in

Έκπτωτοι: Μια προσωπογραφία του Αντόν Τσέχωφ

Έκπτωτοι: Μια προσωπογραφία του Αντόν Τσέχωφ

Η “Θεατρική Έρευνα” παρουσιάζει μια παράσταση της ομάδας G.A.L.P. (get a life project): «Οι Έκπτωτοι» είναι τρία έργα δεμένα μεταξύ τους σαν ένα. Μια απάντηση στον πόνο της μοναξιάς.

Τα κλασσικά έργα καταφέρνουν να ζήσουν έναντι της μάχης τους πρώτα στο χώρο και έπειτα στον χρόνο. To πνεύμα τους είναι και το πνεύμα όλων των εποχών. Αυτό το καταφέρνουν επειδή μέσα τους έχει εκφραστεί ένα κομμάτι της φιλοσοφικής «αλήθειας» αλλά και ακόμα περισσότερο της «αλήθειας» που μπορεί να υπάρχει μέσα στο σύνολο των ανθρώπων όλων των εποχών.  

Το «σύστημα» έχει διαλύει αξίες, και ανάμεσα σε αυτές που βλέπουμε να χάνονται είναι και η κουλτούρα και ο πολιτισμός. Βλέπουμε δίπλα μας ανθρώπους που είναι διαρκώς θυμωμένοι γιατί βλέπουν τον κόσμο να χάνεται, να διαλύεται κάτω από τα πόδια τους. Η ζωή μεταφράζεται διαρκώς σε πόνο.
 
Μήπως λοιπόν αυτός ο πόνος προέρχεται από μια φωνή μέσα μας που φωνάζει «Δεν έχω ρίζες, δεν έχω παρελθόν, άρα δεν έχω μέλλον. Είμαι μόνος»; Ψάχνουμε να βρούμε παρηγοριά για αυτά που χάσαμε στον χρόνο που πέρασε, και δεν κοιτάμε αυτά που κερδίζουμε από την εμπειρία του παρελθόντος ώστε να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε τον αγώνα της ζωής στο μέλλον.

Τα κλασσικά έργα του έργου «Οι Έκπτωτοι»  έχουν αυτή την καταπληκτική ιδιότητα. Καταφέρνουν να δώσουν μια απάντηση σε όλο αυτόν τον πόνο της μοναξιάς, και γυρνούν γύρω από τα μονόπρακτα του Τσέχωφ έτσι ώστε να πάρουμε μια ιδέα από την ευαισθησία του.

Ψάχνοντας μέσα στο «κλασσικό» τις παγκόσμιες αλήθειες, τις πάντα σύγχρονες αλήθειες

Αναζητώντας κανείς την ψυχή ενός ανθρώπου, που ψάχνει και αγωνιά δια μέσω των αιώνων, δια μέσω των πολιτισμών, και δια μέσω των αξιών την αλήθεια, τη μάχη της ζωής δηλαδή με το θάνατο, τι βρίσκει τελικά; Την ποίηση… και μεσα στην ποίηση τον εαυτό του.

Με έναν μοναδικό τρόπο τα μονόπρακτα συνδέονται μεταξύ τους. Φαίνεται πως, ενώ είναι εντελώς ξεχωριστά, παντρεύονται σαν να είναι μια παράσταση χωρίς διακοπή.

Στην παράσταση «Οι Έκπτωτοι» παρατηρούμε έναν θίασο να ζει και να πεθαίνει ανεβάζοντας και ζώντας δια μέσου αυτών των έργων.

Οι ήρωες δεν είναι οι ήρωες των έργων του Τσέχωφ αλλά οι ηθοποιοί που προσπαθούν να τους υποδυθούν, να βυθιστούν μέσα σε αυτούς τους ήρωες.

Θέατρο Όρα (Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι Χ.Α.Ν.Θ)
Παραστάσεις: 28 Νοεμβρίου- 8 Δεκεμβρίου 2013
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00 και 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ και 8 ευρώ (άποροι, ΑΜΕΑ, φοιτητές)
Tηλ. κρατήσεων
6932435261 ώρες 17:00-22:00

Συντελεστές:

Διανομή:
Δήμητρα Ντασιώτη
Χρήστος Κιτσίρογλου
Αλέξανδρος Παύλου
Χριστίνα Παρπούλα

Σκηνοθεσία-διασκευή κειμένων: Κλείτος Κυριακίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Michael Webber
Σκηνικά- κοστούμια: Νίκος Καλαιτζίδης
Φωτισμός: Ορέστης Ψωμόπουλος
Επικοινωνία – Προώθηση: Δέσποινα Πολυχρονίδου
Παραγωγή: G.A.L.P.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προϋπολογισμός χωρίς ζήτηση. Του Πέτρου Σταύρου

Καμπάνια “Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης”