Μπορούμε και χωρίς αφεντικά, στηρίξτε την ΒΙΟΜΕ!

Μπορούμε και χωρίς αφεντικά, στηρίξτε την ΒΙΟΜΕ!

Ένα χρόνο λειτουργίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους του κλείνει το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής που εγκαταλείφθηκε πριν δύο χρόνια από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας με τους εργαζομένους να αγωνίζονται καθημερινά προκειμένου να κάνουν πράξη το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Το στοίχημα αυτό το έχουν  κερδίσει σε έναν μεγάλο βαθμό καθώς ήδη οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει στην παραγωγή οικολογικών καθαριστικών προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ προχωρούν όμως από σήμερα σε ένα μεγαλύτερο και πιο δύσκολο βήμα με στόχο να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία καλώντας την να γίνει η ίδια συμμέτοχος στο εγχείρημα. Να έχει δηλαδή άποψη για την λειτουργία του εργοστασίου και οι αποφάσεις για το τι και πως θα παράγεται να παίρνονται από όλους αυτούς στους οποίους απευθύνονται οι εργαζόμενοι για να τους στηρίξουν.

Σήμερα ο Μάκης Αναγνώστου, εκπρόσωπος της συνέλευσης των εργαζομένων μαζί με μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν. Σεπ) καθώς και τη έναρξη της συλλογής υπογραφών από αλληλέγγυους οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής. Κάθε υποστηρικτής μπορεί να στέλνει την υπογραφή του στο site της Πρωτοβουλίας συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα με μία συνδρομή ύψους 3 ευρώ η οποία θα έχει αντίκρυσμα στα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ.

Η συμμετοχή της κοινωνίας απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήματος

Όπως αρχικά ανέφερε η Κουντουρά Καλλιόπη, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ στο καταστατικό που κατατέθηκε από την ΒΙΟΜΕ για την συγκρότηση ΚΟΙΝΣΕΠ και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί υπάρχει ειδικός όρος που προβλέπει την ύπαρξη των αλληλέγγυων υποστηρικτών και τον καθοριστικό τους ρόλο στην λήψη των αποφάσεων.

Να σημειωθεί ότι οι αλληλέγγυοι υποστηρικτές θα πραγματοποιούν συνέλευση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο όπου θα αποφασίζονται θέματα σχετικά με την πορεία του εγχειρήματος ενώ θα μπορούν να συμμετέχουν και στις συνελεύσεις του εργοστασίου οι οποίες ήταν και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

“Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου πρέπει να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν προκύψει ενώ επιπλέον προχωρούμε στην σύσταση του συναιτερισμού, σε μία μη κερδοσκοπική διαχείριση του εργοστασίου όπου τα όποια κέρδη θα επιστρέφουν στην κοινωνία” σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Μ. Αναγνώστου τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου υπό εργατικό έλεγχο. Με δεδομένο ότι η κοινωνία θα υποστηρίξει έμπρακτα την λειτουργία του εργοστασίου οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι μπορουν σε λίγο διάστημα να τετραπλασιάσουν τον κύκλο παραγωγής. Το άνοιγμα του εγχειρήματος στην κοινωνία θα δώσει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να εξάγουν τα προϊόντα τους σε χώρες της Ευρώπης που υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα συνδικάτα και μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις της Ιταλίας της Ισπανίας και της Γερμανίας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για αγορά προϊόντων της ΒΙΟΜΕ.

Ήδη η παραγωγή οικολογικών προϊόντων αυτοχρηματοδοτείται από τους ίδιους τους εργαζομένους ενώ σημαντικό ειναι να αναφερθεί ότι τα καθαριστικά είναι ήπια και έχουν επιφέρουν μηδενικά απόβλητα στο περιβάλλον.

Ειδική αναφορά στην συνέντευξη τύπου έγινε στις απειλές που έρχονται από πλευράς της εργοδοσίας και ειδικότερα του σύνδικου της Φίλκεραμ (μητρικής της ΒΙΟΜΕ) που στόχο έχει να οδηγήσει το εργοστάσιο σε πτώχευση και να προχωρήσει σε έξωση των εργαζομένων από το εργοστάσιο.Άξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΜΕ Φιλίππου έχει μεταφέρει , σύμφωνα με τους εργαζομένους,  37 εκατομμύρια στο εξωτερικό ενώ χρωστάει δεδουλευμένα πολλών μηνών. Ο Φιλλίπου επιδιώκει, σύμφωνα πάντα με τους εργαζομένους, να αγοράσει στο μέλλον το οικόπεδο που στεγάζεται το εργοστάσιο σε εξευτελιστική τιμή. Για ολιγωρία των δικαστικών αρχών έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους καθώς τα δικαστήρια που έχουν προσφύγει για το ζήτημα αυτό καθυστερήσουν να τελεσιδικίσουν.

Παρ`όλες τις απειλές οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται διότι όχι μόνο περιφρουρούν το εργοστάσιο με βάρδιες έφτα μέρες επί 24 ώρες αλλά έχουν και την δεδομένη στήριξη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου την εκτίμηση του κόσμου την έχουν κερδίσει για τον πολύ βασικό λόγο ότι αγωνίζονται για το δικαίωμα τους στην εργασία. “Εμείς είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ του να μείνουμε άνεργοι ή να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας που απαιτεί την ενεργοποίηση της ίδιας της κοινωνίας”

Προφανώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου που να υποστηρίζει την λειτουργία  συνεταιριστικών εγχειρημάτων  καθώς, όπως τονίστηκε και από τον Χρ. Μανούκα μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, ήδη εργαζόμενοι και άλλων εργοστασίων κινούνται στην κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης.

Γυρίζουμε το γρανάζι όλοι μαζί

“Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ και να γραφτεί υποστηρικτής. Έτσι μόνο η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί και θα υλοποιηθεί αυτό που οραματιζόμαστε ως εργατικό και κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής” ανέφερε ο Χρ. Μανούκας κάνοντας ξεκάθαρο ότι το αν κερδήσει ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ αφορά όχι μόνο τους 40 εργαζόμενους αλλά όλη την κοινωνία που βλέπει καθημερινά ένα ένα τα εργοστάσιο να κλείνουν και τα κέρδη των επιχειρήσεων να κάνουν φτερά στο εξωτερικό.

“Μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και πλήρους οριζοντιότητας  προσπαθούμε δυο-μισή χρόνια τώρα (και ενώ όλη η κοινωνία υποφέρει ) να κρατηθούμε ζωντανοί, δυνατοί , με πλήρη ενέργεια και μακριά από τον φόβο της κατάθλιψης.Αποφασίσαμε μέσα σε αυτό το εργοστάσιο που έχουμε κατειλημμένο να κάνουμε αυτό που κυβερνώντες, καθεστωτικά ΜΜΕ και τα τσιράκια τους, θέλουν να πείσουν την εργατική τάξη πως είναι αδύνατο. “ αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ στο κείμενο στήριξης με το οποίο ζητούν την υπογραφή των εργαζομένων για να ανοίξουν μαζί με την πλειοψηφία της κοινωνίας τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αφεντικά και εκμετάλλευση.

Ο Μάκης Αναγνώστου μιλά στην κάμερα του alterthess για το άνοιγμα της ΒΙΟΜΕ στην κοινωνία

Σταυρούλα Πουλημένη

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει υποστηρικτής μπορεί να αποστείλλει τα παρακάτω στοιχεία στο [email protected] & [email protected]

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα (πχ. άνεργος-η, ιδ.υπάλληλος κτλ)

Ηλεκτρονική διεύθυνση

Τηλέφωνο και διεύθυνση ή/και στο τηλέφωνο 2313 031 154

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποιος είναι ο «άνθρωπος» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Του Κώστα Δουζίνα

Στις 24 Φεβρουαρίου η δίκη του ζεύγους Γριβέα