Τα Φέρετρα Όμως Εισέρχονται …

του Μοχάμεντ Ομερ (από το International Press Service, IPS)

Γάζα 13 Οκτ. 2010 – Ο Σαμίρ Ταχσίν Αλ Ναντίμ πέθανε ενώ περίμενε 35 ημέρες μια άδεια εξόδου για θεραπεία καρδιοπαθούς. Ήταν
26 χρονών. Τα φάρμακα που χρειαζόταν δε μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα. Τα φέρετρα όμως εισέρχονται.

Το υπουργείο υγείας μετρά τώρα 375 θανάτους εξαιτίας της έλλειψης σωτήριων φαρμάκων. Τα φάρμακα κάθονται ακριβώς έξω από τα σύνορα της περιοχής μέχρι τα περισσότερα να ξεπεράσουν την ημερομηνία λήξης τους. Αντιθέτως, τα περίπου 10000 φέρετρα που έχουν δωριστεί στη Γάζα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Τα φέρετρα πράγματι φτάνουν όλους όσους τελικά θα τα χρειαστούν.Μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα πάνω από το 70% των φαρμάκων τα οποία αποτελούσαν δωρεές προς τη Γάζα πετάχτηκαν επειδή παρήλθε η ημερομηνία λήξης τους, λέει το υπουργείο υγείας. Τα φάρμακα αυτά κόστισαν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Όπως και η απουσία τους κόστισε πάρα πολλές ζωές.

«Πολλά από τα προσφερόμενα φάρμακα προήλθαν από Αραβικά κράτη» είπε στο IPS o Δρ Μουνίρ Αλ-Μπουρς, δ/ντης του φαρμακευτικού τομέα στο υπουργείου υγείας. Στο σύνολό τους ανέρχονται στους 10300 τόνους φαρμάκων αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε.

Μόνο περίπου το 30% από αυτά θα χρησιμοποιηθεί, είπε. Τα υπόλοιπα είτε λήγουν είτε δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά εξαιτίας των περιορισμών στη διάθεσή τους από τους Ισραηλινούς που ελέγχουν τι μπαίνει μέσα στη Γάζα.

Ούτε το να πετάς φάρμακα με ασφάλεια είναι εύκολο. Τα περισσότερα από τα αδιάθετα φάρμακα απλώς ανακατεύονται με τα τοπικά απόβλητα δημιουργώντας έτσι κίνδυνους για την υγεία γεγονός που απέχει παρασάγγας από το να απαλύνουν τις αρρώστιες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναγκάστηκε να «εγείρει ανησυχίες για την επισφαλή διάθεση ληγμένων φαρμάκων ή άλλου ιατρικού υλικού» είπε ο εκπρόσωπός της στο

IPS.

Ωστόσο το υπουργείο της Γάζας έχει παραλάβει 10000 φέρετρα εκ των οποίων 1000 φτιαγμένα για παιδιά, λέει ο Δρ Μπουρς. Αυτή η βοήθεια, λέει, «δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες της Λωρίδας της Γάζας»

Αυτό που χρειάζεται η Γάζα είναι 110 είδη φαρμάκων κι 123 είδη ιατρικού εξοπλισμού καταγεγραμμένα από το υπουργείο. Αναμένεται η Γάζα να ξεμείνει από περισσότερα φάρμακα μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Οι εξαγγελίες για βελτίωση στο θέμα του αποκλεισμού της Γάζας δεν έχουν φέρει περισσότερες προμήθειες μέχρι τώρα.
Τα φάρμακα «σε κατάσταση κινδύνου» αφορούν στη φροντίδα παιδιών, στις υπηρεσίες μητρότητας και σε καταστάσεις όπως καρκίνος, επιληψία, αιμοφιλία και
θαλασσαιμία

«Ο θάνατος έχει καταντήσει ρουτίνα» λέει μια νεαρή γυναίκα από τη Τζαμπαλίγια στα βόρια της Λωρίδας της Γάζας καθώς περιμένει στον διάδρομο του Παιδικού Νοσοκομείου Αλ-Νάσερ στη Γάζα. Δίπλα της, οι γονείς της δίχρονης Ισρα Ταμπς προσπαθούν να σώσουν το παιδί τους που γεννήθηκε με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Περιμένουμε βδομάδες τώρα την άδεια εξόδου από τη Γάζα για να κάνει την εγχείριση καρδιάς που χρειάζεται» λέει ο πατέρας του παιδιού, Φαγιέρ Αλ-Ταμπς. Η θεραπεία μπορεί να γίνει στο Νοσοκομείο Αλ-Μακασεντ στην Ανατολική Ιερουσαλίμ αλλά η οικογένεια Ταμπς δεν μπορεί να πάει.

Η συγκεκριμένη οικογένεια, όπως και άλλες σαν αυτή, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσει την άδεια εξόδου κι ύστερα μια εγγυητήρια επιστολή ότι όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από το υπουργείο υγείας στη Δυτική Όχθη. Η διοίκησή του όμως είναι υπό την ηγεσία της Φατάχ, ενώ αντιθέτως η Γάζα βρίσκεται υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Αυτή η εγγυητήρια επιστολή είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει για τους περισσότερους ασθενείς. «Χρειάζεσαι διασυνδέσεις» λέει μια 53χρονη μητέρα η οποία περιμένει μια τέτοια επιστολή για τον γιό της. «Είμαστε παγιδευμένοι μεταξύ των διεφθαρμένων υπαλλήλων και του θανάτου».

Οι ασθενείς της Γάζας εξαρτώνται από την κυβέρνηση της Δυτικής  Όχθης για τις άδειες και για πολλά από τα απαραίτητα φάρμακα. Το 2010 η Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης παρέδωσε μόνο το 22% των φαρμάκων που χρειαζόταν στη Γάζα λέει ο Μπουρς. Οι προμήθειες μειώνονται. «Το 2008 παραλάβαμε το 50% και το 2009 το 49%».

Τα φάρμακα που εισέρχονται, και στον χρόνο που πρέπει, δεν είναι εύκολο να διατηρηθούν. Στην παλιά φαρμακαποθήκη Αλ Τζιφάρι στη Γάζα, οι εγκαταστάσεις είναι γεμάτες από διαρροές υγρών. «Φταίνε ο αρουραίοι» λέει ο επιστάτης. «Μπαίνουν στους ορούς και προκαλούν τη διαρροή. Οι αρουραίοι παίρνουν τα φάρμακα και οι ασθενείς τα φέρετρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Δήλωση του Ο. Μπεζανσενό…για ένα νέο Μάη του ’68