in , ,

Ένα πανεπιστήμιο γεμάτο ΜΑΤ

*Φωτογραφία αρχείου

Μια μέρα βγαλμένη από τις χειρότερες δυστοπίες μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας ξημέρωσε για το πανεπιστήμιο μετά τη βίαιη εισβολή των ΜΑΤ την Πέμπτη στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

Δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας έκαναν και σήμερα φανερή την παρουσία τους, εμποδίζοντας το πρωί φοιτητές να εισέλθουν στους χώρους του. Μάλιστα στις ερωτήσεις των φοιτητών για το τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο και για ποιο λόγο υπάρχουν τόσες αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκε ως αρμόδιος να απαντήσει… διαμεσολαβητής της ΕΛΑΣ!

Όπως ο ίδιος δήλωσε στις επίμονες ερωτήσεις των φοιτητών, θα απαντούσε μετά από επικοινωνία με τον επικεφαλής της αστυνομίας. Η απάντηση φυσικά δε δόθηκε, αυτό που όμως ουσιαστικά κατάλαβε όποιος-α βρέθηκε σήμερα στο πανεπιστήμιο είναι ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έχουν αντικατασταθεί από την αστυνομία, η οποία θα αποφασίζει για το πώς θα εξελίσσεται η καθημερινότητα του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Στο φόντο των παρατεταγμένων δυνάμεων, την εξωφρενική αυτή απαγόρευση παρουσίας στο ΑΠΘ έσπασαν φοιτητικοί σύλλογοι, καθηγητές αλλά και μέλη του Συλλόγου διοικητικού προσωπικού παραχωρώντας συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, για τους οποίους επίσης χθες είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στο ΑΠΘ.

«Απαιτούμε να αποχωρήσει η αστυνομία από το πανεπιστήμιο, να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και να γυρίσουν οι φοιτητές στις σχολές» δήλωσε ο Γ. Κουρμούλης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου διοικητικού προσωπικού που σήμερα πραγματοποίησε στάση εργασίας ενάντια στην καταστολή.

«Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί ο νόμος και να παύσουν οι διώξεις εναντίον των συλληφθέντων. Αυτό που προσπαθούν να επιβάλουν σήμερα με κλούβες των ΜΑΤ αλλά και ασφαλίτες μέσα στα κτίρια είναι μια πραγματικότητα που δεν την ανεχόμαστε» ανέφερε, τονίζοντας πως οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν συνέλευση στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου υπό το βλέμμα ανδρών της Ασφάλειας, μια εικόνα που θύμιζε το «Σπουδαστικό της Ασφάλειας».

«Ένα  χρόνο μετά το κλείσιμο των σχολών μας δίνονται οικονομικοί πόροι στην καταστολή αντί να αξιοποιηθούν στα πανεπιστήμια» σημείωσε η Μ. Γιαννοπούλου από τον σύλλογο φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Υπενθύμισε, ακόμη, «πως οι πρυτανικές αρχές έφεραν δύο φορές μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων την αστυνομία στα πανεπιστήμια –και ενώ γνώριζαν ότι η κατάληψη στην πρυτανεία θα έληγε–, επαναφέροντας σκηνές σκοτεινών εποχών». Επανέλαβε ακόμη την απαίτηση των φοιτητικών συλλόγων «να παραιτηθεί ο πρύτανης και οποιοσδήποτε εφαρμόζει τις πρακτικές του νόμου αυτού».

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι φοιτητές που μίλησαν σήμερα ζήτησαν την παύση όλων των διώξεων εναντίον των συλληφθέντων συμφοιτητών και συμφοιτητριών τους καθώς και το άνοιγμα των σχολών  με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Η Σ. Κουρίζη, φοιτήτρια του Ιστορικού, τόνισε από την πλευρά της ότι η απάντηση των φοιτητών στην καταστολή δόθηκε με το χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχε πλήθος κόσμου, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι, κάνοντας ξεκάθαρο στο δρόμο ότι ο νόμος αυτός δεν θα περάσει. «Ο αγώνας αυτός όχι μόνο δεν σταματάει αλλά μόλις ξεκίνησε» πρόσθεσε.

Φοιτητής της Ιατρικής κατήγγειλε ακόμη ότι η πολιτική της κυβέρνησης κρατάει τους φοιτητές μακριά από τα πανεπιστήμια ενώ χθες, όπως ανέφερε, αποκλείστηκαν φοιτητές να πάνε στο ΑΧΕΠΑ που είχαν μάθημα.

Είναι αξιοσημείωτη και η καταγγελία του Δ. Ραπτάκη, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ο οποίος ανέφερε πως σε χθεσινές διαπραγματεύσεις εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων και καθηγητών με την αστυνομία η απάντηση που έλαβαν ήταν πως οι φοιτητές θα πρέπει να παίρνουν άδεια από το Εργάνη σαν να είναι εργαζόμενοι στο ίδρυμα!

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο το κτίριο διοίκησης αλλά οι 30.000 φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές που διεκπεραιώνουν θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την έρευνα, τα οποία καθιστούν το δικό μας πανεπιστήμιο από τα περίοπτα στον κόσμο. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μεγάλη προσβολή στη λειτουργία του πανεπιστημίου σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση» ξεκαθάρισε.

Ο Α. Στυλιανού, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα «μαύρη σελίδα για το ελληνικό πανεπιστήμιο» και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να διασφαλίσουν την ομαλότητα και την ειρήνη στα πανεπιστήμια», πράγμα που δεν γίνεται με την παρουσία της αστυνομίας. «Υπάρχει μια στρατηγική της έντασης από την κυβέρνηση για να προκαλούνται συνεχώς επεισόδια. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών να αποσυρθεί ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που είναι αντισυνταγματικός και προβλέπει μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Αυτό δεν είναι αποδεκτό πουθενά στην Ευρώπη και θα αποδειχθεί ατελέσφορο. Τα προβλήματα λύνονται ακαδημαϊκά και με συνεννόηση. Πρέπει η Σύγκλητος και οι φοιτητικοί σύλλογοι να λύσουν από κοινού τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο».

Ακαδημαϊκή ελευθερία και καταστολή είναι πράγματα ασύμβατα

Την ασυμβατότητα ακαδημαϊκής ελευθερίας και καταστολής επεσήμαναν καθηγητές και καθηγήτριες που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών που δόθηκε στο αίθριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εντός της ΔΕΘ.

Ο Αλ. Γαρύφαλλος, καθηγητής Ιατρικής αναφέρθηκε στα χθεσινά γεγονότα τονίζοντας πως, είτε ο πρύτανης δεν γνώριζε για την εισβολή των ΜΑΤ είτε το γνώριζε και επέτρεψε την είσοδό τους, έχει τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν τόσο τον ίδιο όσο και το σύνολο των πρυτανικών αρχών. «Η ευθύνη για την ασφάλεια των πανεπιστημίων πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι της αστυνομίας» σημείωσε ο Δ. Δρόσος, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ενώ η Έ. Παπαθεοδώρου, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, αναφέρθηκε στην ομόφωνη καταδίκη της αστυνομικής επέμβασης από τον ΕΣΔΕΠ. Διερωτήθηκε ακόμη «με ποιον τρόπο σέβεται η κυβέρνηση το Σύνταγμα όταν περνάει αντισυνταγματικούς νόμους που καταργούν τη δυνατότητα του πανεπιστημίου να θέτει τους κανόνες λειτουργίας» και παράλληλα υπενθύμισε την σύσσωμη αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας στον νόμο και την αστυνομία στα ιδρύματα.

Η Ρ. Καλφακάκου απαντώντας στην παραφιλολογία περί βανδαλισμών στην κατειλημμένη πρυτανεία παρουσίασε σημειώματα που άφησαν οι φοιτητές, δείχνοντας τον σεβασμό τους στους εργαζόμενους του ΑΠΘ.

Αποκαλυπτική ήταν η καταγγελία της Ε. Ταμπουράκη, φοιτήτριας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, που βρισκόταν στην κατάληψη την ώρα της εισβολής.

«Είχαμε εκπληρώσει τον στόχο της κατάληψης και θα αποχωρούσαμε. Η αστυνομία μπήκε τρέχοντας στο κτίριο, άρπαξε τα παιδιά με τακτικές που θύμιζαν μεξικάνικο καρτέλ, έδεσαν τους φοιτητές με tire up σε σημείο να ματώνουν τα χέρια τους, εξύβρισαν φοιτητές με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς ενάντια στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, έκοψαν φάτσες και οδήγησαν τους φοιτητές στις κλούβες. Οι φοιτητές που δεν συνελήφθησαν αρνήθηκαν να φύγουν χωρίς να γνωρίζουν τι θα απογίνουν οι συμφοιτητές τους . Αυτούς τους έριξαν δακρυγόνα, τους ξυλοφόρτωσαν, όσους έπεσαν τους χτύπησαν με τις μπότες στο κεφάλι και ενώ τους έλεγα ότι έχω αλλεργία στα δακρυγόνα, μου έριξαν και άλλα στο πρόσωπο. Η κυβέρνηση μας χαρακτηρίζει εγκληματίες, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι εγκληματίες είναι αυτοί που ασκούν βία πάνω μας».

Δείτε το βίντεο εδώ

Για το πανεπιστήμιο τίποτα δεν είναι ίδιο από χθες το πρωί. Ωστόσο, τίποτα δεν προμηνύει τη συναίνεση ή τον εφησυχασμό των οργισμένων φοιτητών και φοιτητριών. Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να διεκδικούν καθημερινά την παρουσία τους στον φυσικό τους χώρο.

Ίσως το πρώτο δείγμα δόθηκε σήμερα με τους φοιτητές της Νομικής που απαντώντας στην καταστολή έκαναν το πρώτο δια ζώσης μάθημα στη σχολή τους… ζωσμένοι από ΜΑΤ. «Ο κόσμος μας και ο κόσμος τους απέχει αβυσσαλέα» λένε – και είναι πραγματικά η πιο μεγάλη αλήθεια.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθημα ανάμεσα σε κλούβες των ΜΑΤ: Πραγματοποιήθηκε δια ζώσης μάθημα στα γρασίδια της Φιλοσοφικής

Οι μουσικοί αγωνίζονται, η μουσική βγαίνει στους δρόμους