Εν αναμονή της απόφασης για την αίτηση πτώχευσης του Αγγελιοφόρου- Συγκέντρωση εργαζομένων στα δικαστήρια

Συζητήθηκε σήμερα το πρωί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η αίτηση πτώχευσης του Αγγελιοφόρου. Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν να γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 29η Οκτωβρίου καθώςυποστήριξαν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατεί να αποπληρώσει τις οφειλές ύψους 27,1 εκατ. ευρώ στους πιστωτές της.

Παράλληλα, εκ μέρους της εταιρείας ζητήθηκε να ανασταλούν οι ατομικές διώξεις σε βάρος της περιουσίας της (δηλαδή οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που έχουν προκύψει από τις νομικές ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένων), ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου διοργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο για το θέμα της πτώχευσης της εφημερίδας.

"Η εργοδοσία θέλησε να μπλοκάρει τις κατασχέσεις που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους", δήλωσε στο alterthess ο Βασίλης Κυριακούλης και πρόσθεσε πως "οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν, σχεδιάζουμε την έκδοση ενός απεργιακού φύλλου το οποίο από την επόμενη εβδομάδα θα διανείμουμε στη Θεσσαλονίκη".

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Οκτωβρίου η ιδιοκτησία της εφημερίδας ανακοίνωσε το κλείσιμο της εφημερίδας και έχει υποβάλει αίτηση για παύση πληρωμών και πτώχευση. Οι εναπομείναντες 108 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 9 μήνες, ενώ βρίσκονται υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής ομηρίας καθώς και δεν έχουν απολυθεί αλλά ούτε και εργάζονται.

Η εταιρία- στο μετοχικό σχήμα της οποίας συμμετέχουν ο Πήγασος (Μπόμπολας), ΔΟΛ (Ψυχάρης) και η εταιρία Δελφίνι (οικογένεια Μπακατσέλου)- έχει οφειλές πάνω από 27 εκατομμύρια ευρώ.

Στις αρχές του 2015 η ΕΒΕ ΑΕ επιχείρησε να αναζητήσει καταφύγιο στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε, ενώ την ίδια τύχη είχε – και μάλιστα ακόμη δύο φορές –το αίτημά της για αναστολή των ατομικών διώξεων σε βάρος της περιουσίας της.

Τέλος, σημειώνεται πως την Τρίτη δεκτό έκανε η Υπηρεσία Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης το αίτημα 54 εργαζομένων του "Αγγελιοφόρου" για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής με αντικείμενο τη διατήρηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ στην παρούσα κατάσταση. Το δικαστήριο διατάσσει την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος  η πραγματική και νομική περιουσία της εταιρείας  να μείνει αμετάβλητη και να μην αποξηλώσει, να μην αφαιρέσει και να μη μεταφέρει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της ή οποιοδήποτε τμήμα του. Η διαταγή χορηγείται, προκειμένου να μην απομειωθεί η αξία του εν λόγω εξοπλισμού. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε μετά τ​ις απόπειρες εκκένωσης των γραφείων του «Αγγελιοφόρου» στις 5 και 13 Νοεμβρίου όταν η διοίκηση της εταιρείας επιχείρησε να εκκενώσει το χώρο των γραφείων απ`όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό