in

Φουκουσίμα: Επ’ αόριστον διακοπή του καθαρισμού ραδιενεργού νερού

Φουκουσίμα: Επ’ αόριστον διακοπή του καθαρισμού ραδιενεργού νερού

Τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις δεν έχουν τέλος στις προσπάθειες καθαρισμού του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊτσί, στην Ιαπωνία, τρία χρόνια μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν τη μεγάλη καταστροφή. Τώρα, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης αναγκάστηκαν να διακόψουν επ’ αόριστον τον καθαρισμό ραδιενεργού νερού.

Αιτία, μία σειρά από βλάβες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει πλήρως το σύστημα καθαρισμού των υδάτων. Η διαχειρίστρια TEPCO παραδέχθηκε ότι εκατοντάδες τόνοι μερικώς καθαρισμένου νερού διέρρευσαν σε πάνω από 20 δεξαμενές, οι οποίες περιείχαν 15.000 τόνους καθαρισμένου νερού. Όλο αυτό το νερό θα πρέπει τώρα να καθαριστεί ξανά, ενώ οι δεξαμενές θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Η αποθαρρυντική εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι διαχειριστές του πυρηνικού σταθμού δίνουν μάχη για να αποθηκεύσουν με ασφάλεια 400 τόνους νερού την ημέρα. Οι υπεύθυνοι μάλιστα φαίνεται πως καθυστέρησαν να αντιληφθούν το πρόβλημα, καθώς τις πρώτες ημέρες οι αναλύσεις του νερού δεν είχαν δείξει κάτι το ασυνήθιστο.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ραδιενεργό νερό να διαρρεύσει μέσα στις δεξαμενές αποθήκευσης», είπε ο Μασαγιούκι Όνο, στέλεχος της TEPCO, στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun. «Θα έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα. Δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό θα μας πάρει να καθαρίσουμε [το νερό και τις δεξαμενές], εάν το αποφασίσουμε», παραδέχθηκε.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν οι αναφορές ότι η TEPCO έχει αναθέσει ένα μέρος της επιχείρησης σε ανειδίκευτους και κακοπληρωμένους εργάτες. Όπως μετέδιδε δημοσιογράφος των New York Times, στο διαδίκτυο έχουν κάνει την εμφάνισή τους αγγελίες του τύπου: «Δεν έχεις δουλειά; Δεν έχεις πού να μείνεις, πού να πας ή τι να φας; Έλα στη Φουκουσίμα.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο όμιλος έχει στρέψει την προσοχή και «επενδύσει» ανθρώπινους πόρους σε πυρηνικό σταθμό, ο οποίος ενδέχεται να επαναλειτουργήσει εντός του έτους, με αποτέλεσμα η Φουκουσίμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα και να γίνει πόλος έλξης για ανθρώπους που δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση. Δεν λείπουν μάλιστα οι καταγγελίες – και από πρώην εργαζομένους – ότι η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες των διαρκών προβλημάτων.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Mε συναυλίες συνεχίζονται οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη