Το top2 των εγχώριων ειδήσεων στις 23/7 θα αποτελέσουν το σημερινό editorial. Κατά τη γνώμη μου δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος και η συσχέτιση τους βοηθάει τους αναγνώστες να συμπεράνουν ποιά είναι η λύση.
Κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκεται το 34,6% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Περιττό να περιγράψουμε τις λεπτομέρειες, το τι σημαίνει δηλαδή αυτό το νούμερο, το ποια είναι η σχετική και απόλυτη φτώχεια. Αρκεί να αναφερθεί ότι 1 στους 3 από εμάς έχει περάσει το κατώφλι και αυτή την τάση εκτόξευσε η πολιτική που μας «σώζει» από το 2010, αυτή των μνημονίων.
Ύποπτος για κακουργηματική απιστία ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος
Κακούργημα η οικονομική πολιτική την οποία σιγοντάρισε φανατικά ο εν λόγω τραπεζίτης; Όταν έχει οδηγήσει στην φτώχεια τους χιλιάδες συνανθρώπους μας δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς. Ωστόσο ο εισαγγελέας τον κάλεσε μαζί με άλλους εφτά για την έγκριση που είχε δώσει η Κεντρική Τράπεζα στη μεταβίβαση -που έγινε στα τέλη του 2009, ποσοστού 31,3% της Proton Bank που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς- στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τον Μάρτιο του 2010.
Η μεταβίβαση έγινε στην τιμή 3,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή της τιμή ήταν 1,96 ευρώ. 32 εκατομμυριάκια το «εξτραδάκι» της συναλλαγής φτωχέ μου συναγωνιστή που παλεύεις να τα βγάλεις πέρα.
Το καλό είναι ότι ξέρουμε ποιοι έβαλαν σε αυτή τη θέση τον Προβόπουλο (και τον κάθε Προβόπουλο), ποιοι δανείζονται στο δικό μας λογαριασμό για να τα δώσουν στις τράπεζες και ποιοι αποκαλούν όλα αυτά “success story”. Σειρά μας να τους δώσουμε αυτό που τους αξίζει.
Ινστ.