in , , ,

«Πάμε πλατεία»: Εκδηλώσεις και δράσεις σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης από τοπικές πρωτοβουλίες

Ποιος είπε ότι η κοινωνικοποίηση μπορεί να συντελεστεί πλέον μόνο μέσω της κατανάλωσης ή του διαδικτύου; Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουνίου, πρωτοβουλίες και συνελεύσεις γειτονιάς διοργανώνουν πολύμορφες και πολυθεματικές εδκηλώσεις και δράσεις σε πλατείες και πάρκα της Θεσσαλονίκης.

Η εναντίωση στην μόλυνση του αέρα από τις βιομηχανίες, ο αντιφασισμός, η αποανάπτυξη, ο αγώνας ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, συναντιούνται με παιδικά εργαστήρια και δραστηριότητες, δενδροφυτεύσεις, τουρνουά μπάσκετ, συλλογικές κουζίνες, έτσι ώστε να συναντηθούμε εκ νέου και εμείς μέσα από τη συζήτηση, το παιχνίδι, την αλληλεγγύη.

Σταυρούπολη

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου στη σχολή κινηματογράφου που βρίσκεται στην οδό Ικονίου 1 στην Σταυρούπολη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ: Η ρύπανση στις δυτικές συνοικίες», από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕa, ενώ στις 21.00 θα προβληθεί στον ίδιο χώρο το ντοκιμαντέρ «Antifa: Chasseurs de Skins».

Το Σάββατο 5 Ιουνίου στο πάρκο της Γωγούση στις 17.00 και πάλι στην Σταυρούπολη θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ 3 επί 3, στις 19.00 θα υπάρξει εργαστήρι κατασκευής παιδικής κούκλας ενώ για τις 21.00 είναι προγραμματισμένο hip hop live με τους Sponty, jaul, μάτιαπουαντέξανεστηνφρίκη (άχρωμο / λούπες μοτίβα). Καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχει στον χώρο bar + χορτοφαγική συλλογική κουζίνα.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στα πλαίσια του 8ου αντιφασιστικού τουρνουά στις δυτικές συνοικίες που συνδιοργανώνουν η Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, ο Α.Σ. Αστέρας Κουκλουτζά, η Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών σχολής Κινηματογράφου και Αντιφασίστ(ρι)ες από τα Δυτικά ενώ στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Προτάσσουμε την αλληλεγγύη σε όσες και όσους βιώνουν την καταπίεση στους χώρους δουλειάς, στο σπίτι, στο σχολείο ή στην καθημερινότητά τους γενικότερα.
Στις δυτικές συνοικίες χωράμε όλες και όλοι ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικές προτιμήσεις, χρώμα και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό και την ομοφοβία».

Πάρκο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο στις 18.30, η Συνέλευση Κατοίκων Άνω Κέντρου διοργανώνει ταυτόχρονες εκδηλώσεις στο πάρκο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Σέ ένα από τα «επίπεδα» του πάρκου θα υπάρξει εκδήλωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με μέλη της συνέλευσης που συμμετέχουν και σε εργατικά σχήματα και σωματεία να ενημερώνουν για όσα αναμένεται να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή (κατάργηση 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας, Κυριακάτικη εργασία για πολλούς κλάδους, φακέλωμα σωματείων, ποινικοποίηση της απεργίας και δημιουργία νόμιμων απεργοσπαστικών μηχανισμών).

Την ίδια ώρα λίγο πιο δίπλα θα υπάρχει αφήγηση παραμυθιού και εργαστήρι κατασκευών από την ομάδα κουκλοθέατρου “Μαρμίτα” (Marmita Marmitapuppets).

Τέλος την Κυριακή στις 17.00 στον πεζόδρομο της Γκαρπολά θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ανοιχτή συνέλευση γειτονιάς.

Πάρκο Τσέπης στη Σβώλου

Ολοήμερο πικ-νικ στο Πάρκο Τσέπης στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Ιωάννου Μιχαήλ διοργανώνει το Σάββατο 5 Ιουνίου, η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η υπό σύσταση ‘Ομάδα για την Αποανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη’, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το δεντρί πρότζεκτ, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δράσης για την αποανάπτυξη. Για φέτος η θεματική της ημέρας είναι η Φροντίδα και οι διοργανωτές αναφέρουν:

«Η πανδημία όχι μόνο μας ανάγκασε να ξανασκεφτούμε αρκετά πράγματα γύρω από την καθημερινότητα της πόλης: τους δημόσιους χώρους, την φυσική και ψυχική υγεία, την εργασία, την αλληλοβοήθεια και την τοπική οργάνωση, αλλά κατέστησε πιο εμφανές αυτό που το Φεμινιστικό κίνημα υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό: η καλλιέργεια της φροντίδας αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Η φροντίδα δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο σπίτι και δεν παρέχεται αποκλειστικά μέσα από την αγορά ή το κράτος αλλά αποτελεί ένα κοινοτικό και οικολογικό έργο, απαραίτητο για την ευημερία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων. Για να μεταμορφωθεί η κοινωνία, η φροντίδα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού οράματος της αποανάπτυξης. Η τελευταία προτάσει την μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος και την απάρνηση της τυφλή πίστης στην αγορά, την αποδοτικότητα, τον άκρατο καταναλωτισμό και στην χωρίς όρια ανάπτυξη, αντιπροτείνοντας μικρές, τοπικές, ανοιχτές και διασυνδεδεμένες κοινότητες που φέρνουν τα μέλλοντα που θέλουν στο εδώ και το τώρα».

Το Πικ Νικ περιλαμβάνει ολοήμερες εκθέσεις φωτογραφιών, εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές και συλλογική κουζίνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θα λειτουργεί καφέ-μπάρ οικονομικής ενίσχυσης για το Πάρκο Τσέπης.

Το πρόγραμμα του Πικ Νικ

Ολοήμερη έκθεση: Nonsense Literature: Αναρτημένα μικρά πεζά για την αποανάπτυξη από τα Περιμυθιάσματα
11:00 – 15:00: Κατασκευή Τίκο & Παιχνίδια του Κόσμου από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας
13:00 – 14:00: Φυτέματα στο Πάρκο Τσέπης για μικρά και μεγάλα παιδιά
13:00 – 14:00: Συνάντηση για την δημιουργία ομάδας για την αποανάπτυξη στην Θεσσαλονίκη
14:00 – 17:30: Συλλογική κουζίνα [φέρνουμε πιάτα και ποτήρια και μοιραζόμαστε το φαγητό μας]
16:00 – 17:30: Συζήτηση: Η εμπειρία των Δικτύων Αλληλοβοήθειας μέσα στην Πανδημία
17:30 – 20:00: Επαληθεύσεις κενών δενδροδόχων από το δεντρί project
18:00 – 18:45: Εργαστήρι παρασκευής σαπουνιών από την ΣΕ. ΒΙΟ.ΜΕ
18:30 – 20:30: World Café & Βιωματικό Εργαστήριο: Μαθαίνοντας για την Αποανάπτυξη
21:00 – 23:00: Προβολή ταινίας: Η Ναυσικά της Κοιλάδας των Ανέμων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απορρίφθηκε από δικαστήριο η αγωγή του ΠΑΣΕ Vodafone ενάντια στην 9ωρη εργασία που εφαρμόζει η εταιρεία

Οι θάνατοι μεταναστών που περνάν στα «ψιλά»: Νέο θανατηφόρο τροχαίο στην Β. Ελλάδα