Το Alterthess είναι μια δημοσιογραφική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2010 από νέους δημοσιογράφους που ένιωσαν την ανάγκη να δουλέψουν συνεργατικά και να αναδείξουν τα θέματα που υποβαθμίζονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Το Alterthess από τότε συνδέθηκε με κινήματα της πόλης, περιβαλλοντικούς αγώνες, ανθρώπους στις γειτονιές, εργαζόμενους, διεκδικήσεις για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τον δημόσιο χώρο. Μίλησε για τα προβλήματα στην υγεία και την παιδεία, τον σεξισμό και τον ρατσισμό στον δημόσιο λόγο και στην καθημερινή ζωή, ενώ παράλληλα αποκάλυψε αθέατες πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη. Προσπάθησε να καλύψει ένα έλλειμμα ενημέρωσης σε διαδικτυακό επίπεδο με τη συνδρομή μέσων όπως βίντεο, άρθρα και φωτογραφίες.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξή της κρίσης αντιλαμβανόμαστε ότι συνεχίζει να υπάρχει το ίδιο και μεγαλύτερο κενό εναλλακτικής ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, με τα νέα μέσα και τους νέους τρόπους επικοινωνίας των πολιτών να επηρεάζουν και να καθορίζουν τον τρόπο διαμόρφωσης και διάδοσης της πληροφορίας και της είδησης. Τα χρόνια αυτά που τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης υπάρχουν μόνο με τα χρήματα επιχειρηματιών που τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία πολιτικής πίεσης, ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων και ανθρώπων της νύχτας επιλέγουμε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε και σε άλλους τομείς της ενημέρωσης το εγχείρημα αυτό.

Συνειδητοποιούμε τις ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες σε ενημέρωση απορρίπτοντας αφηγήσεις περί τερματισμού της κρίσης, της ανέχειας και της εκμετάλλευσης στην χώρα μας.  Διαφοροποιούμαστε επιπλέον από την ρητορική περί ουδετερότητας στην δημοσιογραφία και φιλοδοξούμε να συμβάλουμε σε μία ενημέρωση κοινωνικά χρήσιμη καθώς και να εμβαθύνουμε την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων προς το συμφέρον των πολλών. Ταυτόχρονα προτεραιότητά μας είναι να αποκαλύψουμε την συμβολή των μέσων ενημέρωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης στην όξυνση του εθνικισμού καθώς και της ρητορικής του μίσους.

Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας με ανθρώπους της πόλης, να δίνουμε φωνή σε όσες δεν έχουν, να συνδεθούμε με άλλα συνεργατικά εγχειρήματα στον χώρο της ενημέρωσης που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και να στηρίξουμε την αυτό-οργάνωση των ανθρώπων από τα κάτω.

Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και πιο δημιουργικά χρειαζόμαστε την στήριξη των αναγνωστών και των αναγνωστριών μας. Όχι αποκλειστικά με το να μας προσφέρουν υλική υποστήριξη αλλά και με το να διαδώσουν και να ενισχύσουν την δημοσιογραφική δουλειά της συντακτικής ομάδας του Alterthess.