in

Αρνήθηκαν την πρόσβαση φορέων στα κέντρα κράτησης-Καμπάνια για την οριστική κατάργησή τους

Αρνήθηκαν την πρόσβαση φορέων στα κέντρα κράτησης-Καμπάνια για την οριστική κατάργησή τους

Παρεμβάσεις στα Κέντρα Κράτησης που βρίσκονται σε Μακεδονία και Θράκη  πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα από αντιπροσωπείες οργανώσεων, κομμάτων και με την παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικά στελέχη, βουλευτές και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, επισκέφτηκε τα κέντρα κράτησης σε Παρανέστι, Ξάνθη και Κομοτηνή, ζήτησε να εισέλθει στο χώρο που κρατούνται οι μετανάστες, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στις πόλεις που φιλοξενούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εντύπωση προκάλεσε η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να επιτρέψει την είσοδο της αντιπροσωπείας στα στρατόπεδα, κατά παράβαση του νόμου και αγνοώντας επιδεικτικά το θεσμικό ρόλο των μελών της αντιπροσωπείας .

Στόχος των οργανώσεων είναι να στηθεί μια καμπάνια που θα θέτει ως τελικό στόχο την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης που «κηλιδώνουν την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αποτελούν τη μελανότερη ίσως στιγμή στον αγώνα για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.  Τα μέλη της καμπάνιας αναφέρουν ότι τα στρατόπεδα πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό, ενώ ζητούν να δοθεί άσυλο σε όσους πρόσφυγες επιθυμούν να μείνουν στη χώρα και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Στην Πρωτοβουλία για την κατάργηση των στρατοπέδων, που φιλοδοξεί να αποκτήσει μόνιμη παρουσία, συμμετέχουν μεταξύ άλλων αντιρατσιστικές οργανώσεις από πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ανταρσυα, τοπικές συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών, σωματεία εργαζομένων, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα κ.α

Πρώτη παρέμβαση-πρώτες αρνήσεις

Και στα τρία κέντρα κράτησης που πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας των οργανώσεων, οι αρχές μετά από ρητή εντολή του υπουργείου Δημοσίας Τάξης αρνήθηκε την πρόσβαση στο χώρο. Μάλιστα όταν ζητήθηκε να αιτιολογηθεί η απόφαση αυτή δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, ενώ όπως τονίζουν δικηγόροι ο σχετικός νόμος προβλέπει το δικαίωμα κοινωνικού ελέγχου των συνθηκών κράτησης από πολιτικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς.

Μάλιστα επιχειρήθηκε από τις αστυνομικές αρχές να συνδεθεί η άρνηση εισόδου με την δολοφονία των Χρυσαυγιτών στην Αθήνα, ενώ επισημαίνεται΄ότι στο παρελθόν υπήρχε περιορισμένη πρόσβαση φορέων ακόμη και στους κοιτώνες των μεταναστών. Παρόλ΄αυτά υπήρξε ενημέρωση για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, με τις μαρτυρίες να κάνουν λόγο για κολαστήρια, που επιβεβαιώνουν τις αντίστοιχες εκθέσεις που έχουν συντάξει διεθνείς οργανισμοί.  Πρόσφατες εκθέσεις της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών και της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους, που επισκέφτηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Ιανουαρίου 2013 κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων αλλά και οργανωμένα κέντρα κράτησης (μεταξύ των οποίων στο Φυλάκιο Έβρου, την Αμυγδαλέζα, την Κόρινθο και την Κομοτηνή), κάνουν λόγο για συνθήκες κράτησης ακατάλληλες ή που υπολείπονται κατά πολύ των διεθνών προδιαγραφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συνθήκες κράτησης δεν αφορούν μόνο στις υλικές εγκαταστάσεις. Περιλαμβάνουν και όλες εκείνες τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες για να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκή και κατάλληλη σίτιση και ρουχισμό, στρώματα και κλινοσκεπάσματα, τακτικό προαυλισμό, δυνατότητα επικοινωνίας του κρατούμενου με τους οικείους του και με δικηγόρο, διερμηνεία σε γλώσσα που να κατανοεί, ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη (ειδικά αν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες) και μια σειρά άλλα αυτονόητα αλλά, δυστυχώς, όχι εξασφαλισμένα. Ενδεικτικό της κατάστασης μπορεί να αποβεί, κατόπιν σχετικής διερεύνησης, το τραγικό συμβάν με το θάνατο ασθενούς που, ενόσω κρατείτο στο προ-αναχωρησιακό κέντρο της Κορίνθου, δεν φαίνεται να έτυχε εγκαίρως της δέουσας ιατρικής φροντίδας.

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη εικόνα που υπάρχει οι τοπικές κοινωνίες έχουν αγκαλιάσει τους πρόσφυγες των σρατοπέδων και παρεμβαίνουν συστηματικά για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Οι πρωτοβουλίες αυτές βρίσκουν σε πολλές περιπτώσεις συμμάχους στις τοπικές αρχές που παραδέχονται πως πρόκειται για απάνθρωπο μέτρο κράτησης και αντιδρούν συχνά στις αποφάσεις του υπουργείου. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς τα κέντρα κράτησης έχουν φτάσει στα όρια χωριτικότητας, ενώ οι προβλέψεις κανουν λόγο για τριπλασιασμό του αριθμού των κρατουμένων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παρανεστίου, που “φιλοξενούνται’ 307 μετανάστες, σε ενα χώρο που δεν αντέχει πάνω από 280 ανθρώπους και η πρόβλεψη είναι για τους επόμενους μήνες οι πρόσφυγες που θα κρατούνται να φτάσουν τους 1.100.

Πετυχημένες οι συσκέψεις

Μετά την επίσκεψη στα κέντρα κράτησης πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή με τη μαζική συμμετοχή φορέων και πολιτών. Στις συσκέψεις επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στα κέντρα κράτησης και να ενταθεί η πίεση στην κυβέρνηση για κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε πόλεις που φιλοξενούν κέντρα κράτησης για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ενώ γίνονται προετοιμασίες για την πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με πιο πιθανή ημερομηνία την 14η Δεκεμβρίου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ορατότης μηδέν…Του Παντελή Μπουκάλα

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης