Να αντισταθούν στον φόβο και να ανοίξουν τις καρδιές τους στους πολιτικούς πρόσφυγες στην γειτονιάς τους αποφάσισαν συλλογικότητες και κάτοικοι της Τούμπας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τους παλιούς στάβλους της Τούμπας όπου με απόφαση του Δήμου θα φιλοξενηθούν εφτά μονογονεϊκές οικογένειες πολιτικών προσφύγων. Το κλίμα ήταν πολύ καλό σε πλήρη αντίθεση με την ένταση και τις ρατσισικές αντιλήψεις που προσπαθούσε η αυτοαποκαλούμενη επιτροπή κατοίκων εδώ και κάποιο διάστημα να διαδώσει και που όπως αποδείχθηκε δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.
Πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση να στηριχτούν άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους χωρίς να είναι δική τους επιλογή και οι οποίοι στοιβάζονται σήμερα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η γειτονιά της Τούμπας πρέπει, σύμφωνα με όσα χθες ειπώθηκαν, να θυμηθεί την ίδια την ιστορία της δηλαδή το γεγονός ότι είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Χαρακτηριστική είναι η άγνωστη σε πολλούς ιστορία που διηγήθηκε ο καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γ. Τσιάκαλος, όπου το 1922 στην καταστροφή της Σμύρνης ένας ιάπωνας πλοίαρχος εμπορικού πλοίου αποφάσισε να πετάξει όλο το εμπόρευμά του και να επιβιβάσει πρόσφυγες διασώζοντάς τους από την καταστροφή. Το πλοίο έφτασε τελικά στην Θεσσαλονίκη -και όχι όπως πολλοί πίστευαν στον Πειραιά -και οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Τούμπα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δώσει στο Φιλοξένειο που θα δημιουργηθεί στους παλιούς στάβλους το όνομα εκείνου του πλοιάρχου που θυσιάζοντας την περιουσία του βοήθησε τους ανθρώπους εκείνους.
Αναφορικά με την ρητορική της υποβάθμισης της περιοχής που προσπαθούσε μεθοδευμένα τις προηγούμενες μέρες να αναπαράγει μια συγκεκριμένα ομάδα ατόμων, που χθες απουσίαζε από την συνέλευση, ο Γ. Τσιάκαλος υπενθύμισε την ιστορία του Αγ. Παντελεήμονα οπου η Χρυσή Αυγή με τα κηρύγματα μίσους προς τους μετανάστες διέδιδε τότε μια δήθεν “επικείμενη υποβάθμιση της περιοχής ” ωθώντας τους κατοίκους να πουλήσουν τα σπίτια τους. Οι αντικειμενικές αξίες των σπιτιών έπεσαν και φυσικά τα σπίτια εξαγοράστηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτούς που προωθούσαν τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία. Συμπέρασμα της υπενθύμησης αυτής είναι ότι το Φιλοξενείο στην Τούμπα θα αναβαθμίσει την περιοχή και στόχος όλων είναι η δημιουργία του να συνοδευτεί από την συνολική ανάπλαση του υπόλοιπου χώρου με παιδικές χαρές, προγράμματα και δομές στήριξης.
Στην εκδήλωση εκτός από κατοίκους της Τούμπας τοποθετήθηκαν και μετανάστες μεταξύ αυτών ο Φασλί που διηγούμενος του εμπειρία τόνισε ότι η προσφυγιά δεν είναι επιλογή αλλά κίνηση ανάγκης. Μάλιστα μετέφερε μια ιστορία φίλων του οι οποίοι μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγαν "να φύγουν από τον τόπο μας οι μετανάστες" μέχρι που λόγω κρίσης ήρθε η ώρα και αυτοί να μεταναστέυσουν από τον τόπο τους για να συνειδητοποιήσουν στην πράξη τα τότε λόγια τους.
Στην συζητήση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι (Ρία Καλφακάκου, Νίκος Φωτίου) οι οποίοι έκαναν λόγο αφενός για την ανάγκη ενημέρωσης της περιοχής, μια ενημέρωση που δεν έγινε δυστυχώς έγκαιρα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης αφετέρου για την αναγκαιότητα να στηριχτεί το πρόγραμμα του Φιλοξενείου από την γειτονιά παράλληλα με την αντίσταση στην καλλιέργια του φόβου και του ρατσισμού και τον αγώνα ενάντια στην φτώχεια και την υποβάθμιση των ζωών μας.
Σ.Π.