in

“Το ΥΠΕΚΑ εφαρμόζει την αρχή… νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή”- Συνέντευξη του Κρίτωνα Αρσένη στο alterthess

“Το ΥΠΕΚΑ εφαρμόζει την αρχή… νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή”- Συνέντευξη του Κρίτωνα Αρσένη στο alterthess

Συναντήσαμε τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Κρίτων Αρσένη στην Ιερισσό κατά τη διάρκεια της διημερίδας που διοργάνωσε  ο Σύλλογος «Φίλοι Περιβάλλοντος Ιερισσού» σε συνεργασία με το ΠΑΝελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και τις Επιτροπές Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την περιοχή καθώς ο αγώνας της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που έχει αναδείξει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συνέντευξη στην Σταυρούλα Πουλημένη

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης στην Χαλκιδική έχουμε έναν πολύχρονο αγώνα για το περιβάλλον;

Στην Χαλκιδική βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας εν μέσω της κρίσης, σε μια Ελλάδα με τεράστια ποσοστά ανεργίας, ένας αγώνας για το νερό, τον αέρα και το δάσος της περιοχής, ένας αγώνας που αν χαθεί θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε μια περιοχή πολλών χιλιομέτρων γύρω από την εξόρυξη, όπως τόνισαν και οι καθηγητές του ΑΠΘ που μίλησαν στην διημερίδα για την Μεταλλεία στην εποχή της κρίσης.

Οι καθηγητές μας εξήγησαν το πως ο υδροφόρος ορίζοντας όχι μόνο θα μολυνθεί αλλά θα έχουμε αποστράγγιση των υδάτων σε βάθος 100 μέτρων κάτω από την θάλασσα, ότι θα έχουμε τοξικά αιωρούμενα σωματίδια που θα καταστρέψουν την αγροτική παραγωγή τόσο στην άμεση περιοχή της Χαλκιδικής όσο και στην Βόρεια Ελλάδα όπου θα μεταφέρονται μέσω του ανέμου, με επιπτώσεις φυσικά και στην κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομία.

Οι επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού στην Ελλάδα συνδέονται με κάποια πολιτική κατεύθυνση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Όχι, αντίθετα, στην Ευρώπη υπάρχει η τάση να σταματήσουν οι εξορύξεις χρυσού, επίσης βλέπουμε σε χώρες των Βαλκανίων όπως η Ρουμανία να μην προχωρά στην αδειοδότηση εξορύξεων χρυσού. Η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Περού όπου αντιτρομοκρατικοί νόμοι χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν ένα δίκαιο κίνημα πολιτών για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος. Οι ιδέες της κυβέρνησης και της εταιρείας από εκεί πηγάζουν.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος των παρεμβάσεων σου σχετικά με το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Το 2010 η απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις εξορύξεις χρυσού έγινε κατορθωτό να ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχαμε μία σαφή νίκη, δεν έγινε όμως νομοθεσία καθώς αντιδρούσαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όσον αφορά το θέμα της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων από την καταστολή πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον και συνακόλουθα την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κατά κανόνα γενικόλογες, όμως τα περιστατικά αυτά δεν παύει να καταγράφονται και να μεγαλώνει ο φάκελος της υπόθεσης Σκουριές με όλες αυτές τις καταγγελίες να συσσωρεύονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι κάποτε η σταγόνα θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα υπάρξει μια αντίδραση της Επιτροπής για όλο το ζήτημα συνολικά.

Υπάρχουν διατάξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που να μπορούν να βάλουν φρένο στην καταστροφή που συντελείται στην Χαλκιδική;

Ήδη παραβιάζεται η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, οι οδηγίες SEVEZO για τα επικίνδυνα απόβλητα και πιθανότατα παραβιάζονται διατάξεις της οδηγίας για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Είναι θέματα που έθεσαν οι καθηγητές του ΑΠΘ και θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ευρωπαϊκά όργανα. Το προσεχές διάστημα ετοιμάζω μια νέα σειρά ερωτημάτων για όλα αυτά τα ζητήματα. Μέσα από την τεκμηρίωση της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας θα ασκηθεί η πίεση από την Ευρώπη στην κυβέρνηση Σαμαρά για να κάνει τα αυτονόητα

Ποια είναι εντύπωσή που αποκόμισες από την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο Κάκαβος;

Η πρώτη φορά που επισκέφθηκα το χώρο των εξορύξεων ήταν τον Ιανουάριο του 2010. Τότε ήταν σαν να επισκέπτεσαι έναν εθνικό δρυμό, σήμερα είναι σαν να επισκέπτεσαι ένα ατελείωτο βιομηχανικό εργοτάξιο.

Πως εξηγείται ότι το περιβάλλον μπαίνει ως προτεραιότητα στο στόχαστρο των επιθέσεων της κυβέρνησης ;

H ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία μαζί με τα εργασιακά αποτελούν τις βασικότερες ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Περιβάλλοντος αποτελεί την βασική επιτροπή ελέγχου της βιομηχανίας. Η ασυδοσία του κέρδους των πολυεθνικών περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την περιβαλλοντική νομοθεσία και άρα είναι αυτό από το οποίο οι βιομηχανίες θέλουν να απαλλαγούν. Την εποχή της κρίσης η ανεργία «νομιμοποιεί» όλα τα ακραία αιτήματα των λόμπι της βιομηχανίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα δεν χρειαζόταν καν να είχαμε την κρίση για να εφαρμοστούν οι πολιτικές αυτές, αρκεί να θυμηθούμε ότι η πώληση του νερού, της δημόσιας περιουσίας, η διάλυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του δημοσίου τομέα ήταν κάποιες από τις επίσημες προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας δημοκρατίας ήδη από την δεκαετία του ΄90.

Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές την υπέγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγες μέρες αφότου ανέλαβε το υπουργείο ΥΠΕΚΑ …

Δυστυχώς ήδη επί της υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε η εφαρμογή στο ΥΠΕΚΑ της αρχής “νόμος είναι το κατά τον επενδυτή δίκαιο”. Όπου ένας νόμος εμποδίζει μια επένδυση αλλάζει το νόμο κάτι που βέβαια διευρύνθηκε πολύ από την στιγμή που ανέλαβε το Υπουργείο ο κ. Μανιάτης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας. Του Θόδωρου Μιχόπουλου

Ημερίδα: «Υγεία: αναφαίρετο δικαίωμα ή εμπορεύσιμο αγαθό»