Μπολσονάρο: Οι εγκληματίες να πεθαίνουν στο δρόμο σαν κατσαρίδες

O Ζαίρ Μπολσονάρο εξέφρασε την ευχή οι εγκληματίες της χώρας του να «πεθαίνουν στο δρόμο σαν κατσαρίδες» με τη νέα νομοθεσία που προωθεί ο ίδιος, και η οποία θα προστατεύει τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν θανάσιμη βία και τους πολίτες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους από ενδεχόμενες διώξεις. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, o ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έκανε την παραπάνω προκλητική δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα, κατά την οποία μίλησε εκτενώς για τα αμφιλεγόμενα σχέδιά του να επεκτείνει το λεγόμενο «excludente de ilicitude», ένα άρθρο του βραζιλιάνικου ποινικού κώδικα που καθιστά αποδεκτές πράξεις που κανονικά θεωρούνται παράνομες.  

Η εφημερίδα επισημαίνει τους φόβους ακτιβιστών ότι αυτή η διάταξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες ανθρωποκτονίες, αλλά ο Μπολσονάρο υποστηρίζει πως θα παρέχει την απαραίτητη «νομική κάλυψη» στους αστυνομικούς που χρησιμοποιούν το όπλο τους εν ώρα καθήκοντος και ότι θα επιφέρει θεαματική μείωση της βίας.

«Αυτοί οι τύποι (σ.σ. οι εγκληματίες) θα πεθάνουν στους δρόμους σαν τις κατσαρίδες και έτσι θα έπρεπε να είναι», είπε ο Μπολσονάρο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί στη Βραζιλία δίνουν μια «άνιση» μάχη κατά του εγκλήματος και ότι θα έπρεπε να παρασημοφορούνται όταν χρησιμοποιούν τα όπλα τους και όχι να οδηγούνται στα δικαστήρια. 

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι οι «ευυπόληπτοι πολίτες» πρέπει να προστατεύονται όταν αναγκάζονται να καταφύγουν σε θανάσιμη βία, για να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία τους. 

Τον περασμένο χρόνο οι αστυνομικοί της Βραζιλίας σκότωσαν περίπου 6.200 ανθρώπους, συγκριτικά με τους 5.225 που έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών το 2017.

Τα σχόλια του Μπολσονάρου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από ακτιβιστές και μέλη της αντιπολίτευσης. 

«Πρόκειται για άθλιες δηλώσεις», τονίζει ο Άριελ ντε Κάστρο Άλβες, ένας βετεράνος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος στο Σάο Πάολο. Όπως εξηγεί, η ρητορική μίσους του Μπολσονάρου έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της αστυνομικής βίας, με θύματα κυρίως  φτωχούς και μαύρους νεαρούς. 

Η νέα νομοθεσία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση.