Αναβολή για τις 12 Δεκεμβρίου του 2014 πήρε η δίκη των 4 κατοίκων της Χαλκιδικής στων οποίων τα σπίτια είχαν εισβάλλει άνδρες της ασφάλειας των ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ την μέρα της Τσικονοπέμπτης μετά το “καρναβάλι καταστολής” που είχε προηγηθεί με την εισβολή της αστυνομίας στην Ιερισσό,τα δακρυγόνα και τα χημικά ακόμη και στο προαύλιο του σχολείου. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω απουσίας για επαγγελματκούς λόγους συνηγόρων των κατοίκων.
Οι τέσσερις κάτοικοι κατηγορούνται για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου, παράνομη κατοχή κροτίδων και παράβαση άρθρο 76 παρ1,2 του νόμου 4070/2012.Συγκεκριμενα προκειται για παραβαση του νομου περι οπλων και εκρηκτικων, νομου περι φωτοβολιδων και πυροτεχνηματων, και του νόμου περι ρυθμίσεων ηλεκτρονικων επικοινωνιων αντιστοιχα. Πρόκειται για πλημμεληματικές κατηγορίες οι οποίες δεν σχετίζονται με την επίθεση που είχε δεχτεί το εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός τον Φεβρουάριο του 2012. Να υπενθυμίσουμε ότι με πρόσχημα την επίθεση δεκάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής είχαν συρθεί τις μέρες που ακολούθησαν σε πολύωρες ανακριτικές διαδικασίες με παράνομη λήψη γενετικού υλικού ενώ άλλοι είχαν “απαχθεί” από την αστυνομία για αρκετή ώρα μακρυά από τους συγγενείς τους.
Η δίκη είχε πάρει ήδη μία αναβολή από τις 20 Μαρτίου όταν οι 4 κάτοικοι είχαν περάσει από αυτόφωρο. Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τότε την αναβολή για κρείσσονες λόγους καθώς δεν είχαν τότε δοθεί απαντήσεις από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σχετικά με το αν οι ραδιοπομποί που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και οι οποίοι κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται ευρέως από κηνυγούς και ψαράδες είναι νόμιμοι.
“Οι τέσσερις κάτοικοι προσήχθησαν οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα μετά από κληση που δέχθηκαν απο την αστυνομία ενώ στη συνεχεια εξελιχθηκαν τα γνωστά πλέον γεγονότα με την εισβολή ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στο χωριό της Ιερισσού . Αξιοσημείωτο είναι ότι οι οικογένειές τους έγιναν μάρτυρες του γεγονότος ότι οι κάτοικοι κρατούνταν σε ένα βαν της αστυνομίας καθ`όλη τη διάρκεια της εισβολης της αστυνομίας στα σπίτια τους η οποία έγινε κάτω από απάνθρωπες συνθήκες που έχουν καταδικαστεί και από την Διεθνή Αμνηστία. Οι κάτοικοι κρατήθηκαν μέχρι το επόμενο πρωί- μέχρι τις 4 τα ξημερώματα -και ενώ για είκοσι ώρες δεν είχαν δυνατότητα επαφής με δικηγόρο” αναφέρει η Α.Βαφίδου μιλώντας στο alterthess.gr
Σχετικά με τα 2 όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι των κατηγορουμένων η κ. Βαφίδου τονίζει ότι το ένα από αυτά ήταν αντίκα ενώ το άλλο ήταν οξυδωμένο και δεν είχε λειτουργικό ρόλο.
Για το ζήτημα αυτό ο Σ.Καραβασίλης συνήγορος ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων τόνισε από την πλευρά του ότι πρόκειται για όπλα κυνηγετικά, και για ασύρματους πομποδέκτες που χρησιμοποιούνται στην αλιεία. Επίσης τόνισε ότι σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση που είχε γίνει τα όπλα δεν σχετίζονται με την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές. Από την ποινική δίωξη παρέμεινε μόνο η κατηγορία για κατοχή όπλόυ χωρίς άδεια.
Σχετικά με την εισβολή στα σπίτια των κατοίκων και την διαδικασία που ακολούθησε ο ίδιος επεσήμανε “Αυτοί οι τρόποι εφαρμόζονται όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον επικίνδυνο και όχι σε περιπτώσεις που αναζητείται η αλήθεια”
Έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους 4 συναγωνιστές τους φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην καταστολή που δέχεται ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.
Τσικνοπέμπτη στην ...λωρίδα της Γάζας
Στις 7 Μαρτίου ανήμερα της Τσικνοπέμπτης και ενώ σε άλλες πόλεις γιόρταζαν το καρναβάλι οι κάτοικοι της Ιερισσού είχαν ..την τύχη να δεχτούν την ανελέητη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στο χωριό τους τα οποία από νωρίς το πρωί και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος έκαναν επίδειξη δύναμης ρίχνοντας δακρυγόνα σε σπίτια, στην πλατεία και ….στο σχολείο του χωριού. "Δεν μας φοβίζουν μάνα μου, οι σφαίρες και τα κανόνια" τραγουδούσε η 75χρονη κυρία Καίτη χωρίς να φοβάται να σταθεί μπροστά στα ΜΑΤ που έφραζαν την είσοδο της Ιερισσού το πρωί της Πέμπτης. Οι καμπάνες χτυπούσαν ασταμάτητα καλώντας τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους ενώ οι μαθητές που πραγματοποιούσαν εκείνη την ώρα κατάληψη για τις προσαγωγές συμμαθητριών τους την προηγούμενη μέρα, παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στο σχολείο, πολλοί από αυτούς λιποθύμησαν ενώ οι γιατροί δεν είχαν πρόσβαση στο κτίριο για να προσφέρουν βοήθεια.
Οι μαθητές όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι συνειδητοποίησαν γρήγορα πως ο τόπος τους μετατρεπόταν σιγά σιγά σε ένα στρατοκρατούμενο έδαφος. Η έννοια της καθημερινότητας και της παιδικής ξεγνοιασιάς εξαφανίστηκε για πολύ καιρό και τα τραύματα από την μέρα εκείνη έμειναν χαραγμένα στις μνήμες τους. Μετά την εισβολή των ΜΑΤ, άνδρες των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ ξεκίνησαν τις έρευνες σε σπίτια έξι ατόμων του χωριού που είχαν προσαγάγει με τους κατοίκους να ακολουθούν τις διμοιρίες από σπίτι σε σπίτι και να υποδέχονται τους πάνοπλους αστυνομικούς με τραγούδια του γάμου...Το σκηνικό της περιφορά των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ από σπίτι σε σπίτι χαρακτηρίστηκε ειρωνικά από τους κατοίκους ως “επιτάφιος”.Η προσπάθεια τρομοκράτησής των κατοίκων και καταστολής του αγώνα τους είχε ήδη γελοιοποιηθεί στη σκέψη τους.
Η εισβολή όμως της κρατικής τρομοκρατίας στις ζωές τους δεν σταμάτησε ούτε το απόγευμα καθώς η αστυνομία αποφάσισε να “χτυπήσει” ξανά αυτήν την φορά ρίχνοντας δακρυγόνα στους κεντρικούς δρόμους του χωριού και στις αυλές των σπιτιών. Οι μανάδες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι του χωριού που όλη την μέρα βρίσκονταν στο πόδι έτρεχαν πανικόβλητοι να σώσουν τα μικρά παιδιά τους από τα δακρυγόνα που έπνιγαν τα σπίτια ενώ οι σφαίρες κρότου λάμψης έκαναν την ατμόσφαιρα αφόρητη Από τους τόνους χημικών μια 17χρονη μαθήτρια λιποθύμησε και ένα βρέφος 10 μηνών παρουσίασε αναπνευστικά και στομαχικά προβλήματα και μαζί με την μικρή μαθήτρια μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
Η σημερινή μέρα έφερε ξανά στο μυαλό των κατοίκων του χωριού αλλά και των δημοσιογράφων όσα διαδραματίστηκαν την ημέρα εκείνη που πολλές φορές ακόμη και οι πιο δυνατές λέξεις μοιάζουν αδύναμες για να την περιγράψουν..
Σταυρούλα Πουλημένη