in

Κέντρο Διοτίμα: Όλοι αθώοι λοιπόν και μόνη υπεύθυνη η επιζώσα…

Το καθεστώς ψυχολογικής ομηρίας, το πλέγμα απειλών και εκφοβισμών από έναν οπλοφόρο αστυνομικό, που αποδεδειγμένα της ασκούσε σωματική βία – δεν συνιστούν μια εξαναγκαστική συνθήκη, ιδίως για ένα κορίτσι στα όρια της ανηλικότητας, με αναγνωρισμένη ευαλωτότητα;

Αυτό διερωτάται το Κέντρο Διοτίμα με αφορμή την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα για τον αστυνομικό που βίαζε και εξέδιδε την Ε., τον πατέρα της που κατηγορείται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της από την παιδική ηλικία και τον πρώην σύντροφό της για μαστροπεία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κέντρου:

«Μια σχέση που την απολάμβαναν μαζί» είδε ο εισαγγελέας στην κατά συρροή σεξουαλική εκμετάλλευση και τον βιασμό της Ε. από τον αστυνομικό. Έναν «κουβαλητή», που κατηγορείται «με ιδεοληψίες» από όλη την οικογένεια, αναγνώρισε στην περίπτωση του πατέρα. Μια «σχέση» που «δεν ζορίστηκε κανείς» στην τρίτη περίπτωση. Μόνο το αδίκημα της σωματικής βλάβης για τον αστυνομικό αναγνωρίστηκε. Αλίμονο, αφού η νεαρή κοπέλα κατέφτασε στο αστυνομικό τμήμα βαριά χτυπημένη! “

Όλοι αθώοι λοιπόν και μόνη υπεύθυνη η επιζώσα που θα «μπορούσε να πάρει άλλο δρόμο», αλλά δεν το επέλεξε κοιτώντας το οικονομικό της όφελος!

Σε μια σοβαρή υπόθεση trafficking που τα θύματα δεν έλαβαν την απαραίτητη προστασία που απαιτούνταν (καθυστέρηση της δίκης, εκφοβισμός των θυμάτων, ανελέητο victim blaming από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων), η εισαγγελική πρόταση όχι μόνο ενισχύει την αίσθηση της συνήθους ατιμωρησίας των θυτών, ιδίως όταν φορούν …στολή, αλλά αναπαράγει και την υπερασπιστική γραμμή των δραστών σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με την οποία όλα είναι καμωμένα με τη συναίνεση των θυμάτων»” σημειώνει ακόμη το Κέντρο Διοτίμα για την υπόθεση trafficking.

Άραγε για τον εισαγγελέα η Ε. θα ήταν θύμα trafficking μόνο αν βρισκόταν αλυσοδεμένη στο σπίτι; Το καθεστώς ψυχολογικής ομηρίας, το πλέγμα απειλών και εκφοβισμών από έναν οπλοφόρο αστυνομικό, που αποδεδειγμένα της ασκούσε σωματική βία – δεν συνιστούν μια εξαναγκαστική συνθήκη, ιδίως για ένα κορίτσι στα όρια της ανηλικότητας, με αναγνωρισμένη ευαλωτότητα;

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση, ελπίζουμε και ευχόμαστε η πόρτα που άνοιξε με το #metoo, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλές γυναίκες να καταγγείλουν τις εμπειρίες κακοποίησης που βίωσαν, να μην κλείσει με αναντίστοιχες αποφάσεις των δικαστικών αρχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον Κώστα Φραγκούλη μετά τη συμπληρωματική δίωξη

Αγωγή ύψους 25.000 ευρώ της διευθύντριας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης στον γιατρό του Ιπποκρατείου Γιάννη Κούτρα καταγγέλλει η ΕΝΙΘ