in

Κλείνουν τα ψυχιατρεία ενώ αυξάνονται τα περιστατικά ψυχικής ασθένειας

Κλείνουν τα ψυχιατρεία ενώ αυξάνονται τα περιστατικά ψυχικής ασθένειας

Σε μια περίοδο που τα περιστατικά ψυχικής ασθένεις σημειώνουν δραματική αύξηση η κυβέρνηση σκοπεύει να κλείσει μέχρι το 2015 οριστικά τα τρία ψυχιατρεία της χώρας αφήνοντας χωρίς καμία υποδομή που να τα υποκαστήσει τους χιλιάδες ψυχικά ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

“Η υπογραφή του συμφώνου Λυκουρέντζου-Andor και ο άκαμπτος χρονικός ορίζοντας κλεισίματος των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θέτει σε κίνδυνο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τις ζωές χιλιάδων ψυχικά ασθενών που θα βρεθούν στους δρόμους” επισήμαναν συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).

Να αναφέρουμε ότι η αύξηση των περιστατικών ψυχικής ασθένειας αυξάνεται αναλογικά με την αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο ψυχίατρος στην κλινική Δ`οξέων Θ. Μπαξεβάνης το 2009 το ποσοστό των πληθυσμού που επλήγη από κάποια ψυχική ασθένεια ήταν  6,8, το 2011 το ποσοστό αυξήθηκε στο 8,2% ενώ το 2013 το ποσοστό επικράτησης της ψυχικής ασθένειας έπληξε το 12,3% του πληθυσμού με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 26%.

Μεγάλο ποσοστό από τους ψυχικά πάσχοντες αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το 49% δεν μπορεί να πληρώσει  τις δόσεις των δανείων , το 45% τους λογαριασμούς, το 31.7% δόσεις για αγορά αυτοκινήτου και 28,1% το ενοίκιο του σπιτιού.

Παράλληλα  έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση των αυτοκτονιων.Ο δείκτης αυτοκτονιών που το 2000 ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2009 ανήλθε σε 3,5/100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5/100.000. Το 50% όσων έχουν εισόδημα κάτω των 400 ευρώ πάσχει από μείζονα κατάθλιψη

Ο κ. Βαξεβάνης  αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση του αριθμού των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών “Αποασυλοποιήθηκαν τα δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και ασυλοποιήθηκαν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές” τόνισε συγκεκριμένα..

Στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας από τις δύο κλινικές οξέων περιστατικών που υπάρχουν στο ΨΝΘ είναι η μία θα μεταφερθεί στον Άγιο Δημήτριο και η Β΄ Πανεπιστημιακή στο Ιπποκράτειο. «Στον Άγιο Δημήτριο δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε υποδομές για τα οξέα περιστατικά και οι 12-15 κλίνες που θα λειτουργούν εκεί δεν θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών από τη Θεσσαλία και απ΄ όλη τη Μακεδονία” σημείωσε ακόμη.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες. Ενώ παρατηρείται συρρίκνωση των δομών με την αύξηση του χρόνου παραμονής  των εξαρτημένων σε λίστες ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών κλινικών οι οποίες θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με μόνη μεριμνα το κέρδος χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Π. Γεωργάκας υπεύθυνος δομών απεξάρτησης του ΨΝΘ υπάρχουν οικογένειες που καταφεύγουν σε λύσεις ιδιωτικής κλινικής χωρίς να βρίσκουν αποτέλεσμα και με ένα τεράστιο χρέος να τους βαραίνει στο τέλος. Ο ίδιος τόνισε ακόμη  ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισερχομένων στην ενέσιμη χρήση ουσιών ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η “μετανάστευση” από την μια ουσία στην άλλη. Αναφέρθηκε ακόμη στην μεγάλη διάδοση της «σισας» ενός ναρκωτικού που φτιάχνεται από υγρά μπαταρίας με ανυπολόγιστες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Ψυχική Υγεία χρειάζεται ξανά να τονίσουμε ότι πρέπει να βλέπουμε τον άνθρωπο ως πρόσωπο και όχι ως νούμερο» τόνισε από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιλίκας, συντονιστής διευθυντής ψυχιατρικού τμήματος του Ιπποκρατείου. Σύμφωνα με τον ίδιο η ψυχιατρική κλινική του Ιπποκρατείου κλείνει ενώ το Υπουργείο είχε υποσχεθεί δέσμευση 800.000 ευρώ για την κλινική.

«Θα μπορούσαν όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία να συνεργαστούν προκειμένου μην λαμβάνονται αποφάσεις εν άγνοια μας» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ακόμη σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν οι διαθεσιμότητες στο ΨΝΘ ενώ ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού καθώς δεν γίνονται προσλήψιες παρά μόνο αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Έχει καταργηθεί το κίνητρο νοσηλείας για τους ασθενείς που εργάζονταν στο ψυχιατρείο, που συνιστούσε ένα σημαντικό κίνητρο επανένταξης στην κοινωνία μέσω της εργασίας . Το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ είχαν πραγματοποιήσει πλήθος κινητοποιήσεων και για την μη καταβολή των εφημεριών 6 μηνών και για τις διαθεσιμότητες και το επιχειρούμενο κλείσιμο του νοσοομείου.

Στην αδυναμία των ανασφάλιστων ασθενών να βρουν πρόσβαση σε δομές ψυχικής υγείας αναφέρθηκε η Φρόσω Μουρέλη, ψυχολόγος στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης θεσσαλονίκης που προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα σε ασθενείς ανασφάλιστους.  Η ίδια σημείωσε ότι η ψυχική νόσος θεωρείται στις μέρες μας ιδιαίτερα κοστοβόρα και έχουμε φτάσει ακόμη και στο φαινόμενο ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείας να μην ασφαλίζουν ανθρώπους με ψυχικές παθήσεις.

«Το ΚΙΑ προσπαθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ανασφαλίστων, ανθρώπων που έχουν υποστεί απώλειες πολλών ειδών. Παρ`όλο όμως που έχουμε καθημερινά περιστατικά τέτοιων ανθρώπων είμαστε βέβαιαοι ότι οι πιο βαριές περιπτώσεις δεν καταφέρνουν να φτάσουν ούτε μέχρι το κοινωνικό ιατρείο καθώς δεν έχουν κανένα ψυχικό υποστήριγμα ούτε για αυτό. Είναι βουτηγμένοι στην απελπισία» τόνισε και κατέληξε ότι η προσπάθεια του ΚΙΑ εγκειται μεταξύ άλλων και «σε μια πιο ενεργητική στάση απένατι στα πράγματα, σε μια προσπάθεια αυτοοργάνωσης της δράσης μας που να στηρίζεται στην ίδια μας την πράξη.»

Σ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Μουσικόθεατρική παράσταση “Ο Έρωτας στη Μάισσα Σαλονίκη”