in

Κρίσιμη η κατάσταση του απεργού πείνας Β. Δημάκη- Καταγγέλλει στοχευμένη προσπάθεια εξόντωσης

Κρίσιμη η κατάσταση του απεργού πείνας Β. Δημάκη- Καταγγέλλει στοχευμένη προσπάθεια εξόντωσης

Για στοχευμένη εξόντωση του ίδιου, λόγω της δράσης του για τα δικαιώματα, κάνει λόγο στη σημερινή του ανακοίνωση ο Βασίλης Δημάκης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση στην αίτησή του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. 

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Σε περίπτωση που και σήμερα δεν υπάρξει απόφαση για μένα, στην 27η μέρα απεργίας πείνας και 5η μέρα απεργίας δίψας, με απώλεια σωματικού βάρους 18% (από 78,5 στα 64,5) και σάκχαρο στο 46, μιλάμε πια ανοιχτά για στοχευμένη εξόντωσή μου αριστερού προσήμου, λόγω της δράσης μου για τα δικαιώματα, την οποία ενορχηστρώνουν ευθύς εξαρχής, καθώς επιβεβαιώνεται και από τους σωφρονιστικούς κύκλους, πλέον, έως και στην οικογένειά μου, ο Ευτύχιος Φυτράκης και ο Παύλος Δουλάμης» αναφέρει ο απεργός πείνας Βασίλης Δημάκης.

Στην ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, «οι ανωτέρω παρενέβησαν και στον αρχιφύλακα της φυλακής Πατρών, τον οποίον διαβεβαίωσαν δια του κ. Δουλάμη, προτού απορριφθεί το αίτημά μου για εκπαιδευτική άδεια, ότι δεν πρόκειται να πάρω το βραχιολάκι, με αποτέλεσμα να παροτρυνθώ επίμονα να κάνω αίτημα για να επιστρέψω στη φυλακή Πατρών, απ’ όπου μετήχθην πρόσφατα στον Κορυδαλλό για να πηγαίνω στο Πανεπιστήμιό μου».

«Η ύπουλη πίεση που δέχομαι να μην σπουδάσω τελικά, να απομακρυνθώ από το σωφρονισμό και την αξιοπρέπεια, είναι άνευ προηγουμένου» συμπληρώνει ο Δημάκης, προσθέτοντας ότι έχει απευθυνθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

«Έχω καλέσει πολλάκις τον κ. Κοντονή, με αλλεπάλληλες ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας για τις παθογένειες του σωφρονιστικού συστήματος και δη της εκπαίδευσης εντός του, να μας σώσει από την αγέλη των γενικών γραμματέων του και την επικίνδυνη ρεβανσιστική τακτική τους, που φτάνει να παρεμβαίνει έως και στα Συμβούλια που αποφασίζουν για τα δικαιώματά μου, επιβάλλοντάς τους την επιλεκτική αυθαιρεσία ως προς το πρόσωπό μου».

Τέλος αναφέρει ότι «Σε πείσμα των συνεχών εμποδίων που μου έθετε κι εξακολουθεί σαδιστικά να μου θέτει το δήθεν σωφρονιστικό μας σύστημα και το δήθεν σεβόμενο τ’ ανθρώπινα δικαιώματα προσωπικό του, παραμένω συνεπής στις αρχές μου και συντονισμένος με την αξιοπρέπεια και τον αγώνα μου για ότι βαφτίσαμε εγγυημένο δικαίωμα και βάλαμε, εμείς οι πολίτες, πρόσωπα όπως οι εν λόγω να διασφαλίζουν. Ο Ελληνικός λαός τους θεώρησε ελπίδα και τους τοποθέτησε στη διακυβέρνηση της χώρας, κι όχι υφαρπαγείς της ψήφου, των βιβλίων και της ελπίδας μας.

Μπορεί μέχρι αύριο να μην “τη βγάλω”, καθώς λεν οι γιατροί, παρακαλώντας με να βρέξω τα χείλη μου ή να πιω μια αμπουλα για το επικίνδυνα χαμηλό ζάκχαρό μου, ή να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο με ορό, κάτι το οποίο αρνούμαι, αλλά δηλώνω αμετακίνητος σε οτιδήποτε δίκαιο διεκδικώ, έτοιμος ακόμα και να παραδώσω πνεύμα, γιατί οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, όπως το να σταματήσω την απεργία και να υποχωρήσω, θα με ωθούσε στο να γίνω ξανά αυτό που με τόσο κόπο ετών κατάφερα ν’ αλλάξω και που δεν πρόκειται για κανένα λόγο να εξαναγκασθώ από το Κράτος να ξαναγίνω.  Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σας επιστρέφω τον Έπαινο που μου απευθύνατε εγγράφως, διότι, σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Υπουργείου σας που κατόπιν της απονομής του τον συνόδευσαν, είναι ξεκάθαρα προσχηματικός και με εμπαίζει.” 

Στο πλευρό του Β. Δημάκη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)

Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην απροθυμία πολιτείας και δικαιοσύνης να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και απαιτεί από τα θεσμικά όργανα να δώσουν τη δυνατότητα στον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, του οποίου η ζωή κινδυνεύει, στο αναφαίρετο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά του για μόρφωση με όρους αξιοπρέπειας.

“Δύο αιώνες πριν οι διανοητές του Διαφωτισμού διατύπωναν τις προτάσεις τους για ένα σύστημα σωφρονισμού που θα καταργούσε τη λογική των βασανιστηρίων και της θανάτωσης και θα εισήγαγε αρχές ορθολογισμού και ανθρωπισμού με τελικό στόχο τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη των τιμωρούμενων. Δυστυχώς, σήμερα διαπιστώνουμε ότι σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων το ελληνικό δικαϊκό σύστημα αντιμετωπίζει με αίσθημα εκδικητικότητας τους παραβάτες των νόμων, όταν σε άλλες δείχνει  δυσερμήνευτη επιείκεια, ιδίως όταν η παραβατικότητα εντοπίζεται στην κοινωνική ελίτ” σημειώνει η ΟΙΕΛΕ και προσθέτει:

“Ο Βασίλης Δημάκης έχει περάσει, για πράξεις που έχει παραδεχθεί και έχει αποδεχθεί τις συνέπειές τους, το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στη φυλακή. Ωστόσο, μέσω της εκπαίδευσης, βρήκε ένα νέο σκοπό στη ζωή του. Αποφοίτησε με 19,9 από το σχολείο των φυλακών και εισήχθη δεύτερος πανελλαδικά ανάμεσα στους μαθητές εσπερινών λυκείων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
Κι όμως, σ’ αυτό το νέο άνθρωπο που έμπρακτα δείχνει ότι επιδιώκει ένα νέο δρόμο στη ζωή του μέσω της Παιδείας, η πολιτεία και οι θεσμοί της δικαιοσύνης αρνούνται να του επιτρέψουν την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή (φυσικά με την υποχρέωση να φορά το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα καταγράφει κάθε του κίνηση) χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες. Θυμίζουμε μάλιστα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής βράβευσε τον Β. Δημάκη για το επίτευγμά του”.

“Σήμερα η κατάσταση της υγείας του Β. Δημάκη κρίνεται απελπιστική. Σύμφωνα με δήλωσή του που μόλις δημοσιεύτηκε, έχει χάσει το 18% του σωματικού του βάρους και το επίπεδο του σακχάρου του είναι σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο με αποτέλεσμα η ζωή του να κινδυνεύει άμεσα. Ζητά, όπως γράφει, να του δοθεί η δυνατότητα να επιστέψει «στο σωφρονισμό και στην αξιοπρέπεια»” δηλώνει η ΟΙΕΛΕ απευθύνοντας έκκληση στους αρμόδιους να επιτρέψουν στο Βασίλη Δημάκη το αυτονόητο δικαίωμα που ορίζουν οι νόμοι του κράτους, αλλά που ήδη έχει κερδίσει με το σπαθί του. Την πρόσβασή του στο Πανεπιστήμιο με όρους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Τι λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο δικαιοσύνης αποδίδει την δημοσιότητα της υπόθεσης του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη σε “ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης αντιπολιτευόμενων εφημερίδων” ενώ σχετικά με το αίτημα εκπαιδευτικής άδειας  αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η εκπαίδευση, σ’ όλες τις βαθμίδες, έχει αναχθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε βασικό εργαλείο της σωφρονιστικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή, που επιστεγάστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4521/2018 (άρθρο 31), συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σ’ όλη την Ελλάδα και έχει βοηθήσει εκατοντάδες κρατουμένους στην προσπάθειά τους για επανένταξη. Γι’ αυτό ο κρατούμενος Β.Δ. διευκολύνθηκε με κάθε μέσο και με μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να ολοκληρώσει το σχολείο να δώσει εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ. Γι’ αυτό μετήχθη στη φυλακή Κορυδαλλού ώστε να διευκολυνθεί στις σπουδές του και πράγματι του εξασφαλίστηκε, όπως και σε πολλούς ακόμα κρατουμένους η δυνατότητα στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια απερρίφθη από το Πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής καθώς η φοίτησή του είναι δυνατή εξ’ αποστάσεως ενώ οι σπουδές στο συγκεκριμένο τμήμα δεν απαιτούν φυσική παρουσία. Απόδειξη αυτού αποτελεί η επιτυχία του στα μαθήματα του 1ου εξαμήνου. Η φοίτησή του, λοιπόν, είναι εξασφαλισμένη. Όμως η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για προνομιακή μεταχείριση.

Κατά το νόμο η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων δεν σημαίνει ότι ο κρατούμενος αυτοδικαίως δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, καθώς συνεκτιμώνται πολλά επιπλέον στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η προσδοκία για καλή χρήση της άδειας. Προϋπόθεση της άδειας αποτελεί η εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει η πολιτεία στον καταδικασμένο ότι θα επιστρέψει στη φυλακή και ότι δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα. Η επίδοση στα μαθήματα προφανώς και δεν είναι από μόνη της επαρκής εγγύηση γι’ αυτό. Όλες οι περιπτώσεις κρατουμένων, εξάλλου, δεν είναι ίδιες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατούμενος Β.Δ.: Α) Είχε αποφυλακιστεί κατά το παρελθόν με υφ’ όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, καθώς συνέχισε την εγκληματική του δράση, τελώντας νέο κακούργημα (ένοπλη ληστεία). Β) Επιπλέον, ο ίδιος κρατούμενος έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια την οποία επίσης παραβίασε, καθώς δεν επέστρεψε στη φυλακή. Γ) Κατά την κράτησή του έχει τελέσει και πειθαρχικά παραπτώματα.

Τέλος, η υπόθεση μετά από προσφυγή του κρατουμένου είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο Σωφρονι­στικός Κώδικας, δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα. Η προστασία της ζωής βέβαια αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό που θα προστατευθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του νόμου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό

Κατάληψη επί μακρόν κατεστάλη επί Μακρόν