in

H Google επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη

H Google επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη

Πίσω από τις πρόσφατες εξαγορές εταιριών εξειδικευμένων στην τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται η προσπάθεια της Google να παραμείνει στην κορυφή όχι μόνο στη συλλογή δεδομένων, αλλά και της αξιολόγησης και αξιοποίησής τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της διάσημης διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης Έρικ Σμιτ είχε δηλώσει εδώ και καρό ότι με την αγορά τέτοιων εταιριών η Google γίνεται ανταγωνιστικότερη.

Η έρευνα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης επικεντρώνεται στη δημιουργία προγραμμάτων, χάρη στα οποία οι υπολογιστές αποκτούν συμπεριφορές που μοιάζουν πολύ με ανθρώπινες.

Δύο κατευθύνσεις της έρευνας παίζουν εδώ σημαντικό ρόλο, λέει ο Πάβελ Λάσκοφ ειδικός σε ζητήματα υπολογιστών από το Τύμπινγκεν:

«Πρώτον, μια συμπεριφορά που προσαρμόζεται αυτόματα σε ξένο περιβάλλον και δεύτερον η γρήγορη ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων».

Και στα δύο ερευνητικά πεδία η Google απαιτεί τεχνογνωσία για να σταθεί απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό.

Για παράδειγμα: Στα αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς ανθρώπινη συμβολή οι προγραμματιστές της Google χρειάζονται ειδικά προγράμματα χειρισμού,

τα οποία δεν πρέπει να είναι μόνο σε θέση να επεξεργάζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου τα δεδομένα που λαμβάνουν από τους αισθητήρες και να οδηγήσουν το όχημα χωρίς ατύχημα στον προορισμό του.

Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αναπτύξουν τη δική τους στρατηγική, η οποία να μετατρέπεται σε χειρισμό του οχήματος χωρίς περιθώρια λάθους.

Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για έναν υπολογιστή που αντικαθιστά τον άνθρωπο στη θέση του οδηγού.

Ακριβείς προβλέψεις με πολύπλοκους αλγόριθμους

«Είναι σχετικά εύκολο να προβλέψεις ποιο βιβλίο θα ήθελε ενδεχομένως να αγοράσει ένας χρήστης του διαδικτύου, βασιζόμενος σε θεματικά παρόμοιες αναζητήσεις», λέει ο καθηγητής Μίχαελ Φάιντ από την εταιρίεα Blue Yonder της Καρλσρούης, που εξειδικεύεται σε πακέτα ανάλυσης.

«Το δύσκολο είναι, συνεχίζει ο Γερμανός καθηγητής, να υπολογίσεις τις πιθανές αποφάσεις ενός καταναλωτή, σε περίπτωση για παράδειγμα που είναι απογοητευμένος από την εταιρεία τηλεφωνίας του και σκέπτεται να αλλάξει.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια πολυδιάστατη διαδικασία αναλύσεων».

Τέτοιου είδους πολύπλοκες αναλύσεις είναι καθοριστικές για την επιτυχία ή την αποτυχία μιας εταιρείας στο εμπόριο δεδομένων.

Με το νέο, ανανεωμένο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης η Google επιδιώκει να καθιερωθεί στην κορυφή της αγοράς.
 
Κυβερνήσεις και εταιρίες ζητούν ακριβείς προβλέψεις για την συμπεριφορά των ανθρώπων.

Όμως τέτοιους είδους υπολογισμοί μπορούν να γίνουν μόνο με την βοήθεια πολύπλοκων αλγορίθμων.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διεργασίες στον «ήρεμο» πάτο της οικονομίας. Του Πέτρου Σταύρου

Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3: Με διπλή ταυτότητα