Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από την δολοφονία του Π. Φύσσα από μέλος-υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής και ενώ πολιτικοί και δημοσιογράφοι διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους έκπληκτοι για το πώς φτάσαμε ως εδώ, εμφανίστηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης να δώσει υλική υπόσταση στην “θεωρία των δύο άκρων”, εξισώνοντας τους αγωνιστές της Χαλκιδικής με τους ναζιστές δολοφόνους.
Δεν πέρασαν παρά έξι μέρες από την δήλωση του Χρ. Λαζαρίδη και 27 άτομα (μεταξύ των οποίων και μία νεαρή γυναίκα) από την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη καλούνται από την Ασφαλεία Θεσσαλονίκης να καταθέσουν ως ύποπτοι για σωρεία αδικημάτων μεταξύ των οποίων και πολλών κακουργημάτων και κυρίως για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία, διεύθυνση και διαρκή δράση.
Με τον ίδιο τρόπο που διερευνά η κυβέρνηση όλα τα περιστατικά που αφορούν την Χρυσή Αυγή να ενταχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με το ίδιο ακριβώς άρθρο θα συρθούν ως τρομοκράτες κάτοικοι της Χαλκιδικής που εδώ και δύο χρόνια αγωνίζονται για να μην μεταναστεύσουν από τον τόπο τους εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που θα επιφέρει η εξόρυξη χρυσού στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον τους.
Ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία καλούνται να καταθέσουν είναι η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατασκευή, προμήθεια και κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άτομα και για πράγματα κατά συρροή,απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης από άτομα που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες και ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παράνομη οπλοφορία, για περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Στις «έκνομες» αυτές ενέργειες, όπως αναφέρεται στην κλήση περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών στην περιοχή Λάκκος Καρατζά κατά τη διάρκεια επεισοδίων, καταγγελίες εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός για εμπρησμό αυτοκινήτων τους, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας και άλλα πολλά.
Σκόπιμη η χρήση του άρθρου περί εγκληματικής οργάνωσης
«Υπάρχει μία βιομηχανία διώξεων και για να μπορούν να τη στηρίξουν τη βαφτίζουν εγκληματική οργάνωση» τονίζει ο δικηγόρος των κατοίκων Γ. Κυρίτσης και προσθέτει «Στόχος είναι να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η δίωξη και όποια αντίσταση προβάλλεται από τους κατοίκους, η αντίθεση δηλαδή ενός ολόκληρου λαού να ποινικοποιείται σύμφωνα με τη θεωρία των δύο άκρων»
«Πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα η εξέλιξη αυτή, πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο τόσο η χρήση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς και η ευκολία με την οποία εμπλέκουν όποιον αντιτίθεται» σημειώνει ακόμη.
Το εντυπωσιακό σύμφωνα ακόμη με τους συνηγόρους είναι ότι όποιο περιστατικό έχει γίνει στο προαναφερθέν διάστημα αποδίδεται σε μία δομημένη εγκληματική ομάδα (ακόμη και ένα διαπληκτισμός μεταξύ αντιτιθέμενων στην εξόρυξη και υποστηρικτών ή εργαζόμενων) γεγονός που μεγενθύνει ραγδαία την όποια ποινική δίωξη και μετατρέπει πολύ εύκολα τα πλημμελήματα σε κακουργήματα.
Αυτό που χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή, μία ακόμη «περίεργη» σύμπτωση είναι ο χρόνος που καλούνται οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης να καταθέσουν. Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση προσπαθεί να «τακτοποιήσει» την υπόθεση της Χρυσής Αυγής «δείχνει» το «άλλο» υποτιθέμενο άκρο το οποίο είναι κάτοικοι και αλληλέγγυοι που αντιστέκονται στην συνεχιζόμενη καταστροφή του βουνού τους από την Ελληνικός Χρυσός. Και ενώ κανένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει ως τώρα απολογηθεί για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στις πορείες στις Σκουριές, για τους τόνους χημικών που εδώ και ένα χρόνο έπεσαν στο βουνό, για το δηλητηριασμένο από αρσενικό νερό που πίνουν οι κάτοικοι στο Νεοχώρι αλλά και για τα τοξικά που διέρρευσαν στην Ρεντίνα με ανυπολόγιστες μέχρι σήμερα συνέπειες, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει φρένο στο κίνημα αυτό μέσω της σκληρής ποινικοποίησης κάθε έννοιας αντίστασης. Καμία δίωξη δεν έχει γίνει για τα παραπάνω περιστατικά ενώ αντίθετα οι κάτοικοι από την αρχή των κινητοποιήσεων αντιμετωπίζονται με βία και καταστολή και δεκάδες συλλήψεις. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο Ν. Δένδιας έβαζε στο ίδιο τσουβάλι τα τάγματα εφόδου της Χρυσή Αυγή με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής προαναγγέλλοντας κάθε φορά στην ουσία μία νέα επίθεση στις ζωές των κατοίκων .
«Θέλουν να αποδυναμώσουν κάθε ικμάδα ενίσχυσης του κινήματος αυτού με το παρουσιάζουν το κίνημα της Χαλκιδικής ως εγκληματική οργάνωση ακριβώς όπως την Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα στόχος τους είναι η αποστασιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από την υπόθεση αυτή» σημειώνει από την πλευρά του ο δικηγόρος των κατοίκων Α. Αδαμιδης ενώ παράλληλα αναφέρει πως “πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν νέες προφυλακίσεις”.
“Είμαστε σαν την Λερναία Ύδρα, ένα κεφάλι θα κόβουν δέκα θα “φυτρώνουν””
Οι κάτοικοι έγκαιρα είχαν επισημάνει την υποκριτική προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα προβλέποντας κατά κάποιο τρόπο ότι η θεωρία των δύο άκρων θα εφαρμοστεί πρώτα στην Χαλκιδική.
«Η Κυβέρνηση θυμήθηκε ξαφνικά το πρόβλημα του νεοναζισμού και διαρρηγνύει τα ιμάτιά της καταδικάζοντας τη ρατσιστική βία και επαναφέροντας τη θεωρία των δύο άκρων. Στην επιχειρηματολογία της, στο ένα άκρο βρίσκονται οι νεοναζί και στο άλλο … οι Σκουριές. Οι Σκουριές ως παράδειγμα βίας, ισοδύναμο με τα μαχαιρώματα και τις δολοφονίες.Τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, σε εντεταλμένη υπηρεσία, αναπαράγουν με εμετικό τρόπο την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης. Η βία των νεοναζιστών δίπλα στη βία στις Σκουριές. Ξανά και ξανά.» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Στρυμωνικού στις 24/9 τονίζοντας παράλληλα πως «Τα δύο άκρα δεν είναι οι νεοναζί και οι Σκουριές. Τα δύο άκρα είναι το κράτος και το παρακράτος. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: του μηχανισμού καταστολής κάθε άποψης και κινήματος που αντιστέκεται στα σχέδιά τους»
«Το περιμέναμε» λέει η Λόλα Χρυσούλη. «Κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάτι εξωστρεφές που θα ενδυναμώσει την αλληλεγγύη στο κίνημά μας, όπως η συναυλία την ερχόμενη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουμε την κλιμάκωση της βίας από πλευράς του κράτους» τονίζει ακόμη και προσθέτει «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας, πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε σαν την Λερναία Ύδρα, ένα κεφάλι θα μας κόβουν δέκα θα φυτρώνουν»
«Είμαστε εξοργισμένοι όλοι οι κάτοικοι» τονίζει η Λίζη Βελισσαροπούλου και προσθέτει «Με τον αγώνα μας διεκδικούμε τα αυτονόητα να ζήσουν τα παιδιά μας εδώ στον τόπο που μεγαλώσαμε και να μην αναγκαστούμε να μεταναστεύσουμε»
«Είναι τελείως παράλογο να μας ταυτίζουν με μία ναζιστική οργάνωση. Ευθύνη σε αυτό έχουν και τα ΜΜΕ που ποτέ δεν προσπάθησαν να δημοσιοποιήσουν τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους αγωνιζόμαστε, αποσιωπούν την αντίστασή μας και προβάλλουν μία εικόνα παραπλανητική για εμάς» σημειώνει ακόμη.
Από την πλευρά της δήλωση για το θέμα έκανε και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Οι ίδιοι που όλα αυτά τα χρόνια αγνοούσαν, αν δεν συγκάλυπταν την εγκληματική
δράση της Χρυσής Αυγής, προσπαθούν σήμερα, στοχευμένα να “συμψηφίσουν” ένα παλλαϊκό κίνημα που αγωνίζεται για το περιβάλλον, τη ζωή και το μέλλον του τόπου του με την δράση του ναζιστικού μορφώματος»
« H προσπάθεια τρομοκράτησης δεν πρόκειται να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων αλλά αντιθέτως ενδυναμώνει την πεποίθησή τους ότι η σωτηρία του τόπου τους εξαρτάται από την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της αυταρχικής πολιτικής της» καταλήγει.
Μεθοδευμένη ποινικοποίηση του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού
Οι διώξεις σε αγωνιστές της Χαλκιδικής δεν είναι φυσικά νέο φαινόμενο αλλά ξεκινούν εδώ και ένα χρόνο περίπου από την δεύτερη μαζική πορεία κατοίκων και αλληλέγγυων στις Σκουριές. Κατά τη διάρκεια της πορείας στις 9 Σεπτέμβρη του 2012 η αστυνομία έκανε χρήση τόνων χημικών με αποτέλεσμα τρεις διαδηλωτές μεταξύ αυτών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλος να τραυματιστούν. Μετά το πέρας της διαδήλωσης κατά τη συντεταγμένη αποχώρηση των διαδηλωτών συνελήφθησαν στις εισόδους της Ιερισσού και της Μ. Παναγιάς τέσσερα άτομα (οι προσαγωγές αφορούσαν ακόμη και ανθρώπους που δεν βρίσκονταν στο βουνό) οι οποίοι κατηγορούνται για πλημμεληματικού τύπου αδικήματα μεταξύ των οποίων αντίσταση κατά τη αρχής αλλά και συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση, έτσι όπως χαρακτηρίστηκε η διαδήλωση κατά της εξόρυξης!
Στις 21 Οκτώβρη στην πορεία στις Σκουριές που δέχτηκε, ίσως και την μεγαλύτερη καταστολή που έχει υπάρξει σε πορεία, τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι (μία ηλικιωμένη κυρία σοβαρά με κατάγματα στα νεύρα των ποδιών) και συνελήφθησαν 14 άτομα τα οποία κατηγορούνται για στάση και αντίσταση κατά της αρχής. Ένας μάλιστα από τους συλληφθέντες, ηλικιωμένος κάτοικος της Ιερισσού που δέχθηκε επίθεση από τα ΜΑΤ ενώ βρισκόταν εγκλωβισμένος στο αμάξι του, κατηγορείται για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών!
Στις 12 Μαϊου, ημέρα της μητέρας, τρεις γυναίκες που πραγματοποιούσαν μαζί με άλλες εξήντα διαδήλωση στις Σκουριές αφού δέχτηκαν την ανηλεή επίθεση από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μίας στον αυχένα, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Οι γυναίκες κατηγορούνταν για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια και απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου. Στην δίκη που έγινε η μία συλληφθείσα καταδικάστηκε σε έξι μήνες και 10 μέρες ποινή φυλάκισης και οι άλλες δύο σε επτά μήνες, με τρία χρόνια αναστολή.
Μετά τον εμπρησμό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σκουριές τον Φεβρουάριο, είκοσι άτομα διώχθηκαν επίσης με την κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Διαβατών, χωρίς κανένα στοιχείο, όπως λένε οι δικηγόροι. Μετά την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας ακολούθησε η εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό με ρίψη χημικών ακόμη και μέσα στο σχολείο του χωριού.Η αστυνομία με την συνδρομή των ΕΚΑΜ εισέβαλε σε σπίτια κατοίκων και συνέλαβε τέσσερα άτομα για πλημμεληματικού τύπου αδικήματα (κατοχή κυνηγητικών όπλων και ραδιοπομπών που δεν είχαν δηλωθεί στις Αρχές).
Προκαταρτική εξέταση για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος έχει γίνει για πενήντα άτομα τα οποία κατηγορούνται για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Ιερισσού τον Μάρτιο του 2012 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, από κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλείων χρυσού.
Συνολικά στην Νότια Χαλκιδική από την αρχή του αγώνα περίπου διακόσια άτομα εμπλέκονται σε δίκες, 56 από τα οποία για βαριά κακουργήματα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Αν συμπεριλάβει κανείς σε αυτούς και το ποσοστό των δεκάδων ανθρώπων στους οποίους έγινε παράνομη λήψη DNA (με εξευτελιστικές διαδικασίες σε πολλές περιπτώσεις και με χρήση βίας) τότε έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα για μία μεθοδευμένη ποινικοποίηση χιλιάδων αγωνιστών και ενός τόπου, θυσία στο βωμό των κερδών μιας εταιρείας και μίας «θεωρίας»-απειλή για όποιον στην Ελλάδα τοποθετεί την αξιοπρέπεια πάνω από το ατομικό του συμφέρον.
Σταυρούλα Πουλημένη