in

Δέσποινα Χαραλαμπίδου στο alterthess: Μαζί με τον κόσμο που αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ-ΟΛΘ

Δέσποινα Χαραλαμπίδου στο alterthess: Μαζί με τον κόσμο που αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ-ΟΛΘ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του alterthess.gr για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, φιλοξενείται συνέντευξη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Επιμέλεια: Ευγενία Χατζηγεωργίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε αυτά τα σχέδια;

Πολύ σωστά το λέτε, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης «βρίσκεται σε εξέλιξη». Και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό και δεν ολοκληρώνεται για έναν πολύ απλό λόγο: γιατί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης αντιστέκεται μέσα από κινήσεις και κινήματα ενάντια σε τέτοια εγκλήματα. Εμείς λοιπόν δεν είναι δυνατόν να τον απογοητεύσουμε. Θα παλέψουμε μαζί του λοιπόν από τη μια γιατί είναι θέση αρχής για την αριστερά, και απ’ την άλλη γιατί κατανοούμε βαθιά τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα ενός αγαθού όπως το νερό, και γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι αναπτυξιακός μοχλός για όλη την βόρεια Ελλάδα και κυρίως φυσικά για την Κεντρική Μακεδονία.

Η ανεργία και η αποβιομηχάνιση έχουν αναδειχθεί σε μείζονα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με ποιο τρόπο μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους;

Να σας πω προκαταβολικά ότι το σχέδιό μας είναι ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να αλλάξουμε τελείως και τον τρόπο που παράγονται αλλά και διατίθενται  τα προϊόντα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα και τα ίδια τα προϊόντα που παράγονται. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένα βήμα – ένα πολύ σημαντικό βήμα- ανάμεσα σε άλλα που σχεδιάζουμε με υπερεντατικούς ρυθμούς στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως σας είπα και προηγουμένως το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον με την εναντίωσή μας σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών. Διότι αυτό το ξεπούλημα είναι μια διαρκής αιμορραγία κρατικής περιουσίας κι εμείς, για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, ξέρουμε καλά ότι ανάπτυξη προς όφελος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων  δε μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν δημόσιες υποδομές κι αν τα αγαθά (νερό, ενέργεια, συγκοινωνίες κ.α.) δεν είναι σε δημόσια χέρια. Με την ενέργεια και τις συγκοινωνίες στα χέρια μας, με το ανθρώπινο δυναμικό και τη γη που διαθέτει η Περιφέρειά μας μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Να σας πω δυο παραδείγματα: το προηγούμενο διάστημα από την Περιφέρεια και το Υπουργείο ΜΑ.ΘΡΑ εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς επιχειρήσεις.

Οι θέσεις εργασίας που δημιούργησαν δεν ήταν πάνω από τριάντα. Εμείς λοιπόν, παρότι έχουμε επίγνωση του περιορισμένου πλαισίου, δεν θα ξοδέψουμε ούτε ευρώ αν δεν δημιουργούμε καινούριες θέσεις εργασίας ή δημόσιες υποδομές. Παράδειγμα δεύτερο: πολλά χρήματα που προέρχονται από το κράτος ή την ΕΕ στοχεύουν σήμερα στον έλεγχο της παραγωγής. Εμείς δεν θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια με τις τιμές των προϊόντων αλλά να αυξήσουμε την παραγωγή και γι’ αυτό αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται πλέον για έργα έγγειων βελτιώσεων, για καλύτερο οδικό δίκτυο και για ανάπτυξη υπηρεσιών παρακολούθησης της αγροτικής παραγωγής, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους –ποιότητας.

Βλέπετε ήδη ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση ακόμη κι έτσι σε γενικές γραμμές – μιας που δε μπορούμε σε μια συνέντευξη να αναλύσουμε σε όλες τις λεπτομέρειές του το σχέδιό μας- δημιουργεί προϋποθέσεις καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας ενός πραγματικού παραγωγικού ιστού που δεν θα στηρίζεται σε «φούσκες» και «μεγάλες συμφωνίες» αλλά στην επιμονή των ανθρώπων της εργασίας και στη συνεταιριστική πρωτοβουλία. Να σας θυμίσω ότι η ΑΓΝΟ, μια επιχείρηση με το γάλα της οποίας μεγάλωσε όλη η κεντρική Μακεδονία, μεγαλούργησε ως συνεταιρισμός και έδωσε για πολλές δεκαετίες ψωμί σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής, ενώ ρημάχτηκε μόλις μπήκαν οι «μεγάλοι επενδυτές». Έχουμε δει τα αποτελέσματα από τους μεγάλους επενδυτές και τα μεγάλα τζάκια και στην διαχείριση της Περιφέρειας και στην Coca Cola, στο Λαναρά, την ΕΛΒΟ, τη ΒΙΟΜΕ κ.α.

Εμείς λοιπόν την Περιφέρεια θα την σηκώσουμε στα πόδια της χέρι-χέρι με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, με τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη μνημονική πολιτική.

Τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στις Σέρρες και το Κιλκίς επιχειρείται η έναρξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων εγείροντας πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους. Τι στάση θα κρατήσετε απέναντι στο θέμα αν εκλεγείτε;

Στο ζήτημα αυτό είναι παρούσα η αδιαπραγμάτευτη για μας ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι η βίαιη φτωχοποίηση του κόσμου έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο να βλέπει πλέον αυτός  ο κόσμος την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο στην προσπάθειά του να βρει δουλειά. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι εμείς θα σταματήσουμε κάθε τέτοια «επένδυση», αλλά κι ότι θα επιδιώξουμε φυσικά να προστατεύσουμε το δικαίωμα των κατοίκων στη δουλειά. Στη Χαλκιδική σκοπεύουμε να προωθήσουμε μια σειρά ήπιων τουριστικών παρεμβάσεων και να αξιοποιήσουμε τον τουρισμό, όχι μόνο τον παραθαλάσσιο αλλά και τον ορεινό με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Επίσης η Χαλκιδική είναι μια περιοχή μεγάλης σημασίας και για την μελισσοκομία και πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τον κλάδο και να φτιάξουμε υποδομές ενίσχυσης και προώθησης της παραγωγής. Ο χρυσός στη Χαλκιδική δεν είναι στις Σκουριές, αλλά στις δυνατότητες των ανθρώπων της και στο φυσικό της κάλλος.

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Ποια μέτρα θα λάβετε αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που θέλουμε στα χέρια μας τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά. Θέλουμε να μπορούμε να δώσουμε ρεύμα στις οικογένειες που δε μπορούν να το πληρώσουν, να κρατήσουμε το νερό δημόσιο σε λογικές τιμές ώστε να μπορεί να το απολαμβάνει ο κάθε συμπολίτης μας, θέλουμε να μπορούμε να παρέχουμε φτηνή ή ακόμη και δωρεάν μετακίνηση στη μεγάλη μερίδα των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της λιτότητας που φέρνουν τα μνημόνια. Ο έτερος πυλώνας της δράσης μας για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η στήριξη δομών αλληλεγγύης και επιτροπών κατοίκων που στήνει ο απλός κόσμος όλο αυτό το διάστημα για να προστατευτεί. Λαμπρό παράδειγμα είναι φυσικά το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης που έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες συμπολίτες στη Θεσσαλονίκη και κάνει μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά βοηθώντας ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας.

Ποια στάση θα κρατήσετε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα απέναντι στην καύση των απορριμμάτων και στην κατασκευή μεγάλων έργων μέσω ΣΔΙΤ;

Θα πρέπει να πούμε ότι χρειάζεται ένας ριζοσπαστικός περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια που πρέπει να διασφαλίζει τη μείωση των απορριμμάτων και την αποκεντρωμένη διαχείριση, με κινητοποίηση της κοινωνίας, δίνοντας βαρύτητα στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, απορρίπτοντας τη στρατηγική της καύσης. Για εμάς το βάρος πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των κατοίκων για διαχωρισμό των σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά στην πηγή. Και βέβαια είμαστε αντίθετοι με την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε μία ήδη βεβαρημένη περιοχή όπως η Ευκαρπία. Τα φαραωνικά έργα πολλές φορές δεν βοηθάνε καθώς φορτώνουν υπέρμετρα συγκεκριμένες περιοχές, όσο για τα ΣΔΙΤ, όπου έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα αφήνουν ζημιές για το δημόσιο, ακριβότερες υπηρεσίες για τους κατοίκους και μεγαλύτερα κέρδη για τους εργολάβους και θα τα αποφύγουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μνημόνιο δεν είναι μια παρένθεση. Του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Παράσταση «Ο Έρωτας στη Μάισσα Σαλονίκη»