in , ,

Προβολή του ντοκιμαντέρ Parko από την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλ. Σβώλου

Προβολή του ντοκιμαντέρ Parko από την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλ. Σβώλου

Με αφορμή το “Πάρκο Τσέπης , Αγαπηνού – Ιωάννου Μιχαήλ”, η Πρωτοβουλία της Αλεξάνδρου Σβώλου διοργανώνει την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 και ώρα 13.00′ μ.μ. στον Κινηματογράφο Μακεδονικόν στην προβολή του Parko – a documentary (37’, 2016) που αφορά το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου.

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου (Ομάδα: Φίλοι του Πάρκου Ναυαρίνου) δημιουργήθηκε στην καρδιά των Εξαρχείων, σε ένα χώρο 1.476 τ.μ. που για χρόνια χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ. Ο χώρος είχε παραχωρηθεί από το ΤΕΕ στο Δήμο Αθηναίων το 1990 και το δημοτικό συμβούλιο είχε, τότε, λάβει απόφαση να δημιουργήσει εκεί μια πλατεία. Παρόλα αυτά, οι δημοτικές αρχές έμειναν άπραγες για 18 χρόνια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όταν η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου σε ιδιώτη, που το εκμεταλλευόταν, ως πάρκινγκ, έληξε. Η συλλογική προσπάθεια για την περάτωση του πάρκου το Μάρτιο του 2009 έλαβε χώρα από τους κάτοικους της περιοχής μαζί με την συλλογικότητα «Εμείς, Εδώ και Τώρα και για Όλους Εμάς» και την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων. Μετά από ένα ταξίδι 9 χρόνων, το Πάρκο σήμερα αποτελεί έναν τόπο δημιουργίας, ανοιχτό σε πολιτικές, πολιτιστικές, αντικαταναλωτικές, μη-εμπορικές δράσεις, φιλοξενεί καθημερινά μέρος της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της Γειτονιάς, και λειτουργεί ως τόπος περιπάτου, συνεύρεσης, επικοινωνίας, δράσης και προβληματισμού.

Σε δρόμους παράλληλους, η Πρωτοβουλία Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, προχωράει στη δημιουργία ενός πάρκου σε ένα άδειο οικόπεδο στη συμβολή των Αγαπηνού και Ι. Μιχαήλ. Από τον περασμένο Απρίλιο προσπαθεί να μετατρέψει σταδιακά έναν ξεχασμένο χώρο σε πάρκο τσέπης στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Ι. Μιχαήλ. Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια που βασίζεται στις αρχές της αυτο-οργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης, στοχεύει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας μας και επιδιώκει να δείξει έμπρακτα ότι η οργάνωση των “από-τα-κάτω”, μπορεί να λειτουργήσει με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο, ενάντια στην απομόνωση της κρίσης, διαμορφώνοντας παράλληλα την ταυτότητα της Γειτονιάς μας και καλλιεργώντας την συμμετοχική κουλτούρα.

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ επιχειρούμε το άνοιγμα της συζήτησης για την ανάγκη δημιουργίας τόπων ξεκούρασης και αναψυχής στον πυκνοδομημένο ιστό της Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή των χρηστών στο σχεδιασμό του δημόσιου χώρου και την ταυτότητα του τόπου και πως αυτή συνδέεται με τον κάτοικο/χρήστη και την οικειότητα που νιώθει στη Γειτονιά του. 

Ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην συζήτηση σχετικά με την ανάγκη συν-δημιουργίας και συν-διαχείρισης παρόμοιων τόπων στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης μέσα από τη συμμετοχή των χρηστών στο αστικό σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό, στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για το όραμα του εγχειρήματος, τις βασικές του συνιστώσες, τις ανάγκες δικτύωσης και διαμοιρασμού γνώσης με άλλα τοπικά και μη κινήματα πόλης και τις παρουσιαζόμενες από το ντοκιμαντέρ, εφαρμοσμένες πρακτικές. 

Η προβολή είναι ανοιχτή σε συλλογικότητες της πόλης και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να μάθουν, να γνωρίσουν και να εμπνευστούν. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φασιστικές επιθέσεις σε παρελάσεις σε Καλλιθέα και Γαλάτσι καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Το πρόγραμμα προβολών του σινέ Φαρκάνη από την Πέμπτη 29 Μαρτίου