in

Χασδάι κερνούσε, Καπόν έπινε

Χασδάι κερνούσε, Καπόν έπινε

Του Απόστολου Λυκεσά

Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μετά την αποκάλυψη όσων αναφέρει η μήνυση του ειδικού εκκαθαριστή της Proton bank , κατά του προσωπικού του φίλου Χασδάι Καπόν τον οποίο τοποθέτησε στην ευαίσθητη και πολύπαθη αντιδημαρχία των οικονομικών. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ η μηνυτήρια αναφορά περιγράφει αναλυτικά την πορεία των «περίεργων» δανειοδοτήσεων που… έδωσε ο κ. Καπόν στον εαυτό του.

«Αν χρωστάς μερικές χιλιάδες ανήκεις στην τράπεζα, αν χρωστάς εκατομμύρια η τράπεζα σου ανήκει». Με βάση αυτή τη λογική φαίνεται ότι έδρασε επιχειρηματικά ο κ. Καπόν αντιδήμαρχος οικονομικών σήμερα του δήμου Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπρόεδρος της Ωμέγα Τράπεζα Α.Ε. και πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Proton.

Από τις αρχές του 2008 τουλάχιστον, σύμφωνα με την μήνυση, χρηματοδοτούσε τις επιχειρηματικές του ανάγκες δανειζόμενος διαρκώς από την τράπεζα της οποίας ήταν μέτοχος και την οποία διοικούσε. Επειδή όμως δεν ήταν δυνατό να εξυπηρετεί τα δάνεια, έπαιρνε νέα δάνεια για να εξοφλεί τα παλαιότερα αλλά και τους τόκους που προέκυπταν κι όλα αυτά μέχρι που η «υπόθεση» της Proton έσκασε, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και άλλα μέλη του συμβουλίου βρέθηκαν στη φυλακή και ο ελληνικός λαός κλήθηκε μέσω του ΤΧΣ να πληρώνει τα χρέη της «κακής» τράπεζας η οποία είχε διαχωριστεί από την «καλή».

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι έχουν εκδοθεί κατασχετήρια για κάποια περιουσιακά στοιχεία του κ. Καπόν και ότι έχει διαταχθεί έρευνα από τον ε ισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο προκειμένου να ελεγχθεί ο κ. Καπόν μετά από ανώνυμη καταγγελία. Έχουν δημοσιοποιηθεί επίσης στην ιστοσελίδα alterthess.gr τα ασφαλιστικά μέτρα της τράπεζας για να εξασφαλίσει ότι προλάβαινε από τις εγγυήσεις. Ο ίδιος ο κ. Καπόν έχει αρκεσθεί στην λιτή -μόλις μίας παραγράφου- ανακοίνωση στην οποία αυτοαθώωνεται τονίζοντας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» ενώ τυγχάνει της πολιτικής κάλυψης του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος τον διατηρεί στη θέση του αντιδημάρχου παρά το ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έχει ζητήσει την παραίτησή του.

Η ΕΦΣΥΝ αποκαλύπτει σήμερα την μηνυτήρια αναφορά της Proton Bank με την οποία ζητά την κακουργηματική δίωξη του κ. Καπόν και άλλων μελών της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας ενώ περιγράφει όλη την διαδρομή και του κ. Καπόν αλλά και των δανείων.

Σε δικαστική διερεύνηση βρίσκεται πλέον η αναζήτηση των 14 εκατομμυρίων ευρώ που ελήφθησαν ως δάνειο για την εξόφληση όπως προκύπτει προηγούμενων δανείων ακόμη και άλλων προσώπων και για δραστηριότητες που δεν έχουν διευκρινισθεί.

Η υπό ειδική εκκαθάριση Proton bank στρέφεται στις 2/10/2013 κατά του Χασδάι Καπόν, του Ιωάννη Κόντη, του Αθανάσιου Τσοτσορού και των Αντώνιου Αθανάσογλου και Δημήτριου Σαραμαντή (οι οποίοι είναι ήδη προφυλακισμένοι στις φυλακές Λάρισας και Κορυδαλλού αντιστοίχως) ζητώντας να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώτου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε τετελεσμένη απιστία σε κακουργηματικό βαθμό και κατά των υπολοίπων για ηθική αυτουργία σε τετελεσμένη απιστία σε κακουργηματικό βαθμό κατά συναυτουργία.

Στη μήνυση όπως αναφέρεται οι Κόντης, Τσοτσορός, Αθανάσογλου και Σαραμαντής «ενεργώντας με πρόθεση και κατά συναυτουργία με κοινό δόλο, διέπραξαν σε βάρος της Proton τετελεσμένη απιστία σε κακουργηματικό βαθμό, ζημιώνοντας εν γνώσει τους τα διαθέσιμα της Proton, των οποίων κατά νόμον είχαν την επιμέλεια και τη διαχείριση και επιφέροντες περιουσιακή ζημιά μη επανορθώσιμη ύψους άνω των 14.000.000 ευρώ».

Κι ακόμη ότι οι πράξεις τους έγιναν «εν γνώσει του παράνομου χαρακτήρα της συμπεριφοράς τους και προς τον σκοπό προσπορισμού οφέλους στον Χ.Κ. (ενδεχομένως και στους ίδιους – τούτο χρήζει διερευνήσεως), ο οποίος με φορτικότητα και πειθώ, ενδεχομένως και με υπόσχεση ανταλλαγμάτων που (η τελούσα πλέον υπό εκκαθάριση) Proton δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, εκμεταλλευόμενος τους ισχυρότατους μετοχικούς και διοικητικούς θεσμούς που διαχρονικά διατηρούσε με την Proton, προκάλεσε σε αυτούς την απόφαση χορήγησης στον ίδιον ιδιαίτερα υψηλών δανείων τα οποία δεν καλύπτονταν από επαρκείς εξασφαλίσεις, κατά παράβαση κάθε αρχής της πιστοδοτικής πολιτικής της Τράπεζας και των εν γένει θεμελιωδών τραπεζικών αρχών…».

Ο Χ. Κ. είχε ιστορικό συνεργασίας με την Proton συμβαλλόμενος είτε ατομικά, είτε ως εγγυητής σε δάνεια εταιρειών συμφερόντων του (π.χ. CIARA FINANCE, Αστικές Αναπτύξεις Α.Ε.) αλλά και σε δάνεια συγγενικών του προσώπων. Έτσι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 ο Χ.Κ. δανειοδοτείται τμηματικά από την Proton με 8.842.000 (24.01.2008/07.02.2008/ 25.06.2008/ 24.07.2008/ 31.10.2008) για την «κάλυψη επενδυτικών του αναγκών».

Όπως σημειώνει στη μηνυτήρια αναφορά ο εκκαθαριστής της τράπεζας, χαρακτηριστικά αυτών των δανείων ήταν: «η ανεπάρκεια των εξασφαλίσεων που η τράπεζα ζήτησε και η συνεχής αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του ώστε να μην περιέλθει ποτέ σε υπερημερία». Κι έτσι ο Χ.Κ. φτάνει να εξοφλήσει το 2011 την συνολική οφειλή του, όχι με δικά του κεφάλαια αλλά παίρνοντας νέο δάνειο 13.234.000 «υπό όρους κατάφωρα αντίθετους με κάθε έννοια συνετής πιστοδοτικής πολιτικής» ενέργεια η οποία κατά την μήνυση καταδεικνύει «την βαρύτητα της εγκληματικής συμπεριφοράς των εγκαλουμένων».

Στο πολυσέλιδο κείμενο της μήνυσης της υπό εκκαθάριση τράπεζας αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι κινήσεις και πράξεις με τις οποίες ο Χ.Κ. κάνει χρήση της θέσης που κατέχει για να αποπληρώνει κεφάλαιο και τόκους των δανείων του λαμβάνοντας νέα δάνεια κι ενώ τροποποιούσε διαρκώς τις συμβάσεις που είχε ήδη υπογράψει. Όσο για τις εξασφαλίσεις της τράπεζας, ένα ποσοστό σε οικόπεδο και μετοχές εισηγμένων εταιρειών «κρίνονται ως απρόσφορες για την διασφάλιση πιστώσεων παρομοίου ύψους» και επιπλέον «όταν κατέρρευσαν οι χρηματιστηριακές τιμές των ενεχυρασμένων μετοχών ουδείς από την διοίκηση ζήτησε αναπροσαρμογή των εξασφαλίσεων…».

Που χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια ο κ. Καπόν; Σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων ανά την χώρα στην επιχείρηση «Resolutions A.E.» συνιδιοκτησίας με τον κ. Ηλία Τσοτάκο ο οποίος όλως τυχαίως ήταν επίσης μέλος στα διοικητικά όργανα και της Ωμέγα αλλά και της Proton…

Μέσα στον ατέρμονο κύκλο των δανειακών συμβάσεων η κατάληξη με τον δανεισμό μέσα σε μια μέρα των 13 εκατομμυρίων μπορεί να μοιάζει απολύτως φυσιολογική ακόμη και το γεγονός ότι με 1 εκατομμύριο από δανεικά αυτά ξοφλήθηκε δάνειο που είχε πάρει από την τράπεζα… συγγενικό πρόσωπο του κ. Καπόν. (Αύριο: Οι ενστάσεις στελεχών, οι αντιρρήσεις που παρακάμφθηκαν, όπως και οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας)

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ευκολία του θυμού και της απαξίωσης. Του Παντελή Μπουκάλα

ΕΔΥΕΘ: Εκδήλωση-συζήτηση για το Παλαιστινιακό