in

Εσείς πόσα μέτρα από το σπίτι σας θα αποδεχόσασταν ένα εργοστάσιο βιομάζας;

Εσείς πόσα μέτρα από το σπίτι σας θα αποδεχόσασταν ένα εργοστάσιο βιομάζας;

Την Τετάρτη στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης καθώς η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε στην ημερήσια διάταξη την γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων σχετικά με τη δημιουργία δύο μονάδων επεξεργασίας βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη περιοχή των Βασιλικών και της Λακκιάς.

Η εταιρεία που επιδιώκει να εγκαταστήσει τα εργοστάσια βιομάζας είναι η Solar Φωτοβολταϊκά, πρόεδρος και διαχειριστής της οποίας είναι ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γ. Σαλαγκούδης. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες που προσκόμισαν στην συνεδρίαση και σας παρουσιάζει το alterthess.gr στην ιδιοκτησία της εταιρείας του Γ. Σαλαγκούδη βρίσκονται και τα δύο οικόπεδα στα οποία επιχειρείται η εγκατάσταση των μονάδων, οικόπεδα τα είναι πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές μάλιστα αυτό στη περιοχή της Λακκιάς, βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από σπίτια του χωριού και το δεύτερο στα Βασιλικά, πολύ κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής. Μάλιστα στη πρώτη φωτογραφία ένας κάτοικος της περιοχής μας δείχνει ακριβώς το σημείο όπου βρίσκεται ο χώρος στον οποίο επιχειρεί η εταιρεία να εγκαταστήσει τα εργοστάσια.

Μπορεί τελικά στη συνεδρίαση απόφαση να μην ελήφθη καθώς ζητήθηκε αναβολή από τη διοίκηση της Περιφέρειας προκειμένου όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της επιτροπης Μιχάλης Τζόλας να συνεχιστεί η διαβούλευση συνολικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο με τους τοπικούς φορείς όσο και με τη νέα κυβέρνηση, όμως η συζήτηση και τα επιχειρήματα ήταν καταιγιστικά. Όπως και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του επενδυτη. 

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κ. Ευθυμίου δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των κατοίκων όταν απευθυνόμενος σε εκείνους είπε: “Προσπαθήσαμε με νεωτερισμό να κάνουμε δύο επενδύσεις. Είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες σας επειδή δεν γνωρίζετε. Το 1982 κάποιοι ανησυχούσαν και με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες”. 

Ενάντια στην εγκατάσταση των εργοστασίων έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο από κατοίκους της περιοχής, το Δήμο Θέρμης αλλά και τις δυνάμεις του περιφερειακού συμβουλίου που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της δημοτικής ενότητας Βασιλικών έχει ταχθεί ενάντια στην συγκεκριμένη «επιχειρηματική κίνηση», γεγονός που επισφραγίστηκε από την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Θέρμης, πριν λίγες εβδομάδες.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο καθηγητής του ΑΠΘ  Γιώργος Περκουλίδης, έκανε λόγο για μεγάλα κενά και ελλείψεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τα οποία “εγείρουν ζητήματα επικινδυνότητας”. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου του Δ. Θέρμης και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων τεχνικής και επιστημονικής φύσεως ενώ αποκάλυψε ότι από τις συγκεκριμένες εκτάσεις σύμφωνα με τις μελέτες θα διέρχεται η νέα Εθνική Οδός Θέρμης – Γαλάτιστας (τμήμα της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου). Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο τα οικόπεδα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή γης υψηλής παραγωγικότητας, γη γεωργική και χρήσιμη για τους αγρότες του τόπου, την ώρα που η αεριοποίηση δεν είναι μια τεχνολογία απλή,αλλά τεχνολογία αιχμής και με λειτουργίες που θα τροποποιήσουν και θα διασπάσουν τη γεωργική γη.  Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο η Μελέτη δεν περιλαμβάνει κανένα σχεδιασμό και διαστασιολόγηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ούτε σχεδιασμό διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, ενώ ρητά αποδέχεται την παραγωγή τέτοιου είδους αποβλήτων. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συλλογή και διαχείριση των στερεών ρύπων που παράγονται και αντιστοιχούν στην κατηγορία επικινδύνων αποβλήτων – «ιπτάμενης τέφρας, fly ash» με υψηλό βαθμό συνάρτησης με διοξίνες και φουράνια. Επιπλέον ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος έθεσε και το ζήτημα των πηγών πρώτων υλών και των χαρακτηριστικών τους, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία αναφορά στη Μελέτη και ενδεχομένως υποκρύπτεται τόσο η πιθανότητα εισαγωγής από το εξωτερικό, όσο και η πιθανότητα χρήσης πρώτων υλών που περιέχουν επικίνδυνες τοξίνες.

Τέλος οι κάτοικοι μπορεί να αποχώρησαν τελικά από τη συνεδρίαση αλλά ξεκαθάρισαν πως δε θα γίνουν «πειραματόζωα» και πως η επένδυση θα σταματήσει με κάθε κόστος καθώς είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα. Και εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο. Εσείς πόσα μέτρα από το σπίτι σας θα αποδεχόσασταν ένα εργοστάσιο βιομάζας;

Κα. Μπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα… ξανά. Της Ηρώς Διώτη

Η σχεδία και η Τέχνη της Αλληλεγγύης