in

Γοργόνες στο δημαρχείο και τα κατά συνθήκη ψεύδη. Του Απόστολου Λυκεσά

Γοργόνες στο δημαρχείο και τα κατά συνθήκη ψεύδη. Του Απόστολου Λυκεσά

Κουβαλάνε στο σάκο τους οι μέρες μια δυσθυμία αδιόρατη, τα άγη της καθημερινότητας, η περριρέουσα ατμόσφαιρα των οικονομικών αδιεξόδων και της πολιτικής έντασης, αναζητείται επειγόντως διέξοδος, τι καλύτερο από τα απαλυντικά παραμύθια, τις παρηγοριές, που σε κάνουν να στενάζεις μεν, με ανακούφιση δε, ότι μια ελπίδα στέκει παρέκει κι όσο κυλά ο χρόνος, που θα πάει, θα την συναντήσεις και θα λάβεις πεσκέσι ροδαλόσαρκο μέλλον.

Άνεργοι και μεροκαματιάρηδες, κατσούφηδες από την αξιολόγηση δημόσιοι υπάλληλοι, στρεσαρισμένοι επιτηδευματίες μπορούν να λάβουν σήμερα δημοσίως ένα τέτοιο παραμυθητικό πρόσφορο στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Είναι από παλιά οι τελετές και οι αναπαραστάσεις, από παλιά μέθοδος δοκιμασμένη, καταπραϋντικά εγκεκκριμένα για το άλγος εκάστου/ης, καθότι, ερωτήματα βασανιστικά και θανατηφόρα, ναι, αναντίρρητα, θα τεθούν αλλά θα λάβουν απαντήσεις, ακονισμένες τόσο, που και η σπάθα του Περσέα θα τις ζηλέψει.

Θα συντριβούν τα οικονομικά αδιέξοδα και το χρηματιστήριο θα αναθαρρήσει, οι βουλευτές θα αποποιηθούν των δωρεών επιχειρηματιών και εταιρειών, οι επιχειρηματίες θα φέρουν τα λεφτά τους που πουντιάζουν στα ύψη των Άλπεων, τα ΑΤΜ θα μείνουν στη θέση τους, τσιμινιέρες σβησμένες θα φουρφουρίσουν ξανά ελπιδόφόρα καπνιά, ακόμη και ο ΟΑΣΘ θα ανακοινώσει ότι όχι μόνο θα πάρει πίσω τις αυξήσεις των εισιτηρίων αλλά θα κατεβάσει την τιμή στο μισό του μισού. Όλα αυτά θα γίνουν, διότι θα είναι σε εξέλιξη το θάμαγμα από τη λύση του μυστικού στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης και την ίδια στιγμή, γοργόνα, ναι, κανονική χρυσομαλλούσα, υποθέτω, θα κολυμπά στο συντριβάνι του οικείου δημαρχείου, κάτω από αρχαίες χαλκιδικιώτικες ελιές, θα θέτει στον καπετάν Φαράση το ερώτημα «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» και θα λαμβάνει την λυσιτελή απάντηση.

Η εμφάνιση της γοργόνας θα γίνει στις 7 μ.μ. στα πλαίσια της τελετής έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας και για την υποδοχή των 450 αθλητών από 23 χώρες που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Κακεντρεχής φίλος με ρώτησε χθές: «Με δεδομένο ότι οι γοργόνες ήτανε τρεις αδελφές, μέχρι που της Μέδουσας της πήραν το κεφάλι γιατί βαρβατεύτηκε με τον Ποσειδώνα, έστω με το ζόρι, μένει να εμφανισθεί η Σθενώ ή η Ευρυάλη. Αν συνεχίσω την σκέψη, βασισμένη στην διαλεκτική της εξέλιξης των μύθων, βλέπω απίθανο να εμφανισθεί η Σθενώ, διότι ετούτη αντί να κογιονάρη τα αρσενικά, τους έπαιρνε το κεφάλι και δεν είναι πρέπον η εμφάνισή της  να συνδυαστεί με τρέχοντα περιστατικά αποκεφαλισμών. Οπότε, λογικό, είναι ότι απομένει η Ευρυάλη, λίγα ξέρουμε γι αυτήν, ας πούμε ότι δεν ήτανε και στρίγγλα». Προσπάθησα κάτι να αντιτείνω αλλά ήταν ασταμάτητος και προχώρησε σε ερμηνεία της λαικής παράδοσης σημειώνοντας ότι «αφού το έχυσε το αθάνατο νερό του αδέλφου της Μεγαλέξανδρου τώρα κλαίει και οδύρεται η άμυαλη, και όχι μόνο αυτό, αλλά την πληρώνουν από πάνω όλοι οι αμέτοχοι της αδεξιότητάς της ναυτικοί, οι οποίοι για σωθούν πρέπει να της πουν ψέμα, πως δήθεν, ζει ακόμη και βασιλεύει από πάνω».

Από τη μια η κεφαλοκυνηγός ανδρών Σθενώ, από την άλλη η έρημη Μέδουσα που και την βίασε ο θεός και της πήραν το κεφάλι κι άμα τη δεις πετρώνεις, δεν είχα και πολλά να αντιτείνω παρά μόνο ότι, είναι στην ανθρώπινη συνθήκη τα κατά συνθήκη ψεύδη, οπότε δεν κοστίζει και τίποτα να λες ότι ζει αυτός που τον πλάνεψε η λάγνα Ανατολή.

Έξξαλλος τότε ο φίλος και αναψοκοκκινισμένος μου πέταξε κατάμουτρα «βρε δεν με παρατάς, ώρα είναι να μου πεις ότι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και η Βούλτεψη είναι οι τρεις γοργόνες. Σαν τις γοργόνες, δεν τρώγεσαι με τίποτα» και δεν είχα τίποτα να του απαντήσω, δεν είμαι δα και ο καπετάν Φαράσης του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ “Στο Κόκκινο 93,4” Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο “Κόκκινο 93,4” την εκπομπή “Ορθά- Κοφτά” με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00- 12:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

85 άνθρωποι «τρώνε» όσο 3,5 δισεκατομμύρια. Του Μπάμπη Μιχάλη

«Ενέδρα στη Βαρκελώνη» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3