Μια μικρή αλλά συμβολική νίκη κέρδισε χθες το κίνημα ενάντια στο χρυσό στην Χαλκιδική απέναντι στην καταστροφή του δάσους από την Eldorado αλλά και την απειλή της καθημερινής ζωής των κατοίκων . Η υπόθεση αφορά τον Γιώργο Καλύβα ο οποίος ζει στις Σκουριές στην τοποθεσία Λάκκος Καρατζά όπου βρίσκεται το μεγάλο ρέμα που τροφοδοτεί με νερό το σύνολο της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για το μοναδικό σπίτι στην καρδιά του δάσους των Σκουριών το οποίο συνιστά και σύμβολο αντίστασης στην Eldorado Gold.
Η εταιρεία το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί εντατικές εργασίες που στόχο έχουν την κατασκευή φράγματος εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων, εργασίες όπου εκτός από την τεράστια αποψίλωση του δάσους έχουν άμεσες συνέπειες και στην ζωή του Γ. Καλύβα.
Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα η εταιρεία κατασκεύαζε έναν περιφερειακό δρόμο πάνω από το ρέμα «Καρατζά» για να σταματήσει την κυκλοφορία που υπήρχε από κατοίκους προς την περιοχή αυτή . Ο δρόμος αυτός βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κτήμα του κ. Καλύβα και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, φτιάχνεται χωρίς σωστές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να πέφτουν βράχοι εντός του κτήματος του κ. Καλύβα. Λόγω της επικινδυνότητας που προέκυπτε καθημερινά από την κατάσταση αυτή ο Γ. Καλύβας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν στις 31 Ιουλίου. Χθες το Ειρηνοδικείο Αρναίας εξέδωσε προσωρινή διαταγή προς την εταιρεία να απομακρύνει από το σημείο διάνοιξης όλα τα υλικά που προκύπτουν από τη διάνοιξη του δασικού δρόμου, τα υλοτομηθέντα δένδρα, τους ευμεγέθεις λίθους και να τα εναποθέσει σε ασφαλή σημεία και σε ικανή απόσταση από την ιδιοκτησία του κ. Καλύβα.
Να υπενθυμίσουμε ότι η πίεση που ασκείται προς τον ίδιο να εγκαταλείψει τον τόπο του είναι καθημερινός. Όπως κατήγγειλε πριν λίγους μήνες στο alterthess το προηγούμενο διάστημα δεχόταν καθημερινές ενοχλήσεις και δήθεν ελέγχους από αστυνομικούς και σεκιουριτάδες της εταιρείας. Αν μάλιστα ξεκινήσουν οι εξορύξεις χρυσού και δημιουργηθεί το open pit θα εκλύονται καθημερινά 3.170 τόνοι τοξικής σκόνης με αποτέλεσμα η ζωή στην περιοχή να είναι αδύνατη.
Σ.Π.
Διαβάστε ακόμη: Ένα σπιτάκι στο “Χρυσό” δάσος αντιστέκεται στους αναπτυξιολόγους της καταστροφής