in ,

Περιορισμό της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης Λιγνάδη καταγγέλλουν ΕΣΗΕΑ και κόμματα

Εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός δημοσιογράφων, όσων είναι διαπιστευμένοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επετράπη να εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου ξεκίνησε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Δεκάδες ήταν οι δημοσιογράφοι που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από την κάλυψη της δίκης, μιας δίκης με πολύ σοβαρά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ένας τέτοιος αποκλεισμός είναι πλήγμα για την απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών.

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο Πρωτοδικών και τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η ΕΣΗΕΑ ζητά την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού δημοσιογράφων και την αλλαγή της αίθουσας, όπου διεξάγεται η δίκη της υπόθεσης Λιγνάδη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αποστέλλεται παρόμοιο αίτημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιότητα σε δίκες με αυξημένο ενδιαφέρον.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΣΗΕΑ:

«Κυρία Πρόεδρε,

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι η πολλοστή φορά που παρίσταται ανάγκη να απευθυνθεί σε εσάς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να συμβάλλετε στην διασφάλιση της δημοσιότητας σε δίκες, ειδικά σε εκείνες που έχουν αυξημένο ενδιαφέρον όπως η δίκη Λιγνάδη κατά την οποία παρουσιάστηκαν εκ νέου προβλήματα με τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων στους οποίους επετράπη τελικά να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας είναι σεβαστά και γι’ αυτό η λύση που έχουμε προτείνει και στο παρελθόν, με αφορμή άλλες δίκες αυξημένου ενδιαφέροντος, είναι η επιλογή μεγαλύτερων αιθουσών. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την τρέχουσα δίκη Λιγνάδη για την οποία ζητούμε να επιτραπεί η είσοδος σε μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων, αλλά και για άλλες σημαντικές δίκες που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες.

Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και των δημοσιογράφων, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Η Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας».

Να ληφθούν από τους αρμόδιους όλα τα αναγκαία μέρα για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των δημοσιογράφων στην δίκη Λιγνάδη, την αποκατάσταση της δημοσιότητας και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε όλες τις σημαντικές δίκες, ζητούν και από την μεριά τους οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Όπως επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωσε, «η δημοσιογραφική κάλυψη της διεξαγόμενης αυτόν τον καιρό δίκης του Δημ. Λιγνάδη γίνεται μετ’ εμποδίων. Ο εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός των μόλις 5 δημοσιογράφων, διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Δικ/νης στους οποίους επετράπη να εισέρχονται στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να παρακολουθήσουν, εκ περιτροπής, την δίκη στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, πλήττει  την αρχή της δημοσιότητας των δικών, περιορίζει το δικαίωμα πληροφόρησης των πολιτών και εμποδίζει εκ των πραγμάτων την εκπλήρωση του δημοσιογραφικού έργου.

Η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό,  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε περιοριστικά μέτρα σε βάρος των δημοσιογράφων που επιθυμούν να καλύψουν σημαντικές δίκες οι οποίες συγκεντρώνουν το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινωνίας. Και είναι απαράδεκτο τόσο σημαντικές δίκες να διεξάγονται σε δικαστικές αίθουσες με πολύ μικρή χωρητικότητα

Είναι επομένως επιβεβλημένο οι αρμόδιοι να κινηθούν άμεσα και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε και με την επιλογή μεγαλύτερης δικαστικής αίθουσας, να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση όλων των δημοσιογράφων, εκπροσώπων ΜΜΕ και συλλογικοτήτων τόσο στη δίκη Λιγνάδη, δίκη ορόσημο για το κίνημα #metoo στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες, μεγάλου ενδιαφέροντος, δίκες. Η πλήρης δημοσιότητα των δικών και η ακώλυτη ενημέρωση της κοινής γνώμης, συνδέονται άλλωστε απόλυτα με την απονομή δικαιοσύνης».

Για αδιανόητη μεθόδευση για περιορισμό του Τύπου στην δίκη Λιγνάδη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Μητσοτάκης Α.Ε. έκανε λόγο από τη μεριά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κριθαρίδης σε δήλωση του, «όπως καταγγέλλουν δημοσιογράφοι, η δίκη της υπόθεσης Λιγνάδη θα καλυφθεί μόνο από τους δημοσιογράφους που επέλεξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το πρόσχημα φυσικά πάντα την πανδημία. Μάλιστα η μεθόδευση έφτασε στο σημείο της απαγόρευσης και σε μέλη του Διεθνούς Παρατηρητηρίου να καταγράψουν την δίκη, όπως είχαν κάνει στην δίκη της Χρυσής Αυγής και όπως γίνεται και στην δίκη του Ζακ. Πρόκειται για μία αδιανόητη και απαράδεκτη απόφαση, που καταδεικνύει το πως αντιλαμβάνεται η Μητσοτάκης Α.Ε. τον Τύπο, όπως ακριβώς τον αντιλαμβάνονται οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν τους οποίους καταγγέλλει -και ορθώς- για αυταρχισμό.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την καταγγελλόμενη “κλειστή λίστα δημοσιογράφων” που θα καλύψει μια τόσο σοβαρή υπόθεση, ενός ανθρώπου που είχε εκλεκτικές σχέσεις κιόλας με μέλη της Κυβέρνησης. Οι δίκες εκ του Συντάγματος είναι δημόσιες και δεν μπορεί η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να επιβάλει το φιλτράρισμα της ενημέρωσης των πολιτών. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να βρουν μόνοι τους τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν όλοι μαζί και από κοινού μια τέτοια υπόθεση, δεν χρειάζονται τις κατευθύνσεις του κ. Τσιάρα και του κ. Μητσοτάκη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αντιπολεμική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη: «Ούτε ορμητήριο πολέμου – Ούτε απέραντο νεκροταφείο»

Συνεχίζονται οι απάνθρωπες εξώσεις προσφύγων από ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη