Με το κυρίως μέρος της διαπραγμάτευσης να έχει ολοκληρωθεί και τα νέα σκληρά μέτρα να έχουν κλειδώσει, κυβέρνηση και τρόικα συζητούν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας, με βασικό άξονα την παράταση του μνημονίου για τουλάχιστον ακόμη έξι μήνες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι απέφυγαν προς το παρόν τα χειρότερα, δίχως όμως να υπάρχει σιγουριά για την τύχη των νέων μέτρων στη βουλή. Ήδη αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να μην ψηφίσουν νέα μέτρα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που δέχεται παρασκηνιακά ο Δημήτρης Σταμάτης, που έχει αναλάβει να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για τα νέα μέτρα.
Μετά τη μεσημεριανή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με μια κρυφή αντζέντα που θα περιλαμβάνει ισοδύναμα μέτρα δημοσιονομικής φύσης, σε περίπτωση που οι τροικανοί έχουν δίκιο στις εκτιμήσεις τους για τη χαμηλή προσδοκία εσόδων. Τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να παρουσιαστούν δημόσια, μέχρι να κριθεί η ανάγκη εφαρμογής τους, κάτι που προσδιορίζεται για την άνοιξη και αφού υπάρχει σαφής εικόνα της αναμενόμενης αποτυχημένης εφαρμογής του προυπολογισμού.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων (π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, με ιδιαίτερη πίεση.
Στο Μαξίμου θα επιλέξουν τον κατάλληλο χειρισμό τις επόμενες ημέρες, με τον Αντώνη Σαμαρά να δέχεται πλέον πολλές εισηγήσεις για ηρωική έξοδο αυτή τη στιγμή και πριν ολοκληρωθεί μια συμφωνία, με ταυτόχρονη έναρξη της συζήτησης για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει πάγωμα των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως ακόμη να φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο.
Παράταση ζητούν οι Ευρωπαίοι
Την ανάγκη να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης πριν από τα Χριστούγεννα, όταν θα κλείσουν τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ώστε να μπορέσει να ετοιμαστεί εγκαίρως η νέα πιστοληπτική γραμμή, επισημαίνει αξιωματούχος της ευρωζώνης, θέτοντας ως οριακή ημερομηνία την 15η Δεκεμβρίου.
Μια παράταση η οποία πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, ώστε να μπορέσουν οι δανειστές να εκταμιεύσουν και την δόση των 1,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα και οι δανειστές στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας για πιστοληπτική γραμμή- από την οποία η χώρα θα μπορεί να αντλεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης- μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, όταν η τρόικα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup.
Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι θα ήταν ιδανικό να κατατεθεί ταυτόχρονα το αίτημα για τεχνική παράταση και για νέα πιστοληπτική γραμμή, ωστόσο σημειώνει πως δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό μέχρι την Δευτέρα:
«Είναι βασική μου προσδοκία ότι σε επίπεδο τεχνικό θα υπάρξει συμφωνία για την πιστωτική γραμμή μέχρι την Δευτέρα; Όχι» δηλώνει. Ο αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Photo Credit: Nikos Libertas / SOOC