Ο «χάρτης» των λουκέτων στη Βόρεια Ελλάδα

Πνίγουν τα λουκέτα τις τοπικές αγορές της Βόρειας Ελλάδας, αφού σε πέντε πόλεις της Μακεδονίας και σε μία της Θεσσαλίας μέσα σε λίγους μήνες κατέβασαν τα ρολά συνολικά 507 επιχειρήσεις (ποσοστό 11,38%, δηλαδή πάνω από μία στις 10 επιχειρήσεις).

Η δραματική εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος του εμπορίου σε αγορές που άλλοτε έσφυζαν από ζωή αποτυπώνεται σε έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία «χαρτογραφεί» τα λουκέτα που μπήκαν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Εδεσσα, Κοζάνη, Καβάλα και Λάρισα.

Στην «καρδιά» της αγοράς

Μπορεί μεν από τα στοιχεία της έρευνας να προκύπτει ότι στη Βόρεια Ελλάδα ο αριθμός των καταστημάτων που έκλεισαν το τελευταίο διάστημα είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν της Αθήνας, του Πειραιά και του Ηρακλείου, ωστόσο η ανάλυση των ευρημάτων δείχνει ότι στις πρωτεύουσες πέντε νομών της Μακεδονίας η οικονομική ύφεση χτύπησε στην «καρδιά» της αγοράς.

Συγκεκριμένα, σε κεντρικούς δρόμους που θεωρούνται «φιλέτα» για την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας -όπως, για παράδειγμα, οι οδοί Τσιμισκή και Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη- έχουν κλείσει δεκάδες εμπορικά καταστήματα που δεν άντεξαν τη «βουτιά» στην κατανάλωση, την έλλειψη ρευστότητας και τη δραματική μείωση του τζίρου, που έφεραν η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Τα ποσοστά των λουκέτων σε πέντε πόλεις της Μακεδονίας κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή και τον εμπορικό δρόμο από 4,2% έως 30%, ενώ ο μέσος όρος των κλειστών καταστημάτων κυμαίνεται από 10,1% έως 18%, όταν το ποσοστό σε αντίστοιχη έρευνα για την Αττική και τον Πειραιά άγγιξε το 25%.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων από την ΕΣΕΕ, που διενεργήθηκε με επιτόπιες έρευνες από τις 24 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (στους εμπορικούς δρόμους Ιωνος Δραγούμη, Ερμού, Προξένου Κορομηλά, Μητροπόλεως, Εγνατία, Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας) από τα 1.239 καταστήματα έβαλαν λουκέτο τα 125 (1 στα 10 καταστήματα κατέβασαν… ρολά, δηλαδή ποσοστό 10,1%).

Πιο αναλυτικά, στην οδό Ιωνος Δραγούμη, από τα 70 καταστήματα έκλεισαν τα 8 (ποσοστό 11,4%), στην Ερμού από τα 149 καταστήματα κατέβασαν ρολά 18 επιχειρήσεις (12,1%), στην Π. Κορομηλά από τα 96 καταστήματα έκλεισαν τα τέσσερα (4,1%) και στην Αγίας Σοφίας από τα 62 καταστήματα έκλεισε ένα (2%).

Στις «συμπληγάδες» της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν και οι εμπορικοί δρόμοι – «φιλέτα» της πόλης. Ετσι, στην οδό Τσιμισκή από τα 265 καταστήματα έκλεισαν τα 21 (ποσοστό 8%), στη Μητροπόλεως από τα 217 έκλεισαν τα 18 (ποσοστό 8,3%), ενώ στην Εγνατία από τα 380 εμπορικά καταστήματα έκλεισαν τα 55 (14,8%).

Βαρύ πλήγμα για την Εγνατία

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα οι υπό εξέταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν μια πιο ενθαρρυντική εικόνα σε σύγκριση με άλλες πόλεις της χώρας και με την Αθήνα, όπως τονίζει η ΕΣΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι ο εμπορικός δρόμος της Εγνατίας δέχτηκε μεγαλύτερο χτύπημα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τις εργασίες για την κατασκευή του μετρό.

«Ο εμπορικός δρόμος της Εγνατίας φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο με το 15% των επιχειρήσεων να έχει βάλει λουκέτο, όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από άλλους παράγοντες οι οποίοι έχουν επισημανθεί και στο παρελθόν όπως οι εργασίες διαμόρφωσης του μετρό στην περιοχή. Στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων της Θεσσαλονίκης τα κλειστά καταστήματα δεν ξεπερνούν το 10,1%, ποσοστό σαφώς μικρότερο από την περιοχή της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι σαφώς καλύτερη από εμπορικές περιοχές, όπως οι Βασ. Ολγας, Μπότσαρη, Μαρτίου, Παπαναστασίου, η καταγραφή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Στην περιφέρεια

Μέρα με τη μέρα, όπως δείχνει η έρευνα, γκρεμίζονται οι προσδοκίες των εμπόρων για ανάκαμψη της αγοράς, αφού σε κεντρικούς δρόμους τοπικών αγορών της Μακεδονίας κλείνουν το ένα με το άλλο δεκάδες εμπορικά καταστήματα.

«Λύγισε» η Κοζάνη

Η καταγραφή της ΕΣΕΕ έδειξε ότι το κέντρο της Κοζάνης εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό κλεισιμάτων από 22% έως 30% (όπως, για παράδειγμα, η οδός Βενιζέλου, όπου από τα 59 καταστήματα έκλεισαν τα 18).

Να σημειωθεί ότι γενικά ο νομός Κοζάνης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων που «λύγισαν» από την οικονομική κρίση και έβαλαν τελικά λουκέτο, σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Ετσι, από το σύνολο των 456 καταστημάτων που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης έκλεισαν οι 82 επιχειρήσεις (ποσοστό 18%).

Στην Εδεσσα

Στην Εδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 15,7% (από τα 437 καταστήματα μπήκε λουκέτο σε 68). Και σε αυτήν την περίπτωση η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους, όπως, για παράδειγμα, στις οδούς Εγνατία (22,3%), Παύλου Μελά (18,2%) και Ηρώων Πολυτεχνείου (22,2%).

Στη Βέροια

Στη Βέροια, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φτάνει το 8,9% (από τις 655 εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν οι 58). Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι στο μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο (σε μήκος) και σημαντικότερο σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση επιχειρήσεων, την οδό Κεντρικής, η αναλογία των κλειστών καταστημάτων είναι η υψηλότερη στην πόλη, καθώς αγγίζει το 14%.

Στην Καβάλα

Αντίστοιχα, στην Καβάλα μπήκαν λουκέτα σε 43 καταστήματα σε σύνολο 412 (τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4% των συνολικών καταστημάτων). Οπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η κατάσταση σε κάθε εμπορικό δρόμο δεν είναι ίδια, ενώ οι μεγαλύτεροι -σε έκταση και συγκέντρωση επιχειρήσεων – δρόμοι σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, στον πολυπληθέστερο σε καταστήματα εμπορικό δρόμο της Καβάλας (στην οδό Ομονοίας) τα λουκέτα καλύπτουν το 12,2% των καταστημάτων.

Στη Λάρισα

Η εικόνα στην πόλη της Λάρισας είναι παρόμοια με αυτήν της Θεσσαλονίκης, με την αναλογία των κλειστών καταστημάτων να φτάνει στο 11,5% (από τις 1.256 επιχειρήσεις έκλεισαν οι 131).
πηγή: agelioforos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Όχι» του προεδρείου του ΔΣΘ στην πρόσκληση για την ομιλία Παπανδρέου

Συνεχίζονται οι αυτοκτονίες στην France Télécom