in , ,

Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων μετατρέπουν το βιβλίο σε προϊόν super market

Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων μετατρέπουν το βιβλίο σε προϊόν super market

Για το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου «Σαββάλας» στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο γραμματέας του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ξοπλίδης, στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4».

Όπως ανέφερε στο εν λόγω βιβλιοπωλείο δεν έχουν απομείνει πολλοί εργαζόμενοι, πέντε ή έξι, καθώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πήγαινε καλά η επιχείρηση, η οποία άνοιξε ως παράρτημα του εκδοτικού οίκου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. «Προφανώς δεν μπόρεσε να αντέξει την ευρύτερη κρίση που έχει ξεσπάσει και στον κλάδο μας αλλά και γενικότερα με την κρίση που υπάρχει τα τελευταία δέκα χρόνια των μνημονίων» σημείωσε ο κ. Ξοπλίδης. «Το προηγούμενο διάστημα το προσωπικό είχε μειωθεί» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι έχει τηρηθεί η σχετική νομοθεσία.

Παράλληλα ο κ. Ξοπλίδης δήλωσε ότι είναι ζήτημα ημερών να κλείσει το κατάστημα και να απολυθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να απορροφηθούν στον εκδοτικό οίκο διότι βρίσκεται στην Αθήνα.

«Δυστυχώς ο χώρος του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη έχει συρρικνωθεί την τελευταία δεκαετία, έχουν κλείσει δεκάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο βιβλιοπωλεία αλλά και αποθήκες χονδρικής και παραρτήματα εκδοτικών οίκων» τόνισε ο κ. Ξοπλίδης εκτιμώντας ότι αυτή η συρρίκνωση ξεπερνά το 50%.

Όπως συμπλήρωσε ο γραμματέας του Σωματείου, «αυτό που έχει απομείνει στην πόλη είναι τρεις-τέσσερις μεγάλες αλυσίδες και κάποια μικρά βιβλιοπωλεία που έχουν ανοίξει με άλλο χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι «πέρα από το ζήτημα της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων αλλάζει και το βιβλίο ως προϊόν, περνάει από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και μπαίνει σε ένα χώρο δίπλα στα videogames και υποβιβάζεται σε ένα προϊόν εμπορικό, χωρίς καμία πνευματική αξία, και με εργαζόμενους που σε αυτές τις επιχειρήσεις ανακυκλώνονται κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο». Στην ουσία «γίνεται ένα προϊόν super market».

«Στηρίζουμε τους εργαζομένους του «Σαββάλα», πρέπει να τηρηθούν τα νόμιμα σε σχέση με τις αποζημιώσεις» δήλωσε καταληκτικά ο κ. Ξοπλίδης συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια «οι επιχειρηματίες βάζουν μια λογική «κάντε λίγο πίσω για να σωθεί η επιχείρηση» και βλέπουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την επισφάλεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Λουκέτο στο βιβλιοπωλείο του Σαββάλα στη Θεσσαλονίκη

Ηλύσια: Χώρος πολιτισμού ή χώρος καταναλωτισμού;