in ,

Η Θεσσαλονίκη στο πλευρό του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, θέμα και στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρέμβαση και στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα και να σωθεί η ζωή του ζήτησαν δικηγόροι, γιατροί, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι του πολιτισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Πρωτοβουλίας που έχει δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη του αιτήματός του.

Ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Ιανουαρίου, διεκδικώντας την μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού στον Κορυδαλλό, όπου θα έπρεπε να έχει μεταταχθεί και σύμφωνα με όσα προβλέπει κάθε σχετική διάταξη.

Όλοι οι ομιλητές και ομιλήτριες στη συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε από το Alterthess.gr έκαναν αναφορά στην κυβερνητική πολιτική που ιδιαίτερα την περίοδο αυτή συρρικνώνει και περιστέλλει τα δικαιώματα όλων των πολιτών παραβιάζοντας ακόμη και νόμους που έχει ψηφίσει η ίδια όπως προκύπτει και από την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του απεργού πείνας.

Ταυτόχρονα σχετική δήλωση έκανε και ο συντονιστής της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, συνιδρυτής του Podemos και σήμερα στην ευρω-ομάδα των Αντικαπιταλιστών (Anticapitalistas), Μιγκέλ Ουρμπάν στην οποία αναφέρει:

«Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με εκείνες των πανεπιστημιακών που υπερασπίζονται το κράτος δικαίου, των γιατρών που υπερασπίζονται μια ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο, των πολιτών με συνείδηση που υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα ενός ανθρώπου που ζητά να αντιμετωπιστεί όπως ο νόμος ορίζει για όλους. Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι αμερόληπτη και όχι εκδικητική. Το σωφρονιστικό σύστημα δεν πρέπει να έχει σκοπό την εξουθένωση των κρατουμένων. Η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού είναι ζήτημα δημοκρατίας. Πρέπει να γίνει άμεσα.»

«Να μην μείνουμε σιωπηλοί»

«Είμαστε σε μια περίοδο που οι δημοκρατικές κατακτήσεις χάνονται και η καταστολή είναι ο κανόνας. Οι συνδικαλιστικοί αγώνες που συγκρούονται με την βάρβαρη κοινωνική πολιτική αντιμετωπίζονται με διώξεις. Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται η πολιτική της ΝΔ να τσακίσει ψυχικά και σωματικά τον Δ Κουφοντίνα. Η κοινωνία δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή στο ζήτημα αυτό την στιγμή μάλιστα που που πρόκειται για μια παράλογη επίθεση στα δικαιώματά του» σημείωσε ο Θ. Αγαπητός, εκπαιδευτικός, μέλος του Γ.Σ. του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ-ΕΔΟΘ, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας απαιτώντας να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά του για να «διασωθεί η ευαισθησία και η αξιοπρέπεια της κοινωνίας μας».

Στη συνέντευξη συμμετείχε ο Π. Γρηγοριάδης, πρώην απεργός πείνας μετέφερε το βίωμα ενός τέτοιου αγώνα που, όπως είπε, αποτελεί την έσχατη επιλογή.

«Έχω βιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μπαίνει κανείς στη διαδικασία αυτή. Δεν αποτελεί μια πρώτη επιλογή αλλά μια έσχατη επιλογή, όταν έχεις απόλυτο δίκιο και θέλεις να το φωνάξεις» τόνισε δηλώνοντας ότι είναι αδιανόητο για ευρωπαϊκή χώρα να μην γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των κρατουμένων καθώς και ότι τέτοιες συμπεριφορές βλέπουμε μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μη αναστρέψιμες βλάβες που προκαλεί μια πολυημέρη απεργία πείνας τονίζοντας ότι η υγεία του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα βρίσκεται ήδη σε αυτό το κρίσιμο σημείο.

«Μετά τις τελευταίες εκθέσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες τρεις στο θέμα των παραβιάσεων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Ζούμε σε εποχή οργουελικού κράτους» συμπλήρωσε καταλήγοντας πως η κοινωνία πρέπει να πάρει θέση γιατί αφορά την αξιοπρέπεια του πολιτισμού της.

«Ο Δ. Κουφοντίνας κινδυνεύει να πεθάνει. “Ε και;” Έχουμε ακούσει αυτήν την ερώτηση πολλές φορές να υπονοείται από την στάση των κυβερνητικών αξιωματούχων. Πρόκειται για μια τραγική ερώτηση, δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπισμού αλλά κρύβει αντιλήψεις αυτοδικίας και εκδικητικότητας» τόνισε η Αδαμαντία Κεραμειδά, εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος της «Πόλης Αλλιώς» στο Δήμο Νεάπολης- Συκεών. «Η κυβέρνηση είναι υπόλογη όχι μόνο γιατί οδηγεί κρατούμενο σε φυσική εξόντωση αλλά γιατί υποβοηθά την εξάπλωση τέτοιων αντιλήψεων στην κοινωνία».

«Δεν πρέπει να συντελεστεί το έγκλημα του θανάτου απεργού πείνας»

«Να μην συντελεστεί το έγκλημα του θανάτου απεργού πείνας στη χώρα μας» ζήτησε με κείμενο-παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου ο Τ. Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας. Ο Τ. Κουράκης υπενθύμισε ότι ο Δ. Κουφοντίνας δικάστηκε και καταδικάστηκε από το δικαστήριο για τις πράξεις και όχι για τις ιδέες του.

«Είναι καλό ακόμη να μην ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι -για οποιαδήποτε εγκληματική πράξη- τιμωρήθηκαν από τα δικαστήρια με τη στέρηση της ελευθερίας τους και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Δεν μπήκαν στη φυλακή για να τιμωρηθούν. Διατηρούν τα δικαιώματά τους στο ακέραιο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος και ο σωφρονιστικός κώδικας. Η περιστολή αυτών των δικαιωμάτων αναιρεί κάθε έννοια δικαίου. Φοβάμαι ότι το κράτος με την διακριτική και εκδικητική συμπεριφορά του, αναγορεύει τον Δ. Κουφοντίνα  σε ειδικής κατηγορίας κρατούμενο. Η ενδεχόμενη τραγική κατάληξη του απεργού πείνας, καθιστά τον καθένα και καθεμιά μας υπόλογο απέναντι στην κοινωνία και τη δημοκρατία».

«Όλοι όσες και όσοι υπερασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων, δεν σημαίνει καθόλου ότι συμμεριζόμαστε τις ιδέες και εγκρίνουμε τις πράξεις τους. Η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι αυτοσκοπός. Για τις πράξεις τους έχει αποφανθεί το δικαστήριο» τόνισε ακόμη στο κείμενό του ενώ κάνοντας αναφορά στον Βορειοϊρλανδό απεργό πείνας Μπόμπι Σαντς που μετά από 66 μέρες άφησε την τελευταία του πνοή κάλεσε την κοινωνία να μην επιτρέψει ακόμη έναν θάνατο φυλακισμένου που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του και τίποτε περισσότερο.

Η ισονομία δεν αφορά ένα πρόσωπο

«Το κράτος έχει συγκεντρώσει έναν φοβερό σύνολο κατασταλτικών μηχανισμών με τεράστια οπλική δύναμη και σε περίπτωση που κάνει αυθαίρετη χρήση αυτής της νόμιμης βίας που διαθέτει, τότε το ίδιο το κράτος λειτουργεί ως τρομοκράτης. Έχουμε τέτοιες εκδηλώσεις της πολιτικής αυτής πλέον και στη χώρα μας. Η υποστήριξη της εφαρμογής του νόμου στην περίπτωση του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα είναι η υποστήριξη της μη αυθαίρετης χρήσης βίας από τον οργανωμένο φορέα βίας και ένα ελάχιστο αιτούμενο για τη σύγχρονη δημοκρατία που βασίζεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην ισονομία. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά ένα πρόσωπο ούτε την ιστορική υπόθεση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα αφορά τη σύγχρονη τρομοκρατία και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό» σημείωσε μεταξύ άλλων σε βίντεο-παρέμβαση ο Αλ. Κιουπκιολής, αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ.
Η δικηγόρος Α. Σκουνάκη μίλησε για την χρόνια εκδικητική μεταχείριση της πολιτείας απέναντι στον Δ. Κουφοντίνα που αν και ποτέ δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά, δεν έπαιρνε άδειες εξόδου, ενώ είχε τέτοιο δικαίωμα για εφτά ολόκληρα χρόνια.

«Μετά από 16 χρόνια κι ενώ είναι έγκλειστος και μόνος σε μία κλειστή φυλακή μετάγεται σε αγροτικές φυλακές, κάτι που δεν επηρέαζε καθόλου το ύψος της ποινής που εξέτιε. Διώξεις δικαστικών λειτουργών έφεραν το κόψιμο των αδειών του. Το 2020 ήρθε η διάταξη η οποία μάλιστα ίσχυσε και αναδρομικά, φωτογραφικά δηλαδή για το Δ. Κουφοντίνα, ενώ αναδρομική εφαρμογή έχει μόνο ο ευνοϊκότερος και όχι ο δυσμενέστερος νόμος. Ακόμα και βάσει αυτού του νόμου ο Κουφοντίνας έπρεπε να γυρίσει στις φυλακές Κορυδαλλού ενώ η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δήλωσε ψευδώς ότι μεταφέρθηκε πρώτα στον Κορυδαλλό και μετά στον Δομοκό» ανέφερε συγκεκριμένα.

Πρόκειται, όπως είπε, για ειδική και δυσμενή μεταχείριση που δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου με κριτήρια τις ιδεολογικές του τοποθετήσεις και τη μη δήλωση μετανοίας του.

«Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για ειδική μεταχείριση μερίδας κρατουμένων, σήμερα μπορεί να είναι τα μέλη ένοπλων οργανώσεων προηγούμενων δεκαετιών, αύριο κάθε είδους κρατούμενος, κάτι που επεκτείνεται και ευρύτερα, σήμερα που ποινικοποιείται η πολιτική και συνδικαλιστική δράση» πρόσθεσε ακόμη εκφράζοντας την ελπίδα «η θατσερικού τύπου κυβερνητική εμμονή να μην έχει τη δυσμενή εξέλιξη που όλοι φοβόμαστε ότι έχει αρχίσει πλέον να διαγράφεται καθαρά».

Επικαλούμενος τα λόγια του δικηγόρου Κ. Παπαδάκη, ο Χρ. Μπακέλλας, δικηγόρος τόνισε ότι «η κυβέρνηση δε σέβεται τη νομιμότητα στην οποία ομνύει. Η κυβέρνηση παίζει και το ρόλο του διαιτητή και του ποδοσφαιριστή κάνοντας ότι θέλει μέσα στο γήπεδο. Ας μην το επιτρέψουμε» σημείωσε καταλήγοντας ότι «ένας κρατούμενος, απεργός πείνας δεν απειλεί ποτέ την δημοκρατία. Ένας απεργός που οδηγείται στο θάνατο ή στην αναπηρία θα την τραυματίσει ανεπανόρθωτα. Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, όπως ζητά και όπως ο νόμος προβλέπει. Να αποτραπεί μια εξέλιξη που μοιάζει να είναι μοιραία γι’ αυτόν και θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορική μνήμη ως του πρώτου θύματος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, από απεργία πείνας».

Καλλιτέχνες και αυτοδιοικητικοί εκφράζουν την υποστήριξη στο αίτημά του

«Είναι πια φανερό στην πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι μόνο σε ένα πολιτικοποιημένο κομμάτι της ότι η πολιτική που διεξάγεται ενάντια του είναι γιατί η ποινή του δεν ικανοποιεί την κυβερνητική εξουσία. Το αίτημα για ίση και δίκαιη μεταχείριση είναι κάτι το αυτονόητο και όταν χάνεται το αυτονόητο όλα μπορούν να συμβούν. Είμαι εδώ ως άνθρωπος της τέχνης κ οι δημιουργοί πρέπει να παίρνουν θέση στα τεκταινόμενα οχι μόνο με το έργο τους αλλά και ως πολίτες της κοινωνίας. Να σπάσουν τη σιωπή τους πριν να είναι αργά» δήλωσε από την πλευρά του ο Β. Τσιράκης, φυσικός και συγγραφέας. Παράλληλα μουσικοί όπως ο Φ. Θεοδωρίδης, ο Παντελής Χατζηκυριάκος και ο Γιώργος Σκαρελάς εξέφρασαν την στήριξή τους στο αίτημα του Δ. Κουφοντίνα και στο δικαίωμά του στη ζωή.

Η περιφερειακή σύμβουλος στην ΠΚΜ Δ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι στέκεται αντίθετη στις πράξεις και την πολιτική στάση του Δ. Κουφοντίνα, ωστόσο, όπως είπε, «αρχή μου είναι να υπερασπίζομαι τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις. Η μεταχείριση του Δ. Κουφοντίνα είναι παράνομη, η κυβέρνηση δεν τηρεί το νόμο που η ίδια ψήφισε, αυτό δεν συνάδει με το κράτος δικαίου που διέπει τον νομικό μας πολιτισμό και απειλεί τα δικαιώματα όλων μας. Και ιδιαίτερα στις μέρες αυτές που η κυβέρνηση εξοπλίζει με περισσότερες κατασταλτικές διατάξεις τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας».

Ο Κ. Ξενόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική παράταξη «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» τόνισε ότι είναι παράνομη η στοχοποίηση του απεργού πείνας ενώ παράλληλα έκανε λόγο για εγκληματική διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης που λειτουργεί «σαν τρομοκράτης καταπατώντας τους νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει».

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου έκανε και ο πρώην ευρωβουλευτής και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης Μ. Τρεμόπουλος εκφράζοντας την στήριξή του στο αίτημα του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα.

Σε κρίσιμο σημείο η υγεία του απεργού πείνας

Ο Θ. Ζδούκος, γενικός γιατρός που επισκέφθηκε τον Δ. Κουφοντίνα στο νοσοκομείο στην 17η μέρα απεργίας πείνας μίλησε για τις σοβαρές επιπλοκές από τις οποίες πλέον κινδυνεύει τονίζοντας το ενδεχόμενο αιφνίδιων διαταραχών ακόμη και θανάτου. «Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς με την ιδεολογία του, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τηρούνται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Δεν χωράνε ούτε εκδικητικές συμπεριφορές, ούτε εξαιρέσεις με προσχήματα. Είναι στοιχειώδες αίτημα να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, είναι εξαιρετικά βάρβαρο να κινδυνεύει η ζωή του. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση άμεσα γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας».

Για το ζήτημα της υγείας του μίλησε και η δικηγόρος του Δ. Κουφοντίνα Ι. Κούρτοβικ αναφέροντας πως η υγεία του έχει περάσει την κόκκινη του γραμμή. Οι γιατροί, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκονται σε δεοντολογικό δίλημμα αν θα κάνουν ιατρική παρέμβαση παρά τη θέληση του απεργού ενώ παράλληλα έχει υπάρξει σχετικά εισαγγελική παρέμβαση. «Οι γιατροί έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν τα διεθνή πρωτόκολλα που απαγορεύουν ιατρική παρέμβαση χωρίς τη θέληση τους ασθενούς καθώς κάθε παρέμβαση αποτελεί σωματική βλάβη και παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας. Η αναγκαστική σίτιση έχει αναγνωριστεί ως βασανιστήριο και αυτό δέχεται ο ιατρικός κόσμος».

Αναφορικά με τον ίδιο του τον αγώνα τόνισε ότι «η απεργία πείνας δεν είναι εκβιασμός, είναι δικαίωμα του κρατουμένου ενταγμένο στο νόμο και αναγνωρισμένο από τον σωφρονιστικό κώδικα. Ο δεσμώτης δεν εκβιάζει το θηρίο που του τρώει τις σάρκες». «Είμαστε σε ένα σημείο του πολιτισμού μας πολύ πιο γενικό από αυτό που αφορά τον Δ. Κουφοντίνα και αφορά τα δικαιώματα όλης της κοινωνίας. Η “φυλακή της τιμωρίας” αποτελεί μια επιστροφή της κοινωνίας μας και του νομικού πολιτισμού μιας χώρας καθώς και της λειτουργίας της ίδιας της δημοκρατίας» κατέληξε.

Παρέμβαση στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης από αντιεξουσιαστές

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την ώρα της συνέντευξης τύπου από τον συντονισμό συλλογικοτήτων για την αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει:

«Δεν είναι, ωστόσο η πρώτη φορά που ο Δ. Κουφοντίνας έρχεται ευθέως αντιμέτωπος με τον κρατικό ρεβανσισμό, πάντα με τις συνεπικουρικές υποδείξεις του κράτους των ΗΠΑ. 31 μέρες μετά την έναρξη της 5ης απεργίας πείνας του, η υγεία του έχει περιέλθει σε κρίσιμη κατάσταση. Αντί, λοιπόν, ο κρατικός μηχανισμός να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας, φροντίζει κάθε μέρα να υιοθετεί ένα όλο και πιο αμείλικτο πρόσωπο. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο στόχος τους είναι η εγκατάσταση σοβαρής και μόνιμης βλάβης ή ακόμη και η δολοφονία του αγωνιστή.

Εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει διατυπωμένη εισαγγελική διάταξη η οποία απαιτεί την αναγκαστική ιατρική επέβαση “σε περίπτωση κινδύνου για μη αναστρέψιμες βλάβες”. Η συγκεκριμένη διάταξη, μεταξύ άλλων υπονοεί εντολή υποβολής του απεργού στο βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης. Η συγκεκριμένη διάταξη προσπαθεί να εξαναγκάσει το ιατρικό προσωπικό στην ανάληψη μιας θέσης συνενόχου στην εκδικητική και απάνθρωπη μεταχείριση του Δ. Κουφοντίνα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παραμένει αμετανόητα ένοχη για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 απέναντι στο σύνολο της πληττώμενης κοινωνίας, απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει χωρίς καμία κρατική υποστήριξη σκληρές μάχες για την ανακοπή της.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕΒΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ

ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΥ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τέλος από την ΕΡΤ ο Πέτρος Φιλιππίδης

Απάνθρωπο πρόστιμο σε ηλικιωμένη στη Λαμία