in

Καζάνι που βράζει η δημόσια εκπαίδευση- Την Πέμπτη η τελική πρόταση της ΟΛΜΕ

Καζάνι που βράζει η δημόσια εκπαίδευση- Την Πέμπτη η τελική πρόταση της ΟΛΜΕ

Σαρωτικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Παιδείας το τελικό σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής. Το νομοσχέδιο, ειδικότερα, προβλέπει πως θα μετράει ο βαθμός απολυτηρίου όλων των τάξεων του Λυκείου στην είσοδο των μαθητών στην Τριτοβάθμια  εκπαίδευση. Παράλληλα τα υπό εξέταση μαθήματα στις Πανελλαδικές μειώνονται από 6 σε 4. Ενώ συμφωνα με πληροφορίες για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής  είναι πιθανόν να προστεθεί το μάθημα της πληροφορικής και στις τρεις τάξεις του λυκείου καθώς και να αποτελέσει υπό εξέταση μάθημα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τέλος προβλέπεται η προσθήκη ενός επιπλέον προαιρετικού έτους φοίτησης στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η «μαθητεία» θα αφορά την εκπαίδευση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου ενώ οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Σήμερα και οι 4.600 που μετατίθενται από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια

Ταυτόχρονα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι μετακινήσεις για περίπου 4.600 καθηγητές από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στο εν λόγω μέτρο καθώς όπως υποστηρίζουν πρόκειται να προκαλέσει διαταραχές στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά τις μετατάξεις  θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών ο αριθμός των οποίων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 1000 όταν έχουν κατατεθεί 12.000 αιτήσεις. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις ωρομισθίων οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.500. Υπενθυμίζεται πως ήδη 2.122 εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά την κατάργηση των ειδικοτήτων τους κυρίως στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση ενώ τον Σεπτέμβρη αναμένονται 10.000 απολύσεις αναπληρωτών.

Μάλιστα χθες κατατέθηκε τροπολογία στην Βουλή η οποία άρει την ρύθμιση που προέβλεπε πως δεν θα τίθονταν σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί που έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα.

Την Πέμπτη η τελική πρόταση της ΟΛΜΕ

Την Πέμπτη θα αποφασίσει η ΟΛΜΕ για απεργία του κλάδου τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνεδριάζει ξανά την Πέμπτη, καθώς έλειπαν από την σημερινή συνεδρίαση οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Oι τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ έως τις 10 Σεπτεμβρίου -στις 11 αρχίζουν τα μαθήματα- θα συγκληθεί η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ για να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδία έχει πάρει απόφαση στο τελευταίο συνέδριό της  για κινητοποιήσεις με τη μορφή της απεργίας διαρκείας μέσα στο Σεπτέμβριο με την έναρξη του σχολικού έτους.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως το φετινό σχολικό έτος αναμένεται να ξεκινήσει με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς ως αποτέλεσμα των χιλιάδων διαθεσιμοτήτων- απολύσεων και των αναγκαστικών μετατάξεων  και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν οι διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων, να προχωρήσει στην ικανοποίηση όσων αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών έχουν κατατεθεί εθελοντικά και να υπολογιστούν τα κενά των σχολείων στις αρχές του Σεπτέμβρη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και όχι τις νόρμες των μνημονιακών συμφωνιών.

Επιπλέον η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως τα κενά που παρουσιάζονται είναι στην ουσία πλασματικά και αν υλοποιηθεί η προκήρυξη θα  τιναχθεί στον αέρα η εκπαιδευτική διαδικασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα οι αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το “νέο σχολείο” και η κατάργηση ειδικοτήτων στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση αναμένεται να διώξουν 20.000 μαθητές από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς την καθιστούν για λίγους.

Στον ΣΚΑΙ μίλησε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ. Κοτσυφάκης, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας.  Για “έγκλημα” απέναντι στους εκπαιδευτικούς και στο δημόσιο σχολείο έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Επιπλέον χαρακτήρισε “κηνυγούς κεφαλών” την κυβέρνηση και την τρόικα οι οποίοι όπως ανέφερε “όπου βρίσκουν κεφάλια για απόλυση τα κόβουν”.

“Συνεχιζουμε και μεσα στον Αύγουστο” τόνισε και ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί κρατούν σχολεία ανοιχτά ως κέντρα αγώνα. Επιπλέον τόνισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν τον Σεπτέμβρη καθώς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναμένονται 10.000 απολυσεις αναπληρωτών, πάνω από 5.000 υποχρεωτικες μεταταξεις αλλά και νέα κύματα διαθεσιμοτήτων.

Τέλος έκανε λόγο για ” τεχνητές υπεραριθμίες” με τις καταργήσεις εκπαιδευτικών υπηρεσιών όπως η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη και οι ειδικότητες στα επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια και προσέθεσε πως η ΟΛΜΕ τόσα χρόνια “πρωτοστατεί στην αναδιοργάνωση και βελτίωση της εκπαίδευσης”.

Καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού οι κατα τόπους ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις, συζητήσεις και κινητοποιήσεις για την κατάσταση που οδηγείται η εκπαίδευση.

Στην Θεσσαλονίκη σήμερα οι Β’, Γ’, Δ’  και Ε’ ΕΛΜΕ συνεδριάζουν για να καθορίσουν την συνέχεια των κινητοποιήσεων τους. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί κοινή πορεία των ΕΛΜΕ, ΟΤΑ, ΕΡΤ3, εργαζόμενους στην υγεία, σχολικούς φύλακες στις 19.00 στο Αγ. Βενιζέλου.

Καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των βάσεων

Το «μπάχαλο» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με τις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής που προωθεί το νομοσχέδιο για το «νέο» λύκειο και τις μετακινήσεις εκπαδευτικών καθυστερεί την ανακοίνωση των βάσεων για φέτος.

Μάλιστα φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια όπου οι βάσεις θα ανακοινωθούν τελευταία στιγμη, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Αυγούστου.

Σε διαθεσιμότητα και διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ

Με ελλείψεις αναμένεται να ξεκινήσει η χρονιά και για τα ΑΕΙ καθώς πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 1.500 διοικητικοί.

Το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που αρχίζει στις 30 Αυγούστου στην Κέρκυρα ενώ ήδη πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν εκδηλώσει ισχυρές αντιδράσεις και διαμηνύουν πως «δεν θα δώσουν καταλόγους του προσωπικού». Μάλιστα η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης, αλλά και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Στο ίδιο πλαίσιο και το ΑΠΘ διαμήνυσε στην κυβέρνηση πως δεν διαθέτει πλεονάζον προσωπικό αλλά αντίθετα έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την κάλυψη των αναγκών του για 382 διοικητικούς υπαλλήλους, διαφόρων κατηγοριών.

Οι σχετικές ανάγκες του ΑΠΘ έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις καταστάσεις των προς κάλυψη θέσεων από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις ανάγκες αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί οι 130 θέσεις φυλάκων, καθώς και 204 θέσεις καθαριότητας, που απαιτούνται προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί  το ΑΠΘ από τις αντίστοιχες εργολαβίες.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα διεθνή δεδομένα, όπου η αναλογία διοικητικού προσωπικού προς ενεργούς φοιτητές, ενώ για το ΑΠΘ είναι 1:100, για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι τουλάχιστον 10 φορές καλύτερη.

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του, δεν μπορεί να αποδεχτεί κανένα μέτρο που υποβαθμίζει την ποιότητα του ακαδημαϊκού του έργου, καταδικάζοντας τις επερχόμενες γενιές σε χαμηλότερου επιπέδου σπουδές» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

 

 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο άξιος μισθός. Του Νίκου Σαραντάκου

Σε κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ