in ,

Καλάθια… αγάπης για την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου

Καλάθια… αγάπης για την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου

Σε έναν διαρκή αγώνα επιδίδονται οι υπεύθυνοι του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου προκειμένου να μπορέσουν να βρουν και να διατηρήσουν τους πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του.

Όλα αυτά τα χρόνια από το 1997 που δημιουργήθηκε, το έργο του Παιδικού Χωριού στηρίζεται στις μικρές ή μεγάλες δωρεές ιδιωτών, εταιριών και οργανισμών. Στα χρόνια της κρίσης, ωστόσο υπάρχει σημαντική μείωση στην δυνατότητα προσφοράς του κόσμου, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων που θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του.

Κάθε βοήθεια- εκτός από την οικονομική- είναι πολύτιμη για το Παιδικό Χωριό SOS, καθώς οι ανάγκες σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης είναι μεγάλες. Μάλιστα, με σκοπό, την ενίσχυση και την στήριξη της προσπάθειας των παιδιών και των ανθρώπων του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου, σε έναν μήνα περίπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ένας ιδιαίτερος αγώνας μπάσκετ.

Το alterthess.gr βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι και μίλησε με τον διευθυντή Άκη Δρεπανίδη.

Της Ευγενίας Χατζηγεωργίου

Το σπίτι των παιδιών

Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου είναι το δεύτερο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και στα 18 περίπου χρόνια λειτουργίας του έχει υπάρξει το σπίτι για περίπου 80-85 παιδιά. Η νομική μορφή των Παιδικών Χωριών SOS είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και είναι διεθνώς αναγνωρισμένα ως φιλανθρωπικό σωματείο. Το Παιδικό Χωριό SOS αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση και δεν είναι ένας χώρος που φροντίζονται τα παιδιά προσωρινά, αλλά ένας χώρος όπου ζουν για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα: το τυπικό είναι έως την ενηλικίωσή τους, αλλά ουσιαστικά είναι έως ότου τα παιδιά είναι έτοιμα να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να βρουν το πρώτο τους σπίτι και την πρώτη τους δουλειά.

Αυτήν την στιγμή, στις 10 κατοικίες του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου ζουν περίπου 50 παιδιά και όπως συμβαίνει σε όλα τα Παιδικά Χωριά SOS -και στην Ελλάδα και παγκοσμίως-,  υπάρχει και ως συνέχειά του η Στέγη των Νέων που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών κι εκεί φιλοξενούνται σήμερα άλλα 15 περίπου παιδιά.

Συνήθως στο Παιδικό Χωριό SOS απευθύνονται κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, όταν κρίνουν πως για πολύ σοβαρούς λόγους (π.χ. παραμέληση, κακοποίηση), ένα παιδί δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στο οικογενειακό του περιβάλλον- παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει  οι ίδιοι οι φορείς προκειμένου να στηρίξουν την οικογένεια. Μάλιστα, όπως μας εξηγεί ο κ. Δρεπανίδης, τα περισσότερα από τα παιδιά που ζουν στο κάθε ένα από τα σπίτια του Παιδικού Χωριού SOS είναι φυσικά αδέλφια μεταξύ τους. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην χωρίζονται ποτέ, με την έννοια ότι εάν έχουν υποστεί ήδη έναν δύσκολο αποχωρισμό από το οικογενειακό περιβάλλον, θα ήταν διπλά τραυματικό να χωριστούν και τα αδέρφια μεταξύ τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σαν μία οικογένεια

Το βασικότερο κομμάτι που έχει να κάνει με την φροντίδα των παιδιών είναι ότι τους παρέχεται ένας χώρος που ονομάζεται «σπίτι SOS». Επίσης υπάρχει μία προσπάθεια με τη συμβολή επαγγελματιών οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους ρόλους ώστε να «υποκατασταθεί» η μέση οικογένεια.  Αυτό σημαίνει, όπως μας πληροφορεί ο κ. Δρεπανίδης, πως για κάθε μία «οικογένεια SOS» υπάρχει ένα σταθερό πρόσωπο φροντίδας, η οποία αποκαλείται «μητέρα SOS».  Ο αριθμός δε των παιδιών που ζουν στο Παιδικό Χωριό είναι πάντοτε σε συνάρτηση  με το εάν τη δεδομένη στιγμή είναι μία γυναίκα έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο της «μητέρας SOS».  Το ιδιαίτερο αυτού του ρόλου είναι ότι βρίσκεται μαζί με τα παιδιά στο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο. Η γυναίκα αυτή δεν έχει άμεσες οικογενειακές υποχρεώσεις και ουσιαστικά καλείται  να μεγαλώσει τα παιδιά σαν δικά της. Τις ημέρες που απουσιάζει (άδεια, ρεπό) την αναπληρώνει πάλι ένα σταθερό πρόσωπο, «η θεία του σπιτιού». Για κάθε σπίτι υπάρχει εκτός από την «μαμά και τη θεία SOS», ένας υπεύθυνος οικογένειας που συνήθως είναι επαγγελματίας από ανθρωπιστικά επαγγέλματα (π.χ. κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός). «Για κάθε σπίτι λειτουργεί αυτό το τρίπτυχο προκειμένου να δώσει στα παιδιά ένα υποκατάστατο οικογένειας, με έναν υγιή τρόπο, προκειμένου να ανασχέσει όλο αυτό το δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον που ζούσαν πριν», σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Βασικός στόχος η κοινωνικοποίηση των παιδιών

Τόσο η εκπαίδευση όσο και οι υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών πραγματοποιούνται εκτός του χώρου του Παιδικού Χωριού, με στόχο την κοινωνικοποίηση των παιδιών.  «Τα παιδιά φοιτούν στα δημόσια σχολεία της περιοχής, τα οποία μάλιστα δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο, γιατί μας ενδιαφέρει να μπορούν να είναι σε διάφορα σχολεία, να μην δημιουργούμε ένα Παιδικό Χωριό SOS μέσα σε ένα σχολείο», τονίζει ο κ. Δρεπανίδης. Παράλληλα, όπως προσθέτει, υπάρχει μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων «γιατί είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τους συνομήλικους τους».

Μεγάλη η ανάγκη για βοήθεια

Τα Παιδικά Χωριά SOS ως Οργανισμός στην Ελλάδα, όπως μας πληροφορεί ο κ. Δρεπανίδης, έχουν μία χρηματοδότηση η οποία προκύπτει από δωρεές, συνδρομές, φιλανθρωπίες και από ανθρώπους οι οποίοι αναγνωρίζοντας την δουλειά τους, προσφέρουν την υποστήριξή τους ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Όπως προσθέτει, το έργο των Παιδικών Χωριών βασίζεται αποκλειστικά στην (χρηματική ή σε είδος) δωρεά από ιδιώτες, ενώ κρατική επιχορήγηση δεν υπήρξε ποτέ.

Ως εκ τούτου, ο αγώνας για τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων πόρων και την εύρεση νέων είναι συνεχής αλλά και στις ημέρες μας ακόμη πιο δύσκολος. Κι αυτό γιατί, η οικονομική κρίση έχει μειώσει κατά πολύ τη δυνατότητα του κόσμου να προσφέρει.

Η ανταπόκριση βέβαια στο επίπεδο της υλικής συνεισφοράς έχει υπάρξει αρκετά μεγάλη, αλλά οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αν αναλογιστεί κανείς πως το κάθε ένα από τα 10 σπίτια SOS που υπάρχουν στο Παιδικό Χωριό λειτουργεί σαν ένα κανονικό σπίτι, με μεγαλύτερες ίσως ανάγκες δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερα παιδιά σε διάφορες ηλικίες.

O κ. Δρεπανίδης υπογραμμίζει πως εκτός από τα παιχνίδια και τα ρούχα, τα τρόφιμα και τα είδη καθημερινής χρήσης διευκολύνουν κατά πολύ την καθημερινότητα του κάθε σπιτιού.  Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τίθεται θέμα κινδύνου της ίδιας της λειτουργίας του παιδικού χωριού λόγω της μειωμένης δυνατότητας του κόσμου να συμβάλει. Ωστόσο, όπως προσθέτει, στα τελευταία χρόνια της κρίσης καταβάλλεται καθημερινά ακόμη μεγαλύτερος αγώνας προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, δεδομένου πως δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση στο κομμάτι της παρεχόμενης υπηρεσίας στα παιδιά ούτε και να μειωθεί το υφιστάμενο προσωπικό.

Σημειώνεται πως στο Παιδικό Χωριό εκτός από τον διευθυντή, απασχολούνται οι υπεύθυνοι οικογενειών, οι παιδαγωγοί και οι οδηγοί, λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία, γραμματεία και λογιστήριο. Όλα τα άτομα που εργάζονται στο Παιδικό Χωριό είναι αμειβόμενα και όχι εθελοντές. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Δρεπανίδης, «ένας ρόλος όπως πχ της μαμάς και της θείας που απαιτεί διάρκεια σε βάθος χρόνου και 24ωρη απασχόληση, δεν θα μπορούσε να είναι εθελοντικός».

Πολλά τα αιτήματα για βοήθεια που φθάνουν στο Παιδικό Χωριό SOS

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της κρίσης το Παιδικό Χωριό SOS έχει γίνει αποδέκτης πολλών αιτημάτων για βοήθεια από οικογένειες, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως πρόκειται για παιδιά που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Δρεπανίδης, με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δημιουργήθηκαν σε διάφορες πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καλαμάτα και Ηράκλειο) και σε μορφή αλυσίδας τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Πρόκειται για δομές που υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως γονείς και παιδιά μέσα στον οικογενειακό ιστό (τόσο υλική όσο και ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη) με σκοπό να μην εξελιχθούν στο μέλλον ως περιπτώσεις πολύ πιο δύσκολες που θα χρειαστεί τα παιδιά να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι πως το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010, αυτή τη στιγμή υποστηρίζει 350 οικογένειες.

Αγώνας φιλίας για την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS

Με σκοπό την ενίσχυση και τη στήριξη της προσπάθειας των παιδιών και των ανθρώπων του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης (Παλαί ντε Σπορ) αγώνας φιλίας που συνδιοργανώνουν η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών (I.P.A.) Νομού Θεσσαλονίκης και οι Έλληνες Βετεράνοι Μπάσκετ. Στον αγώνα αυτόν θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Νίκος Γκάλης, Γιάννης Ιωαννίδης, Μπανε Πρέλεβιτς, Μιχάλης Κακιούσης, Γιάννης Γιαννούλης, Ευθύμης Ρετζιάς, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δήμος Ντικούδης κ.ά. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Για το κοινό η παρουσία θα είναι ελεύθερη και στην είσοδο θα συγκεντρώνονται προϊόντα (τρόφιμα, οικιακά είδη, είδη υγείας και υγιεινής) για την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού S.O.S. Πλαγιαρίου

Όπως αναφέρει για τη συγκεκριμένη διοργάνωση ο κ. Δρεπανίδης, «οι άνθρωποι που σκεφτήκαμε μαζί αυτήν την ιδέα είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μία πολύ βαθιά σχέση πολλών χρόνων και μας υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως είτε ως σωματείο είτε ως μεμονωμένοι επαγγελματίες και άνθρωποι, αναγνωρίζοντας το αντικείμενο της δουλειάς μας».

Πρόκειται για μία εκδήλωση που, όπως προσθέτει «μπορεί να ενώσει μικρούς και μεγάλους» και «μέσω αυτής της προσπάθειας κόσμος ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο αγώνα να προσφέρει με τον δικό του τρόπο ό,τι μπορεί για τις ανάγκες τις καθημερινές που ένα παιδικό χωριό μπορεί να έχει». Παράλληλα, «μέσω αυτών των δωρεών μπορεί να υποστηρίξει κανείς και τις οικογένειες εκτός χωριού (Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας) ώστε να μην χρειαστεί μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να φτάσουν σε μία πιο δεινή κατάσταση».

«Τέτοιου τύπου δράσεις οφείλουμε και πρέπει να οργανώνουμε και να κινητοποιούμε τον κόσμο σε αυτήν την λογική γιατί διαφορετικά δεν μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», συμπληρώνει ο κ. Δρεπανίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Γκίκας και η γιαγιά από την Τούμπα. Του Απόστολου Λυκεσά

Σήμερα το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη