in

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης προσφύγων

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης προσφύγων

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση με τον δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση, ο οποίος παρέδωσε υπόμνημα προτάσεων όπου επισημαίνεται η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού και υποδομών.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα αποσυμφόρησης των εγκαταστάσεων στις οποίες φιλοξενούνται μετανάστες – πρόσφυγες και τρόποι επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών με την ενίσχυση προσωπικού και μέσων. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι θα δίνεται προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και στους μετανάστες με προσφυγικό προφίλ (Σύροι με έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα). Παράλληλα, ο δήμαρχος Κω ζήτησε την άμεση μετακίνηση των μεταναστών από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, στα οποία θα γίνεται ο διαχωρισμός και η ταυτοποίησή τους.

“Ο ανώτατος αριθμός μεταναστών που θα παραμένει στην Κω δεν μπορεί να υπερβαίνει καθημερινά τον διαχειρίσιμο αριθμό των ατόμων. Οι υπόλοιποι θα φεύγουν για την Αθήνα” ανέφερε ο γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζ. Φιλιππάκος. Νωρίτερα το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε βρεθεί στη Ρόδο.

Υλική βοήθεια από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό

Έκκληση σε φορείς και κατοίκους απευθύνει ο δήμος Λέσβου προκειμένου να συγκεντρωθούν σκηνές, κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια και είδη πρώτης ανάγκης στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ.

Την ίδια ώρα, θετική ανταπόκριση υπάρχει από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που πρόκειται να προσφέρει υλική βοήθεια αξίας περίπου 300.000 ελβετικών φράγκων. Πρόκειται για πακέτα με αντικείμενα πρώτης ανάγκης και υγιεινής για 10.000 δικαιούχους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΜΚΟ Αποστολή με χρηματοδότηση του Ιnternational Orthodox Christian Church έχει αναλάβει την επισκευή των σωληνώσεων στο ΚΕΠΥ της Χίου και να τοποθετήσει ντουζιέρες, ενώ αναμένεται να προσφέρουν περίπου 2.000 πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής.

Την αύξηση του προσωπικού της στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο, τη Λέρο και τον Έβρο ανακοίνωσε χθες η Ύπατη Αρμοστεία, που ζητάει από τους θεσμούς και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των EASO και Frontex, να ενισχύσουν περαιτέρω τη στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα.

Συλλαμβάνονται ως διακινητές οδηγοί που προσφέρουν βοήθεια

Την ίδια στιγμή στη Λέσβο αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και κατηγορούμενοι ως διακινητές βρίσκονται οδηγοί, ανάμεσά τους ένας οδηγός ταξί και ένας οδηγός λεοφωρείου, επειδή συνελήφθησαν να μεταφέρουν πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με μαρτυρίες που μας φτάνουν από το νησί, άνθρωποι που λυγίζουν μπροστά στην εικόνα ταλαιπωρημένων ανθρώπων που μόλις έχουν βγει από τη θάλασσα προσφέρονται να τους μετακινήσουν προς το κέντρο κράτησης ή την πόλη της Μυτιλήνης. Όμως, ελάχιστοι οδηγοί σταματούν υπό τον φόβο της σύλληψής τους.

Την Πέμπτη μάλιστα καταγράφηκε περιστατικό όπου οδηγός λεοφωρείου αρνήθηκε να επιβιβάσει πρόσφυγες οι οποίοι είχαν αγοράσει εισιτήριο, φοβούμενος τη σύλληψη από τις Αρχές. “Όταν βλέπεις μια οικογένεια με μωρά παιδιά μετά τον εφιάλτη που έχουν ζήσει, το λιγότερο είναι να σταματήσεις με το αμάξι σου. Πλέον όμως φοβόμαστε. Υπάρχουν σίγουρα κυκλώματα, υπάρχει όμως και απλά η ανθρωπιά” μας λέει κάτοικος της Λέσβου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν να επωφεληθούν από την απελπισία των προσφύγων και επιχειρούν να τους μεταφέρουν έναντι αμοιβής που φτάνει τα 80 και 100 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στα βορειοανατολικά παράλια περπατάνε 30-40 χιλιόμετρα προκειμένουν να βρεθούν στη Μόρια ή στη Μυτιλήνη, με την εικόνα οικογενειών να κοιμούνται στον δρόμο και στα χωράφια να είναι πλέον καθημερινή.

Πηγή: Εφημερίδα Αυγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποιον να διαλέξω, τη Λαγκάρντ ή τον Χλέμπουρα; Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

«Έχω δικαίωμα να ζήσω» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3