Εφτά στα δέκα νοικοκυριά σιτίζονται με ρύζι και πατάτες

Συνθήκες εντεινόμενης φτώχιας για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μας αποκαλύπτει έρευνα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ που έγινε με αφορμή την Παγκόαμια Ημέρα Καταναλωτη. Σύμφωνα με αυτήν οι περισσότεροι Έλληνες σιτίζονται με ρύζι, πατάτες και όσπρια και έχουν βάλει “μαχαίρι”σε πιο ακριβά είδη διατροφής, όπως είναι το κρέας και τα ψάρια καθώς πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Βασική επιλογή για την επιλογή του γεύματος έχει γίνει το κόστος και όχι οι ανάγκες μιας καλής διατροφής. Στην έρευνα τονίζεται ότι το  44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.

Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).

Τα τρόφιμα που επιλέγονται συχνότερα για κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι ρύζι/πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%).

Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες).

 Έρευνα της MARC ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος αποκαλύπτει ότι δύο στους δέκα καταναλωτές έχουν σταματήσει να αγοράζουν  ψωμί. Η τιμή αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους διπλάσιους από τους ερωτηθέντες σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Βασικοί λόγοι για την πτώση της κατανάλωσης είναι επίσης  η μείωση των μελών της οικογένειας (37,1%) και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (36,7%).

Το 26,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι σήμερα καταναλώνει λιγότερο ψωμί, το 7,5% καταναλώνει περισσότερο ενώ το 66% δήλωσε ότι καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα. Η σχετικά μεγαλύτερη τάση της μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού καταγράφεται στις γυναίκες, σε καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας και στους μη εργαζόμενους. 

Τα 8 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι καταναλώνουν μισό κιλό ψωμί την ημέρα, το 15,7% ένα κιλό, το 2,2% ενάμιση κιλό και το 0,9% δύο κιλά και άνω.

Ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών (37,1%) πιστεύει ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις τιμές του ψωμιού στις άλλες ευρωπαϊκές  χώρες. Οι επίσημες στατιστικές συγκρίσεις και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών αποδεικνύουν, όμως, το αντίθετο.

Οι 9 στους 10 αρτοποιούς αναφέρουν πτώση του τζίρου τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν, και πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου των αρτοποιείων καταγράφεται στο 36,73%. 

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο φόρος ακινήτου είναι ο βασικός παράγοντας αύξησης στο κόστος του ψωμιού σύμφωνα με τους αρτοποιούς. Ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου και έπονται η τιμή των αλεύρων και το εργατικό κόστος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Π. Καμμένος στην Ιερισσό

Συνεχίζουν την επίσχεση οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ζακύνθου