in , , ,

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο επειδή φορούσε τζιν παντελόνι και μοίραζε κείμενα καταγγελίας της εργοδοτικής βίας

Πρόστιμο σε μία κοπέλα που μοίραζε κείμενα σε εργαζομένους σε εταιρείες ταχυμεταφορών έγραψαν αστυνομικοί, εχθές στη Θεσσαλονίκη. Ποια ήταν όμως η τυπική αφορμή, πέρα από την προφανή ενόχλησή τους απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα, ακόμα κι αν αυτή τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας; Το ότι η μία κοπέλα φορούσε, λέει, τζιν παντελόνι και άρα δεν μπορούσε να κάνει σωματική άσκηση, όπως επίσης το ότι ήταν 2 χιλιόμετρα από το σπίτι της.

Δεν είναι θέμα του υπερβάλλοντος ζήλου των συγκεκριμένων αστυνομικών, τον οποίο βέβαια δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε. Είναι θέμα διατυπώσεων στα ΦΕΚ και στα νομοσχέδια, σχετικών εντολών αλλά και ελευθερίας που τους έχει δοθεί να δικάζουν επί τόπου, ακόμα και με ενδυματολογικά κριτήρια τον κόσμο στο δρόμο. Είναι θέμα το ότι για την αστυνομία οι βόλτες στην Πάρνηθα θεωρούνται εντός περιφερειακής ενότητας αφού τις κάνει ο πρωθυπουργός και η συζυγός του, αλλά το να είσαι 2 χιλιόμετρα μακρυά από το σπίτι σου θεωρείται πράξη παράνομη, πράξη που χρήζει προστίμου και γιατί όχι και προσαγωγής, σύλληψης, φυλάκισης ή ποιος ξέρει τι άλλο.

Τι κι αν σε εκείνους τους χώρους δεν τηρούνται όσα προβλέπονται (και) στο επίπεδο μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων; Τι κι αν αυτές τις μέρες συμβαίνει το αδιαχώρητο στα εμπορικά καταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, στους δρόμους; Τι κι αν στα στέκια της καλής κοινωνίας της πόλης δίπλα στην παραλία ο συνωστισμός είναι λίγος σαν λέξη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει έξω από τα μαγαζιά όπου κόσμος πίνει αμέριμνος το ποτό του;

Η αστυνομία φροντίζει να μας υπενθυμίζει συνέχεια τα δύο (ή και παραπάνω) μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει, ποινικοποιώντας κατ’ ουσίαν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Αναδημοσιεύουμε τη σχετική ανακοίνωση από τη σελίδα Έφοδος στον Ουρανό:

«Αυτές τις ημέρες πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με αφίσες και μοίρασμα κειμένων σε διανομείς από 35 καταστήματα και αποθήκες ταχυμεταφορών στη Θεσσαλονίκη με αναφορά στις συνθήκες εργασίας, στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και στο περιστατικό εργοδοτικής βίας στη Γενική Ταχυδρομική σε κατάστημα της Αττικής. Πιάσαμε πολύ ενδιαφέρουσες κουβέντες με τους εργαζόμενους πολλοί εκ των οποίων ήταν ήδη ενήμεροι για το γεγονός, ενώ η δράση έγινε από την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση και την Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών).

Αξίζει να αναφερθεί το ότι ασφαλίτες έδωσαν σήμα και λίγο μετά το μοίρασμα κειμένων σε υποκαταστήματα της ACS και της Γενικής Ταχυδρομικής στην Ίωνος Δραγούμη, μπάτσοι της ομάδας ΔΙΑΣ και της ομάδας Ζ σταμάτησαν για έλεγχο συντρόφους/ συντρόφισσες. Ακόμα χειρότερα, θέλησαν αρχικά να τους προσαγάγουν, ενώ έγραψαν πρόστιμο σε μία συντρόφισσα καθώς “φορούσε τζιν παντελόνι” ενώ είχε στείλει μήνυμα για σωματική άσκηση αλλά και γιατί είναι μακρυά από το σπίτι της, το οποίο είναι 2χλμ από το σημείο που έλαβε χώρα η εξακρίβωση των στοιχείων. Υπάλληλοι και προστάτες του κεφαλαίου, ενοχλήθηκαν μάλλον από την προτροπή να γραφτούν οι εργάτες στα σωματεία τους και να αυξηθούν οι μισθοί. Είναι οι ίδιοι που θα μπορούσαν να συνοδεύουν περήφανοι και περιχαρείς την πρώτη κυρία της χώρας μαζί με τον πρωθυπουργό τους ως την Πάρνηθα για να κάνουν motocross και ποδήλατο.

Αυτοί ήταν πάντα και έτσι θα παραμείνουν στα μάτια και στη συνείδηση των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού. Χαλάλι ο μισθός τους, αλλά μάταιος ο κόπος τους.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργες, οι φοιτητές, οι μαθήτριες θα οργανωθούν, θα παλέψουν, θα νικήσουν.»

Ενώ το κείμενο ανέφερε μέσα σε άλλα:

«Η καραντίνα άλλαξε το τοπίο για μια σειρά κλάδων. Η αύξηση του φόρτου εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο των ταχυμεταφορών ήταν το λογικό επόμενο της λειτουργίας της οικονομίας στις πρωτόγνωρες συνθήκες του lockdown. Συνθήκες πρωτόγνωρες, ίδια αντιμετώπιση: εντατικοποίηση της εργασίας, μηδενικά μέτρα προστασίας, εργασιακή ανασφάλεια, δουλειά κάτω από κάθε καιρική συνθήκη και πιέσεις για να δουλέψουμε και εν μέσω παγετού, μισθοί πείνας παρά την εκτόξευση της κερδοφορίας για τα αφεντικά του κλάδου.
Την ώρα λοιπόν που ο φόρτος δουλειάς έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους με το νέο εργατικό ν/σ της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του Ιανουαρίου, ένα νομοσχέδιο που θα τους φέρει ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία, κάτι που ήδη συμβαίνει με τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισαν από την 1-1-2021, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αλλά και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτό που ήδη συμβαίνει έρχεται να θεσμοθετηθεί και να εξαπλωθεί: διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων, αυξάνοντας τα δρομολόγια, τις ώρες αλλά και τις μέρες δουλειάς (10-12 ώρες, 6-7 μέρες την εβδομάδα), ανάλογα με τις ανάγκες τις επιχείρησης.
Παράλληλα, η παροχή μέτρων προστασίας είναι μηδενική καθώς μεταφέρουν το κόστος (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, αλλά και προστατευτικά μέσα για την οδήγηση) στους ίδιους τους εργαζομένους. Όλα αυτά, μάλιστα για έναν μισθό της τάξης των 500-600 ευρώ, την στιγμή που σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού του κλάδου ζει μέσα στην ανασφάλεια και το άγχος (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενοικίαση εργαζομένων από τρίτες εταιρείες).
Όλη αυτό το τεράστιο πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε κορυφώθηκε με ένα πρόσφατο περιστατικό Την Δευτέρα 4/1, σε κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής στα Γλυκά Νερά της Δυτικής Αττικής, εργαζόμενος ξυλοφορτώθηκε από εκπρόσωπο της εργοδοσίας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φυλακισθέντες και εξορισθέντες της δικτατορίας καταγγέλουν: Ανασυσταίνουν το «Σπουδαστικό της Ασφάλειας»

Οι θεατρικές ομάδες του ΑΠΘ αντιδρούν στη σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας