in

Χρυσός- υποσχέσεις vs Κυάνιο- καταστροφή

Χρυσός- υποσχέσεις vs Κυάνιο- καταστροφή

Άλλη μια καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού χρεοκόπησε και έφυγε, χωρίς καν να αρχίσει την αποκατάσταση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος, τα έξοδα της οποίας φορτώθηκε η τοπική κοινωνία. Έφυγε αφήνοντας πίσω της απολυμένους, απλήρωτους και άνεργους τους εργάτες της, να κάθονται μαζί με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία πάνω σε καθημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα και πάνω σε μία ωρολογιακή οικολογική βόμβα μεγατόνων, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Στην αρχή οι υποσχέσεις της καναδικής Buffalo Gold Ltd ήταν, ως συνήθως, πολλές και μεγάλες. Πολλές, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη με σεβασμό και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και όλα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ιταλικής οικονομίας.

Έτσι ξεκίνησαν την εξόρυξη χρυσού οι καναδοί το 1997 στην ορεινή περιοχή του μεσογειακού, ιταλικού νησιού της Σαρδηνίας, στο βουνό του Santu Miali, πάνω από το χωριό Furtei.

Η Buffalo Gold Ltd είχε σαν διαχειριστή (θυγατρική) την τοπική εταιρεία με το βαρύγδουπο όνομα Sardinia Gold Mining (κατά το «ελληνικός χρυσός»), που το άκουσμα του προκαλεί ανεξέλεγκτα το ακατανίκητο συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας.

Όμως η διαχρονική, παγκόσμια πραγματικότητα της καταστροφής επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά σε όλο της το φάσμα.

Το 1997 είχαν προσληφθεί 110 άτομα αλλά λίγα χρόνια αργότερα έμειναν μόνο 42. Η καναδική εταιρεία σταμάτησε τελικά να λειτουργεί το 2008. Το 2009 δήλωσε πτώχευση και εγκατέλειψε την Σαρδηνία κακήν κακώς.

Η μεγάλη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα LaStampa δημοσίευσε στις 4/11/2013 τα εξής: «Ο χρυσός και τα κέρδη έκαναν φτερά και πίσω παρέμειναν τα δύσοσμα και άκρως τοξικά απόβλητα: μια μεγάλη λίμνη κυανίου. Μεγάλοι μαύροι σωλήνες αναχωρούν από εγκαταλειμμένα πηγάδια και απελευθερώνουν κατάντη μια χιονοστιβάδα διαλυμένων βαρέων μετάλλων: υδράργυρο, σίδηρο, μόλυβδο, κάδμιο και θείο.»

Μια άλλη δημοσίευση στην τοπική Nuova του Κάλιαρι της Σαρδηνίας απαριθμεί και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: «Το αρσενικό είναι παρόν στην λίμνη έως 1.100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ ο νόμος προβλέπει για το πόσιμο νερό μόνο 10 μικρογραμμάρια. Εντυπωσιακές είναι οι ποσότητες των βαρέων μετάλλων: 1.210 μικρογραμμάρια νικελίου ενώ 10 επιτρέπονται από το νόμο, το σελήνιο 150 μικρογραμμάρια σε σύγκριση με 10 το επιτρεπόμενο, χαλκός με 115 χιλιοστόγραμμα ενώ 1 χιλιοστόγραμμο επιτρέπεται από το νόμο, το κάδμιο 270 μικρογραμμάρια σε σύγκριση με 5 που επιτρέπεται από τις παραμέτρους του πόσιμου ύδατος.»

Και κλείνοντας το δημοσίευμά της η εφημερίδα La Stampa γράφει: «Η μόνη καλή ανάμνηση από τον χρυσό του Furtei είναι το κύπελλο που δώρισε στον Πάπα Βενέδικτο τον XVΙ. Για οτιδήποτε άλλο, αυτή είναι η ιστορία μιας αποτυχίας και μια καταστροφή». «Και έτσι το όνειρο της νέας Eldorado γκρεμίστηκε.»

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Αναδημοσίευση από το soshalkidiki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μακάρι να γίνουμε χορηγοί του ΠΑΣΟΚ, πλάι- πλάι με την Siemens. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

«Μεταναστευτικές διαδρομές: σχολικοί σταθμοί και ψυχοκοινωνικές αποσκευές»