in

ΕΔΙΑ: Οι εκκαθαρίσεις στο Δ.Σ.Ε: αναψηλαφώντας την υπόθεση του ταξίαρχου Γιώργου Γεωργιάδη

ΕΔΙΑ: Οι εκκαθαρίσεις στο Δ.Σ.Ε: αναψηλαφώντας την υπόθεση του ταξίαρχου Γιώργου Γεωργιάδη

Εκδηλώσεις, με κεντρικό θέμα « Οι εκκαθαρίσεις στο Δ.Σ.Ε: αναψηλαφώντας την υπόθεση του ταξίαρχου Γιώργου Γεωργιάδη», στις Πρέσπες, έχει προγραμματίσει για το επόμενο Σαββατοκύριακο η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΕΔΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας).

Πιο συγκεκριμένα η ΕΔΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας διοργανώνει την 6η ετήσια θεματική συνάντηση για τον εμφύλιο στις 31/8 και 1/9 έχοντας στο πρόγραμμα για την πρώτη μέρα την εκδήλωση -αφιέρωμα στο Γιώργο Γεωργιάδη-ταξίαρχο του «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ»: «κάποιος θα μείνει να πει την αλήθεια», [Σάββατο 31/8/2013, 6μ.μ., Δημαρχείο Πρεσπών (Λαιμός)]. Για την δεύτερη μέρα, Κυριακή 1η Σεπτέμβρη, έχει προγραμματιστεί οδοιπορικό μνήμης στις Πρέσπες.

Οι εισηγήσεις της εκδήλωσης του Σαββάτου:  

•«Ο σύντροφος Γ. Γεωργιάδης: ήρωας και προδότης», Ιωάννα Παπαθανασίου, Διευθύντρια ερευνών του Ε.Κ.ΚΕ.-επιστημονικός συνεργάτης των ΑΣΚΙ

•«Η στρατιωτική δικαιοσύνη στον ΔΣΕ και η υπόθεση του Γ. Γεωργιάδη», Θανάσης Σφήκας, ιστορικός, αν. καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

•«Ο Γ. Γεωργιάδης, όπως τον γνώρισα», Βασίλης Γκανάτσιος (Χείμαρρος), Διοικητής του Γ. Γεωργιάδη στο Αρχηγείο του Δ.Σ.Ε.  Δ. Μακεδονίας

Λίγα λόγια για τον ταξίαρχο του ΔΣΕ Γιώργο Γεωργιάδη

Ο Γιώργος Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1916 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς που στη συνέχεια βρέθηκαν πρόσφυγες στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων με άριστα και γι’ αυτό παρέμεινε ως εκπαιδευτής. Πήρε μέρος στον πόλεμο του ’40, στην Αντίσταση με τον ΕΛΑΣ στη Ρούμελη και στα Δεκεμβριανά. Μετά τη Βάρκιζα βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Με την έναρξη του δεύτερου αντάρτικου επέστρεψε πάλι στη Ρούμελη όπου ανέλαβε τη στρατιωτική διοίκηση μονάδων του ΔΣΕ. Συνοδεύοντας τη μεγάλη «πορεία των αόπλων» από τη Ρούμελη κατέφθασε το Φλεβάρη του 1948 στο Γράμμο, όπου κι ανέλαβε τη διοίκηση της 14ης ταξιαρχίας του Αρχηγείου Δ. Μακεδονίας.

Εθεωρείτο ως ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς του ΔΣΕ και η ταξιαρχία του ήταν η μόνη που κράτησε τη διάταξή της κατά τη μεγάλη μάχη του Γράμμου του ’48 που βάστηξε 72 μέρες και έδωσε έτσι τη δυνατότητα στο ΔΣΕ να διαφύγει με τον ελιγμό στο Βίτσι. Αυτήν την περίοδο όμως κορυφωνόταν και η αντιπαράθεση στην ανώτατη ηγεσία του ΚΚΕ μεταξύ Ζαχαριάδη και Μάρκου, με την αποπομπή του τελευταίου και την απομάκρυνσή του στη Μόσχα. Η ηγεσία του ΚΚΕ το ίδιο διάστημα προχώρησε στην εκκαθάριση των στρατιωτικών του ΔΣΕ που θεωρούσε ότι ήταν της επιρροής του Μάρκου. Η αρχή έγινε με τη δολοφονία του ταξίαρχου Γιαννούλη για να ακολουθήσει μετά από έξι μήνες και η δολοφονία του άλλου ταξίαρχου, του Γιώργου Γεωργιάδη, που, κατ’ εντολή του Βλαντά, δολοφονήθηκε άναντρα από συντρόφους του έξω από τις Καρυές των Πρεσπών στις 24 Φλεβάρη του 1949, σε ηλικία 33 χρονώ.

«ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ»

Σ’ αυτές τις εκκαθαρίσεις η ηγεσία του ΚΚΕ θέλησε να προσδώσει, ως είθισται, και κάποια νομιμοφάνεια. Όμως η μη τήρηση ούτε αυτών που προβλέπονταν από τη στρατιωτική δικαιοσύνη του ΔΣΕ, σύμφωνα με νόμο της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (Φεβρουάριος 1948), κατέληξε στην εν ψυχρώ εκτέλεση του Γ. Γεωργιάδη. Γι’ αυτό ο Γιώργος Σαμαρίδης (Λογοθέτης), συνομιλώντας με τον Κώστα Παλαιολόγου, τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η  ιστορική αλήθεια για το Γιώργο Γεωργιάδη: «ΚΑΠΟΙΟΣ ΘA ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site της ΕΔΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας  edia-makedonia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φυσικά σιρόπια για τον πονόλαιμο

Αντίθετο σε στρατιωτική επίθεση στην Συρία το βρετανικό κοινοβούλιο