Βόρεια Μακεδονία: Απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό η αίτηση καναδικής εταιρείας για λειτουργεία μεταλλείου στην Ilovica

Την ικανοποίησή της για την απόφαση μη λειτουργίας μεταλλείου χρυσού-χαλκού στην περιοχή της Ilovica (κοντά στη Strumica της Βόρειας Μακεδονίας) εκφράζει η οργάνωση «Υγιής Κοιλάδα» που το τελευταίο διάστημα έχει κινητοποιήσει πλήθος κόσμου ενάντια στις επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού-χαλκού.

Η κρατική επιτροπή που εξέτασε την έφεση της Euromax Resources σε δεύτερο βαθμό επικύρωσε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να απορρίψει την αίτηση της εταιρείας για άδεια λειτουργίας. Με την πράξη αυτή, όπως αναφέρει η οργάνωση, η απόφαση για την απόρριψη της αίτησης για άδεια λειτουργίας καθίσταται τελική και ανοίγει πλήρως τον δρόμο για την ανάκληση παραχώρησης λόγω πολλών παραβιάσεων του νόμου περί ορυκτών. «Αναμένουμε πολύ σύντομα από την κυβέρνηση να λάβει απόφαση για μονομερή ανάκληση της σύμβασης παραχώρησης με βάση το νόμο περί ορυκτών από την συμβασιούχο εταιρεία Euromax».

Η οργάνωση κάνει λόγο για για μια μεγάλη νίκη για την οικολογία και εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή. «Αποτελεί παράδειγμα μια σημαντικής νίκης που κερδήθηκε μέσω συνεχών αγώνων, σκληρής αντίστασης και ενότητας μεταξύ κατοίκων και ακτιβιστών. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την προσπάθεια και τις κινητοποίησεις που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με μοναδικό σκοπό την προστασία της περιοχής μας από τα δηλητήρια και την τραγωδία» καταλήγει.

Δείτε παλαιότερο ρεπορταζ για το θέμα: Ilovica: Το ψηλότερο φράγμα τοξικών αποβλήτων θα φτιαχτεί στην γειτονιά μας