in

Ούτε στις Κυκλάδες ούτε πουθενά. Πανκυκλαδική κινητοποίηση ενάντια στα αιολικά πάρκα

Ούτε στις Κυκλάδες ούτε πουθενά. Πανκυκλαδική κινητοποίηση ενάντια στα αιολικά πάρκα

Πανκυκλαδική κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πραγματοποιείται σήμερα σε Άνδρο, Τήνο, Νάξο και Πάρο ενώ οι κάτοικοι των νησιών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και σε όσους/ες αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή των βουνοκορφών σε Άγραφα, Ιεράπετρα κ.ά.

Στην Νάξο η σημερινή κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα μαζική, πραγματοποιήθηκε μικροφωνική και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στους κατοίκους. 

Η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Νάξου

Ούτε στις Κυκλάδες, ούτε πουθενά. Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά

Η προπαγάνδα υπέρ των αιολικών πάρκων έχει αξιοποιήσει ένα ψευδές και παραπλανητικό ερώτημα: Αν είναι κανείς υπέρ ή κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κύκλοι επιστημόνων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, ακόμα και οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, προβάλλουν την πράσινη ανάπτυξη σαν την μοναδική λύση για την κλιματική αλλαγή αλλά και ως μια διέξοδο από την οικονομική κρίση. Ενώ το πραγματικό ζήτημα, δηλαδή ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι ΑΠΕ, η κλίμακά τους, ο στόχος τους και οι συνέπειές τους αποκρύπτονται συστηματικά και εκκωφαντικά.

Το μύθευμα ότι με την διάδοση των ΑΠΕ θα κλείσουν σταδιακά οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, έχει ήδη διαψευστεί. Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία που υπάρχει ευρεία χρήση των ΑΠΕ, κανένα θερμοηλεκτρικό ή πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει κλείσει. Εξάλλου, τα αφεντικά των πετροχημικών, του φυσικού αερίου και των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας είναι οι ίδιοι που παίζουν και στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Όλα αυτά, φυσικά, καθόλου δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις τοπικές ανάγκες, ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, και υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας με ακριβότερα τιμολόγια και με την καταστροφή του τόπου.

Το ρεύµα από τα αιολικά κοστίζει κατά µέσο όρο 300% περισσότερο από το ρεύµα που παράγεται από συμβατικούς σταθµούς και 400% πάνω όταν αυτά βρίσκονται στη θάλασσα. Ήδη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε τεράστια ποσά στο τέλος ΑΠΕ, που καταλήγει στις τσέπες των αφεντικών της ενέργειας. Για την κερδοφορία τους, αφήνουν πίσω μια τεράστια οικολογική καταστροφή: Εκχέρσωση και αποψίλωση παρθένων περιοχών για τη διάνοιξη δρόµων, ισοπέδωση των βουνοκορφών και, τέλος, το θέαµα των τεράστιων πυλώνων µε έλικες που κατακόρυφα καλύπτουν έκταση τεσσάρων µε οκτώ στρεµµάτων όταν περιστρέφονται. Ας σημειώσουμε μάλιστα ότι για τα ταξιδιάρικα πουλιά οι ανεµογεννήτριες είναι πραγµατικός εξολοθρευτής.

Βλέπουμε, ήδη, στη Νότια Εύβοια, 20 χρόνια μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, τα κουφάρια των µεγαµηχανών να στέκουν σαν άχρηστα σκουριασµένα βιοµηχανικά αποµεινάρια να μας υπενθυµίζουν το µεγάλο φαγοπότι που στήνουν κάποιοι σε βάρος µας και σε βάρος της φύσης. Πριν από μια μόλις εβδομάδα, ένας τεράστιος ξεχαρβαλωμένος έλικας έπεσε στην Κάρυστο προκαλώντας κίνδυνο ατυχήματος.

Η Νάξος, από το 2008, έχει μπει στην τροχιά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων με την πρώτη πρόταση της γαλλικής πολυεθνικής EOLFI που οι πλασιέδες της παρουσίασαν στο Χαλκί για την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών κατά μήκος της κορυφογραμμής του νησιού. Η τότε αποφασιστική αρνητική στάση των Ναξιωτών σε μια ακόμα καταστροφική για τη φύση και τον άνθρωπο δραστηριότητα, έστειλε την εταιρεία από εκεί που ήρθε.

Από το 2014, βρεθήκαμε αντιμέτωποι µε τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας DAMCO, στην οποία συμμετέχει με 35% ο Όμιλος Κοπελούζου και η οποία είναι συνέταιρος της ιταλικής πολυεθνικής ENEL. Το σχέδιο αυτό αφορά την εγκατάσταση αιολικών που, μετά από αλλε-πάλληλες τροποποιήσεις, κατέληξαν να περιλαμβάνουν 76 μεγάλες ανεμογεννήτριες ύψους πλέον των 100 μέτρων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο. Συγκεκριμένα η πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει:

  • Τρία αιολικά πάρκα στην Άνδρο με σύνολο 33 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε.», ισχύος 9,2 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.» ισχύος 16,1 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW),

  • ένα αιολικό πάρκο στην Νάξο με 16 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW)

  • δύο αιολικά πάρκα στην Πάρο με 26 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 23 MW, ««ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW

  • ένα αιολικό πάρκο στην Τήνο με 5 Α/Γ («AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.» ισχύος 20,7 MW)

Οι αγώνες των νησιωτών για την υπεράσπιση της μοναδικής κυκλαδικής φύσης από τις μπουλντόζες, την τσιμεντοποίηση και εν τέλει την μετατροπή κάθε βουνοκορφής και λόφου σε βιομηχανικό τοπίο για τα κέρδη των πολυεθνικών της ενέργειας, είναι συνεχείς και όπου χρειάστηκε πήραν δυναμικό χαρακτήρα.

Εδώ στη Νάξο, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και αντίστασης από το 2010 στην Κωμιακή, αργότερα στ’ Απεράθου, το 2014 στο Φιλώτι και στο Δαμαριώνα και οι κάτοικοι έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στα βιομηχανικά αιολικά.

Στην Τήνο, όπου το έργο προχώρησε εν μέσω της καραντίνας με τη θεμελίωση τριών ανεμογεννητριών, δεν έχουν περάσει δέκα μέρες που οι κάτοικοι ήρθαν σε δυναμική αντιπαράθεση με έναν αστυνομικό φραγμό που ενισχύθηκε από τα γειτονικά νησιά. 7 συλλήψεις με κατηγορίες ήταν το αποτέλεσμα.

Στην Άνδρο δυο φορές την τελευταία βδομάδα συγκεντρωμένοι κάτοικοι εμπόδισαν την προσέγγιση καραβιών που μετέφεραν τμήματα ανεμογεννητριών.

Χάρη στην αποφασιστική απάντηση των κατοίκων, μπαίνει ανάχωμα στην καταστροφή και στη λεηλασία του τόπου. Εδώ στη Νάξο, είχαμε μια επιτυχημένη εμπειρία αγώνα το φθινόπωρο του 2018, όταν ο δήμος κάλεσε για πρώτη φορά τα ΜΑΤ στο νησί, για να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων του Δαμαριώνα και του Φιλωτιού που υπερασπίζονταν το νερό της περιοχής τους. Ο δήμος Νάξου, μάλιστα, τότε, πρότεινε στους αγρότες να παρατήσουν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και να πουλήσουν το νερό στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές και στη Χώρα! Μετά από συγκρούσεις, δολιοφθορές και τη μαζική παρουσία αγροτών και κατοίκων στα μπλόκα, ο δήμος και η αστυνομία υποχώρησαν. Αυτή η νίκη είναι μια παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται ενάντια στα αιολικά. Κι αν σήμερα ο δήμος Νάξου κάλεσε εκ των υστέρων σε συγκέντρωση ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που αισθάνθηκε από όλους εμάς τους κατοίκους που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε το νησί μας.

Σήμερα, γίνεται Συντονισμένη Κυκλαδική Κινητοποίηση και στα 4 νησιά που εμπλέκονται στο έργο της DAMCO εν όψει της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία έχουν καταθέσει οι 4 δήμοι, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και 7 συλλογικότητες και φορείς, και εκδικάζεται στις 4 Ιουνίου. Στην Πάρο σε συγκέντρωση καλεί η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες, στην Παροικιά. Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες καλεί στον Όρμο Κορθίου, ενώ στην Τήνο καλεί η Συνέλευση Πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στο Ηρώον στο Πασακρωτήρι. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Αμοργός, ενώ από κοντά παρακολουθεί η Σύρος καθώς κι εκεί αντιμετωπίζουν είτε προτάσεις για αιολικά είτε άλλα ζητήματα καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, σήμερα στα Άγραφα γίνεται διαδήλωση με πορεία στο βουνό ενάντια στους σχεδιασμούς των βιομηχανιών των αιολικών που έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα από τα πιο όμορφα και ανέγγιχτα βουνά της χώρας.

Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές που συμμετέχουν στην κινητοποίηση στα Άγραφα, στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ιεράπετρας στην Κρήτη, και ακόμα πιο εμφατικά στους αγωνιζόμενους Τηνίους, Ανδριώτες και Παριανούς. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.

Δεν τσι θέμε! Θα νικήσουμε!

ΣΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου 31/05/2020

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφυγες: στο έλεος του Covid-19 και του Μηταράκη. Του Θανάση Κούρκουλα

Στη Μάρω Δούκα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2019