in

Ο αρχηγός της αστυνομίας απαγορεύει τις συναθροίσεις για τις μέρες του Πολυτεχνείου

Ο αρχηγός της αστυνομίας απαγορεύει τις συναθροίσεις για τις μέρες του Πολυτεχνείου

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τη δημοκρατία προχώρησε το Σάββατο το βράδυ το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, καθώς με πρόσχημα την ανάγκη αντιμετώπισης του κορονοϊού ανακοίνωσε πως για τέσσερις ημέρες θα απαγορεύονται σε όλη τη χώρα οι δημόσιες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από σήμερα 6 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απαγόρευση αυτή λαμβάνεται «των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19». Ωστόσο όπως επισημαίνουν νομικοί πρόκειται για μια επίθεση στο Σύνταγμα με αφορμή το Πολυτεχνείο καθώς περιορισμός των διαδηλώσεων δεν προβλέπεται από το Σύταγμα για λόγους δημόσιας υγείας. Πρόκειται για μια κίνηση που παραπέμπει σε άλλες εποχές αφού μόνο τότε υπήρξε καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, δηλαδή  σιτ 21/04 του 1967 και στις 17/11 του 1973.

Η ένεργεια αυτή αναβαθμίζει ακόμη την καταστολή εν μέσω πανδημίας χωρίς να ενδιαφέρεται για τις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν, όπως ενίσχυση του ΕΣΥ κ.ά καθώς προβλέπει αυστηρότατες ποινές στους παραβάτες.

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Η σύγκρουση όμως γύρω από την πορεία της 17 Νοέμβρη καθιστά σαφή την κατά μέτωπο επίθεση της κυβέρνησης στο Σύνταγμα. Όπως και να το διαβάσει κανείς, το Σύνταγμα δεν προβλέπει περιορισμό των διαδηλώσεων και ακόμα λιγότερο απαγόρευσή τους για λόγους δημόσιας υγείας. Όσο δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώσει τηρώντας φυσικά αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Οι αρχικές ανακοινώσεις πολιτικών για απαγόρευση της πορείας είναι αντισυνταγματικές. Εξίσου αντισυνταγματική είναι και η απειλή συλλήψεων βουλευτών που θα διαδηλώσουν. Εξίσου αντισυνταγματική είναι και η σχετική απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τις υπέρογκες οικονομικές ποινές.

Όσο η αντισυνταγματικότητα παρέμενε περιχαρακωμένη στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας, αποτελούσε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι αυταρχικής διακυβέρνησης. Από τη στιγμή που επεκτάθηκε στη δικαστική εξουσία, παίρνει διαστάσεις εκτροπής» αναφέρει σε ανάρτησή της στο facebook η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας Αναστασία Τσουκαλά .

Παράλληλα, κοινή δήλωση εξέδωσαν 57 νομικοί και επιστήμονες της Θεσσαλονίκης σχετικά με όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες και «θέτουν στο στόχαστρο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

«Ενδεχόμενη συνάθροιση πολιτών με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης και να εκφράσουν τις θέσεις τους επί μείζονος και επίκαιρου κοινωνικού ζητήματος, δεν μπορεί να απαγορευθεί παρά μόνον για τους λόγους που προβλέπονται στο άρθρο 11 παρ. 2 εδ. β’ του Συντάγματος και επαναλαμβάνονται στο άρθρο 7 παρ. 1 εδ. α’ και β’ του ν. 4703/2020, ήτοι μόνον για την αποτροπή σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή. Ως εκ τούτου, η προαναγγελθείσα συνάθροιση των υγειονομικών και κάθε άλλης ομάδας πολιτών απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας και δεν εμπίπτει στις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου είναι δυνατή σχετική απαγόρευση, γεγονός που αναγνωρίζεται ρητά και από τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 σημείο 1 της ΚΥΑ περί επιβολής των έκτακτων μέτρων. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου εξηκοστού ογδόου της από 20.03.2020 ΠΝΠ που κυρώθηκε με το ν. 4683/2020 και προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων για υγειονομικούς λόγους, είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική, και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απόφαση της διοίκησης περί απαγόρευσης δημόσιας συνάθροισης δυνάμει της διάταξης αυτής, είναι επίσης μη νόμιμη, ως ερειδόμενη σε αντισυνταγματική διάταξη» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί το ΦΕΚ:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για πρόκληση σε διέγερση με αφορμή μοίρασμα καλέσματος για το Πολυτεχνείο

Συνεχίζει τις ανοιχτές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας η διοίκηση της Vodafone