Ολοκαύτωμα Χορτιάτη: 74 χρόνια μετά… το Ολοκαύτωμα της Μνήμης συνεχίζεται

Η μνήμη έχει νόημα όταν είναι καθαρή, ολόκληρη και ανόθευτη, χωρίς να αφήνει απορίες κενά και κάθε λογής εκκρεμότητες…. Μανόλης Μανωλεδάκης.

Γράφει ο Μπάμπης Νανακούδης

«….Η ιστορία του Χορτιάτη δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά μας... υποκύψαμε στην επικίνδυνη τακτική να στρογγυλεύουμε κάθε γωνία της ιστορίας μας. Να μην μιλάμε για να μην ενοχλήσουμε τη συνείδηση των θυτών... Η ιστορία μας όμως είναι ζωντανή. Σε πείσμα όσων επιμένουν πως ότι δεν γράφεται ξεχνιέται…» τούτα τα λόγια του δημάρχου κ. Καϊτεζίδη, στην περσινή επέτειο του Ολοκαυτώματος, μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Χρόνια πολλά τώρα, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε με λόγια, αλλά κυρίως με πράξεις. Γαιτί πιστεύουμε ότι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι καθήκον και υποχρέωση για όλους μας. Όμως, οι πράξεις του κ. Καϊτεζίδη αντιστρατεύονται πλήρως τα παραπάνω λόγια του. Πράττει ακριβώς τα αντίθετα. Αφού συνειδητά, χρόνια τώρα, «κουτσουρεύει» και «στρογγυλεύει» την ιστορική μνήμη, τα ιστορικά γεγονότα, ίσως για να μην «….ενοχλήσει τη συνείδηση των θυτών…» και των ….ιδεολόγων απογόνων τους (ψηφοφόροι γαρ;). Έτσι, αποσιωπά (σε αντίθεση με ΟΛΟΥΣ  τους προκατόχους του…) στις ομιλίες του και στα γραφόμενά του την εγκληματικότατη συμμετοχή των Σουμπερταίων Ελλήνων συνεργατών, που, ξεπέρασαν σε αγριότητα τους γερμανούς ναζί εκείνη την αποφράδα μέρα. Λογοκρίνει και αυτές ακόμα τις φοβερές μαρτυρίες των επιζώντων από το κολαστήριο του «Φούρνου Γκουραμάνη», όταν αυτές αναφέρονται στους γερμανοντημένους ταγματαλήτες, που εκείνη τη μέρα βίαζαν, αποκεφάλιζαν μωρά, πλιατσικολόγησαν τα σπίτια πρωτού τα πυρπολήσουν, που..., που…, που..., πάντα βέβαια με την καθοδήγηση των γερμανών. Άλλωστε γερμανός αξιωματικός ήταν ο Σούμπερτ... Λογοκρισία ή αν προτιμάτε «στρογγύλεμα», έγινε και στο πρόσφατο... ιστορικό ντοκιμαντέρ του Δήμου. Ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε κ. Καϊτεζίδη...

Και βέβαια, συνεχίζεται από τις αρχές του ‘60 μέχρι και σήμερα (εδώ είναι διαχρονική η …..λογοκρισία) το «κουτσούρεμα» της μνήμης στα Μνημεία του Ολοκαυτώματος, όπου αποσιωπάται πλήρως η συμμετοχή των ελλήνων ταγματαλητών. «ΕΚΑΗΣΑΝ ΖΩΝΤΕΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑΖΙ ΣΤΙΣ 2.9.1944». Αυτό μόνον αναγράφεται. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα ανάλογα γεγονότα, όπως για παράδειγμα η ….προσεκτική επιλογή κεντρικών ομιλητών (μετά το «χνέρι» με τον Στέλιο Κούλογλου…..). Η μη αναφορά στην πρόσκληση – πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης, στους Έλληνες συνεργάτες των ναζί, (η φετινή μάλιστα πρόκληση δεν αναφέρει και τους Ναζί!),  η πρόσκληση πριν 6 χρόνια στους χρυσαυγίτες να παραστούν στο μνημόσυνο κ.α.

Η αλήθεια, αγαπητέ μας κ. Καϊτετζίδη, για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη είναι μία και δεν «κουτσουρεύεται», δεν «στρογγυλεύεται», δεν αναθεωρείται, δεν παραγράφεται:

“ΟΙ 149 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ, ΕΚΑΗΣΑΝ ΖΩΝΤΕΣ ΥΠΌ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ 2.9.1944». Αυτό πρέπει να αναγράφεται στα Μνημεία. Αυτό πρέπει να αναφέρεται πάντα και παντού στα γραφόμενα, στις ομιλίες σας.

Παντού και πάντα!

Γαιτί αγαπητέ μας δήμαρχε, όπως λέει και ο Μανώλης Γλέζος: “…..Όσοι σήμερα παραποιούν την ιστορία του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη ή την «κουτσουρεύουν» ή την λογοκρίνουν ή την αναθεωρούν, διαπράττουν μέγα ανουσιούργημα, ύβρη απέναντι στους 149 αθώους μάρτυρες, απέναντι στην ιστορία. Η καθαρή μνήμη πρέπει να αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο της συλλογικής συνείδησης ενός λαού, προκειμένου να βαδίζει στην ιστορία με αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Πρέπει να είναι συνεχώς παρούσα στην ζωή μιας κοινωνίας. Όχι για να καλλιεργεί το μίσος και να προετοιμάζει την εκδίκηση. Αλλά για να διδάσκει και να παραδειγματίζει. Για να διεγείρει τις συνειδήσεις των ζώντων….». Ελπίζουμε, τέλος , αγαπητέ μας δήμαρχε, ότι τα γραφόμενά μας αυτά, επιτέλους θα ……διεγείρουν και τη δικής σας συνείδηση……και θα αναθεωρήσετε πλήρως τη στάση και τη συμπεριφορά σας. Και κυρίως τις πράξεις σας σε ότι αφορά τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.