Δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών και προσαγωγές στην πορεία στον Κάκαβο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Πορεία στον Κάκκαβο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώθηκε σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου με σύνθημα «Όχι στην αναμονή, στην αναβολή, στα λόγια, στις υποσχέσεις, στην αδράνεια, στις διώξεις, στην αναβολή, στα ψεύτικα διλήμματα, στην καταστολή, στο φόβο». Μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από την Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη αλλά και μέλη κινημάτων από όλον τον κόσμο βρέθηκαν στον Κάκκαβο προκειμένου να διαδηλώσουν. Στην περιοχή οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν ισχυρές- προχώρησαν μάλιστα σε εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων εναντίον των συγκεντρωμένων. Παράλληλα, η αστυνομία κυνήγησε τους διαδηλωτές έως το σημείο που ήταν σταθμευμένα τα οχήματα τους, κάνοντας παράλληλα αλόγιστη χρήση χημικών. Ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν διαδηλωτές πριν αποχωρήσει, ακινητοποιήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσήγαγαν και τα 70 περίπου άτομα που επέβαιναν σε αυτό. Επιπλέον, υπήρξαν άλλες 4 προσαγωγές.

Συνεχής ενημέρωση

23:45 Αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες αφού τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.  

¨Εξω από το αστυνομικό τμήμα διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Μεταξύ των τραυματισμένων διαδηλωτών μία γυναίκα η οποία στην προσπάθεια της να επιβιβαστεί στο λεωφορείο μετα το πέρας της πορείας, τραυματίστηκε ότανε αστυνομικός την έσυρε προς το δρόμο. Έχει υποστεί κάταγμα στο γόνατο. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου όπου επειδή  δεν εφημέρευε ορθοπαιδικός μεταφέρθηκε στο Ιπποκρατείο όπου και νοσηλεύεται . 

17:41: Στο ΑΤ Πολυγύρου έφτασαν και οι 75 προσαχθέντες συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

16:45: Εκτός από τις 4 προσαγωγές λίγο νωρίτερα, και τα 70 περίπου άτομα που επέβαιναν στο λεωφορείο που ακινητοποιήσαν οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προσαχθεί. Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρονται στο ΑΤ Πολυγύρου.

16:40: Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 4 προσαγωγές.

Να σημειωθεί πως πέρα από το ακινητοποιημένο λεωφορείο με 70 περίπου διαδηλωτές, η αστυνομία έχει ακινητοποιήσει κι άλλα 2 λεωφορεία άδεια και δεν τους επιτρέπει να φύγουν ώστε να πάρουν τους διαδηλωτές που έχουν φτάσει με τα πόδια περίπου έως το Χονδρό Δέντρο.

16:23: Ακινητοποιημένο εξακολουθεί να βρίσκεται ένα λεωφορείο με διαδηλωτές στο βουνό. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι διαδηλωτές δέχτηκαν λεκτική επίθεση από την αστυνομία και αυτήν την ώρα γίνεται έλεγχος ενώ στο σημείο σπεύδει δικηγόρος.

16:09: Η αστυνομία έχει ακινητοποιήσει λεωφορείο πριν αποχωρήσει με τους διαδηλωτές να βρίσκονται μέσα.

16:00: Σε αλόγιστη χρήση δακρυγόνων προχώρησε η αστυνομία εναντίον διαδηλωτών. Μάλιστα αστυνομικές δυνάμεις κυνήγησαν για μεγάλη απόσταση τους διαδηλωτές έως και το σημείο που ήταν σταθμευμένα τα οχήματα τους. Οι διαδηλωτές αποχωρούν πανικόβλητοι.

15:26: Περικυκλωμένοι βρίσκονται οι διαδηλωτές στην πορεία στον Κάκκαβο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Αστυνομικές δυνάμεις τους πετούν δακρυγόνα και από την πλευρά του ορύγματος και από την πλευρά του εργοστασίου εμπλουτισμού. Η διαδήλωση δεν έχει διαλυθεί, οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στο σημείο.

15:19: Δακρυγόνα και από την πλευρά του ορύγματος.

14:54: Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών. Ένας διαδηλωτής με λιποθυμικό επεισόδιο μεταφέρεται στο κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου.

14:46: Δακρυγόνα από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών που συμμετέχουν στην πορεία. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές οπισθοχωρούν.

14:38: Δείτε φωτογραφίες από την πορεία

14:14: Μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη καθώς μέλη κινημάτων από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία και την Αυστρία που συμμετέχουν στην πλατφόρμα Beyond Europe διαδηλώνουν στον Κάκκαβο

13:57: Στη διασταύρωση μεταξύ του ορύγματος και του εργοστασίου εμπλουτισμού έφτασαν με τα αμάξια και τα λεωφορεία οι διαδηλωτές. Αυτήν την ώρα κατευθύνονται με πορεία προς τις εγκαταστάσεις της εταιρίας προκειμένου να διαδηλώσουν.

13:21: Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο alterthess.gr, μεταλλωρύχοι σταμάτησαν στο Παλαιοχώρι γνωστό συνδικαλιστή στον χώρο της εκπαίδευσης από τη Θεσσαλονίκη που κατευθυνόταν προς τη διαδήλωση επειδή φορούσε μπλούζα "SOS Χαλκιδική", έσπασαν το αυτοκίνητο του και χτύπησαν και τον ίδιο. Αυτήν την ώρα βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα Αρναίας και καταθέτει μήνυση.

13:20: Οι διαδηλωτές (και των 2 προσυγκεντρώσεων) κατευθύνονται αυτήν την ώρα από τον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς προς το βουνό με αμάξια και λεωφορεία.

12:45: Στον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς, όπου είναι η δεύτερη προσυγκέντρωση, έφτασαν οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Ιερισσό.

12:00: Οι διαδηλωτές που έχουν προ- συγκεντρωθεί στην Ιερισσό, αναχωρούν αυτήν την ώρα με αυτοκίνητα και λεωφορεία προς το δεύτερο σημείο προσυγκέντρωσης, τον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς.

10:30: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου και υπάλληλος της Ελληνικός Χρυσός σε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή, καλεί τους μεταλλωρύχους να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν από τη Θεσσαλονίκη προς τις Σκουριές.

10:00: Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στην Ιερισσό (11:00) και στον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς (12:00)

Η πορεία που διοργανώνουν οι επιτροπές ενάντια στις εξορύξεις χρυσού (Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής"θα  πραγματοποιηθεί στον απόηχο της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ να ανακαλέσει τις εγκρίσεις αδειών που αφορούν εργασίες στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα μετά από διαπίστωση σωρείας παραβιάσεων των όρων που η ίδια η Eldorado Gold έχει υπογράψει.

Η εταιρεία από την πλευρά της εξέδωσε την Παρασκευή μια απειλητική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι από την Δευτέρα 24/8 θα αναστείλει όλες τις εργασίες της στη Χαλκιδική, απειλώντας παράλληλα και με ομαδικές απολύσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «θα αναγκαστεί να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειονότητα των εργαζόμενών της στην Ελλάδα για ένα διάστημα έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ελληνική εργασιακή νομοθεσία». Όπως προστίθεται, σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, «δεν μένει άλλη επιλογή στην εταιρία από την οριστική απόλυσή τους». Παράλληλα, η εταιρία προαναγγέλλει πως θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ, συμπεριμβανομένης της κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα σχετικά με διοικητικά και περιβαλλοντικά θέματα. 

Το ΥΠΑΠΕΝ απάντησε ότι η συγκεκριμένη,  εχθρική προς τους εργαζόμενους,  ενέργεια, θέτει σε δοκιμασία κάθε θετικό αυτοπροσδιορισμό της  «Ελληνικός Χρυσός» για τις προθέσεις της και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις της αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα" τονίζει μεταξύ άλλων και δηλώνει πως "Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις «ομηρίας» για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΠΕΝ".

Συνέλευση πραγματοποιήσαν τα σωματεία εργαζομένων μεταλλείων Κασσάνδρας στο Στρατώνι, το μεσημέρι του Σαββάτου για να συζητήσουν τις επόμενες ενέργειές τους στην λογική ότι "Τα μεταλλεία ήταν είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά". Παράλληλα, αποφάσισαν να προχωρήσουν από τη Δευτέρα σε αποκλεισμό των κόμβων Στρατωνίου και Πλανών επ' αορίστον.