Σοβαρές ανησυχίες για την πολιτική αναβάθμιση του ζητήματος των Σκουριών προκαλεί η εξέλιξη του αιτήματος σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών από τον προϊστάμενο της τοπικής Εισαγγελίας Π. Γιαννάκη προκειμένου να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής που θα αναλάβει την ποινική διερεύνηση της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός τον περασμένο Φεβρουάριο.
O ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός στο αίτημα που διαβίβασε στην προϊσταμένη της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου Άννα Μιχαλόπουλου κάνει επίκληση στην εξαιρετική σπουδαιότητα της υπόθεσης που “έχει απασχολήσει ευρέως την κοινή γνώμη”
Να υπενθυμίσουμε ότι για την υπόθεση αυτή έχει σχηματιστεί δικογραφία για είκοσι κατοίκους της Χαλκιδικής, τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Διαβατών ενώ εκκρεμεί η ανάκριση και η απολογία των υπολοίπων 13 από τους είκοσι διωκόμενους.
Και οι είκοσι βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες μεταξύ αυτών, της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, του εμπρησμού, της ληστείας κα..
“Στην προκειμένη περίπτωση χρήζουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 29, παρ.2,3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εν όψει του ότι πρόκειται για υπόθεση εξαιρετικής φύσεως, η οποία έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη και για την οποία δεν αρκεί το κύρος του πρωτοδίκη ανακριτή, αλλά είναι ανάγκη να αναλάβει την ανάκριση υπο την αιγίδα του το εφετείο, για να προσδώσει το αναγκαίο κύρος στις ενέργειες της ανάκρισης και την προδικασίας γενικά.
Είναι ενδεικτικό σε σχέση με τις αντιδράσεις μέρους του τοπικού πληθυσμού και τη σοβαρότητα της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, ότι από 12 Απριλίου 2013 που κάηκε, δε λειτουργεί το Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Άλλωστε η ανακρίτρια του πρωτοδικείου Χαλκιδικής που χειρίζεται ήδη την υπόθεση, πλην των άλλων δικογραφιών που έχει χρεωθεί, χειρίζεται και την εξίσου σοβαρή συναφή δικογραφία που αφορά μεταγενέστερα επεισόδια στον ίδιο χώρο, όταν από τους αντιδρώντες πυροβολήθηκε αστυνομικός και ως εκ ούτου είναι ανθρωπίνως αδύνατο να χειριστεί και αυτή την υπόθεση” αναφέρεται στο έγγραφο αίτημα προς την προϊσταμένη του Εφετείου.
Ο χρόνος που επιλέγεται να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία με την ανάληψη του ζητήματος από εφέτη ανακριτή θεωρείται κατά πολλούς “ύποπτος” μιας και η κυβέρνηση στην προσπάθεια επιβεβαίωσης της θεωρίας των δύο άκρων δείχνει επανειλημμένα μέσω δηλώσεων των συμβούλων του πρωθυπουργού Φαήλου Κρανιδιώτη και Χρύσανθου Λαζαρίδη το “άλλο άκρο” στα κοινωνικά κινήματα και ιδιαίτερα στο κίνημα που έχει την μεγαλύτερη σε ζωή διάρκεια, έχει δεχτεί την μεγαλύτερη καταστολή και έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας, στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας “εξάρθρωσης” της Χρυσής Αυγής ακολουθείται παρόμοιος χειρισμός των δύο εντελώς ασύμμετρων υποθέσεων.
Λίγες μέρες μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα 27 άτομα από την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη καλούνται από την Ασφαλεία Θεσσαλονίκης να καταθέσουν ως ύποπτοι για σωρεία αδικημάτων μεταξύ των οποίων και πολλών κακουργημάτων και κυρίως για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία, διεύθυνση και διαρκή δράση.
Με το ίδιο άρθρο του ποινικού κώδικα περι εγκληματικής οργάνωσης με το οποίο συνδέονται περιστατικά επιθέσεων από την Χρυσή Αυγή με το ίδιο άρθρο επιχειρείται να ποινικοποιηθεί το φρόνημα όχι μόνο των 27 αλλά χιλιάδων κατοίκων και αλληλέγγυων που εναντιώνονται στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός. Στο κατηγορητήριο μάλιστα των 27 δεν προσωποποιούνταν έκνομες ενέργειες εκ μέρους των υπόπτων αλλά χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι άνθρωποι που έχουν εκφράσει δημόσια την αντίδραση τους στο ζήτημα της καταστροφής του τόπου τους από τις ενέργειες της εταιρείας.
Όπως και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής έτσι και σε αυτήν των “27 της Χαλκιδικής” έχει γίνει άρση απορρήτου και απομαγνητοφώνηση συνομιλιών. Μόνο που στη δικογραφία των 27 της Χαλκιδικής εμπεριέχονται συνομιλίες οι οποίες δεν αποκαλύπτουν παρότρυνση εκ μέρους των υπόπτων σε έκνομες ενέργειες αλλά παρότρυνση σε συμμετοχή στον αγώνα και σε από κοινού πάλη για την εκδίωξη της εταιρείας.
Χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε στον προϊστάμενο τής Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Εμμ. Ρασιδάκη, αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής σε Εφέτη ειδικό ανακριτή. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, του μεγάλου αριθμού καταθέσεων, της εμπειρίας του δικαστικού λειτουργού, κ.λπ.
Επικαλούμενος επίσης την “σπουδαιότητα της υπόθεσης” ο προϊστάμενος της τοπικής Εισαγγελίας Π. Γιαννάκης ζητά σήμερα την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής που θα αναλάβει την ποινική διερεύνηση του εμπρησμού στο εργοτάξιο στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο.
Περίεργη χαρακτηρίζεται τέλος και η αναφορά στο έγγραφο αίτημα που διαβιβάστηκε προς την προϊσταμένη του Εφετείου ότι στη δικογραφία που αφορά μεταγενέστερα της επίθεσης στο εργοτάξιο, γεγονότα, όταν “από τους αντιδρώντες πυροβολήθηκε αστυνομικός” ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί μιας και για την υπόθεση διενεργείται προκαταρτική εξέταση .