in

Ένα αυταρχικό πανεπιστήμιο έρμαιο της αγοράς οραματίζεται η ΔΑΠ

Ένα αυταρχικό πανεπιστήμιο έρμαιο της αγοράς οραματίζεται η ΔΑΠ

Τις προτάσεις της για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση  παρουσίασε τη Δευτέρα η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια. Προτάσεις που μυρίζουν ναφθαλίνη και θυμίζουν το θατσερικό παρελθόν της Μ. Βρετανίας, που οδήγησε στη πλήρη υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ.  Αν αυτές οι προτάσεις –κατά βάση προϊον ιδεολογικών εμμονών- κοντά στις ανάγκες της αγοράς αλλά έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, εφαρμοστούν στην Ελλάδα θα οδηγήσουν στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Άλλωστε με τη φιλοσοφία που περιγράφει η ΔΑΠ λειτουργούν μόνο κάτι μικρομεσαία αποτυχημένα πανεπιστήμια της Αγγλίας ή κάτι αποικιακού τύπου αγγλικά πανεπιστήμια σε χώρες όπως η Μαλαισία. Χαρακτηριστικό εκείνων των πανεπιστημίων είναι από τη μία τα πλήρως υποβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, αλλά από την άλλη τα εξαιρετικά συστήματα ασφαλείας τους. Φυσικά καμία σχέση δεν έχει η λειτουργία τους με τα μεγάλα πανεπιστήμια ούτε της Αγγλίας, ούτε και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Το πανεπιστήμιο που οραματίζεται η ΔΑΠ θα κυριαρχείται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία θα καλύψει την απόσυρση του κράτους από τη δημόσια χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα η ΔΑΠ προτείνει τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει «μικτή χρηματοδότηση στα ιδρύματα τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και από ιδιωτικές χορηγίες αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο σχετικά με την έρευνα στα Πανεπιστήμια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ από το κρατικό προϋπολογισμό ζητά να δίνεται με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. «Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με βάση την κατάταξη τους θα λαμβάνουν και το ανάλογο bonus που θα ορίζει την προηγούμενη χρονιά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», αναφέρει.

Φυσικά δεν σταματά εκεί αλλά ζητά να υπάρξουν ιδιωτικές χορηγίες προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να χρηματοδοτηθούν μεταπτυχιακά προγράμματα από ιδιώτες / εταιρίες / οργανισμούς και φορείς ενώ προτείνει επίσης να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες για να κατασκευάσουν ιδιωτικές εστίες συμβεβλημένες με το Κράτος, στις οποίες ο φοιτητής – σπουδαστής θα πληρώνει χαμηλό μίσθωμα (συνέχιση και ενίσχυση της μεθόδου ΣΔΙΤ).

Επιπλέον η κυβερνητική παράταξη ζητά την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Στη Συνέντευξη Τύπου, δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στις καταλήψεις, τις οποίες η ΔΑΠ χαρακτηρίζει «παράνομες» ενώ κάνει λόγο για «συγκεκριμένες μειοψηφίες» που «εκμεταλλεύονται την έλλειψη κανόνων για να κλείνουν τις σχολές και να εξυπηρετούν τους κομματικούς τους σκοπούς».

Για αυτό μάλιστα προτείνει τη θεσμοθέτηση ειδικού νόμου που να ορίζει τη λειτουργία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος με τη ταυτόχρονη κατάργηση των «παραταξιακών πλαισίων» στις Γενικές Συνελεύσεις και την αντικατάστασή τους «με προτάσεις χωρίς κομματική χροιά, που θα άπτονται των φοιτητικών και ακαδημαϊκών ζητημάτων».

Τέλος και δεν θα μπορούσε άλλωστε να λείπει, η ΔΑΠ εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας «ειδικού σώματος φύλαξης για τα πανεπιστήμια» για «να σταματήσει η ανομία και η ασυδοσία στα ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα».

«Προτείνεται μέσα στα μεγάλα campus να δημιουργηθούν ειδικοί σταθμοί φύλαξης, να υπάρχουν μπάρες και τα μέλη των ιδρυμάτων να εφοδιαστούν με ταυτότητες εισόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση. 

*Η φωτογραφία από την παρέμβαση της ΔΑΠ στις εκλογές στο ΤΕΙ Πειραιά, αποτυπώνει τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων όπως την ονειρευεται η κυβερνητική παράταξη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θεσμικές μεταβολές και πολιτικές συμμαχίες στα πανεπιστήμια. Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Αφιέρωμα: Νέα παγκόσμια τάση η επαναδημοτικοποίηση του νερού