νομικών καταλήγοντας πως:
«Από τη μεριά μας δηλώνουμε με κάθε τρόπο ότι αυτή η πρακτική του ΙΚΑ θα μας βρει απέναντι διότι αποτελεί μία ακόμα έκφανση αντεργατικής και διακριτικής ταξικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων, και δη των μεταναστών και μεταναστριών εργαζομένων. Δεν υπάρχει εικονική απασχόληση χωρίς ανεργία, επισφάλεια και άτυπη-μαύρη εργασία και εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς τις παροχές που δικαιούται. Ούτε ένας μετανάστης και μετανάστρια εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά!!»
Σταυρούλα Πουλημένη