in

Δυσφήμιση, επιστράτευση και …στο βάθος παρακράτος-Τα κυβερνητικά σχέδια για την απεργία των καθηγητών

Δυσφήμιση, επιστράτευση και …στο βάθος παρακράτος-Τα κυβερνητικά σχέδια για την απεργία των καθηγητών

Η ανησυχία στην κυβέρνηση για την απεργία των εκπαιδευτικών είναι μεγάλη και στο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται σενάρια αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων. Αυτο που τρομοκρατεί το επιτελείο Σαμαρά δεν είναι τόσο η ίδια η απεργία των καθηγητών, αλλά η προοπτική κυβερνητικές αστοχίες να δημιουργήσουν ένα κίνημα συμπαράστασης, ικανό να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Έτσι στο Μαξίμου υπάρχουν τρεις γραμμές άμυνας, που ανάλογα με την εξέλιξη της απεργίας θα έρχονται στο προσκήνιο και σταδιακά θα βλέπουμε την κυβέρνηση να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους καθηγητές.

Πρώτος στόχος: Η απεργία να εκφυλιστεί σύντομα

Το σενάριο αυτό, αποτελεί και το πιο ευνοικό για τη κυβέρνηση, καθώς δεν θα χρειαστεί να παρθούν κατασταλτικά μέτρα, ενώ παράλληλα υπάρχει η εκτίμηση πως μια τέτοια εξέλιξη θα πιστωθεί ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η καθηγητές δεν θα αντέξουν περισσότερο από μία εβδομάδα, είτε λόγω της μεγάλης απώλειας χρημάτων, είτε λόγω της έλλειψης ενός κινήματος συμπαράστασης από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Σε αυτή την κατεύθυνση κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ συντεταγμένα προσπαθούν να απαξιώσουν την απεργία, να αποδώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ την οργάνωση των κινητοποιήσεων και να συνδέσουν τα συνδικαλιστικά αιτήματα με τα συμφέροντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος είναι να αποδυναμώσουν τις κοινωνικές συμμαχίες που μπορεί να βρεί η ΟΛΜΕ, να περιορισούν το εύρος αυτών στην Αριστερά και η αντιπαράθεση να γίνεται σε κεντρικοπολιτικό επίπεδο, ώστε να φαίνεται ως μια ακόμη σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Πολιτική χροιά πίσω από τις απεργίες των εκπαιδευτικών «βλέπει» ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγορεί ότι «επενδύει στην ένταση, την οξύτητα και την πόλωση».

«Κάποιες δυνάμεις και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει ένα στρατηγικό αδιέξοδο επενδύει στην ένταση, στην οξύτητα και την πόλωση. Μιλάνε με όρους παρελθόντος, αλλά η ελληνική κοινωνία τα έχει βαρεθεί όλα αυτά και τους έχει γυρίσει την πλάτη» λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσουν κανονικά το σχολεία. Από εκεί και πέρα ρωτήστε την ΟΛΜΕ τι σκοπεύει να κάνει για να κρατήσει τα σχολεία… κλειστά» λέει ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σημερινό κύριο άρθρο της Καθημερινής.”Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων στον χώρο της εκπαίδευσης. Με κάθε ευκαιρία καλούν την κοινή γνώμη «να ξεσηκωθεί» και γενικώς χρησιμοποιούν ένα βαθιά ξύλινο, κομματικό λόγο που δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για την ποιότητα της παιδείας στη χώρα. Η κοινωνία έχει όμως αλλάξει και ωριμάσει. Οι γονείς θέλουν ανοικτά σχολεία, οι φοιτητές είναι εναντίον των απεργιών γιατί θέλουν να μάθουν γράμματα και να βρουν δουλειές. Ολοι αντιλαμβάνονται πως τα κομματικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια δεν λύνουν κανένα από τα καυτά και σκληρά προβλήματα της κοινωνίας” αναφέρει το editorial της εφημερίδας.

Τα περιθώρια που δίνονται για επίτευξη του κυβερνητικού στόχου απαξίωσης της απεργίας των καθηγητών και λήξης των κινητοποιήσεων, προσδιορίζονται στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της απεργίας. Αν οι καθηγητές αντέξουν και ανανεώσουν τις αποφάσεις τους για απεργία, το σενάριο της επιστράτευσης έρχεται στο προσκήνιο.

Δεύτερος στόχος: Επιστράτευση και διώξεις

Αν η απεργία των καθηγητών συνεχιστεί και δεύτερη εβδομάδα και μάλιστα με μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις του κλάδου, το σενάριο της επιστράτευσης θα πέσει στο τραπέζι. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν βέβαια πως συνδικαλιστές και καθηγητές που έχουν πάρει μέρος στις συνελέυσεις των ΕΛΜΕ θα επιχειρήσουν να σπάσουν την επιστράτευση και να περιφρουρήσουν την απεργία. Έτσι είναι ήδη ηλλειμένη απόφαση η άσκηση διώξεων στους απεργούς και η εντολή απόλυσης για όσους δεν παρουσιαστούν στα σχολεία.

Μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο θα πυροδοτήσει εξελίξεις και πιθανον να γεννήσει ένα κύμα συμπαράστασης από άλλους εργασιακούς χώρους, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΥ, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη δεν μπορούν να παραμείνουν αμέτοχες. Εδώ είναι που μπαίνει σε εφαρμογή η τρίτη και τελευταία γραμμή άμυνας και εμπλέκει στο παιχνίδι αγανακτισμένους πολίτες, ΜΑΤ και ακροδεξιά.

Τρίτος στόχος: Κάντο όπως το 90′

Όπως σε πολλές περιπτώσεις η κρυφές σκέψεις της κυβέρνησης διατυπώνονται από ημιεπίσημα ΜΜΕ της ΝΔ. Χαρακτηριστικά τα όσα γράφονται στο antinews.gr του συμβούλου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Φαήλου Κρανιδιώτη. “είναι γεγονός ότι οι ακραίοι συνδικαλιστοπατέρες, επειδή βλέπουν πως η κυβέρνηση δεν «τσιμπάει», δεν φορτίζει το κλίμα και δεν πάει σε σύγκρουση, θα επιδιώξουν τεχνητή ένταση. Πώς θα το καταφέρουν; Θα φανεί στα συλλαλητήρια της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν αργούν οι μπαχαλάκηδες να δημιουργήσουν κλίμα. Αφήστε δε που κάποιοι εκπαιδευτικοί θα ήθελαν να προκύψει καμιά περίπτωση τύπου… Τεμπονέρα για να διαλύσουν το σύμπαν” γράφει το κεντρικό άρθρο του σαιτ για την απεργία των εκπαιδευτικών.

Αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, τη θεωρούν ούτε λίγο, ούτε πολύ, σχέδιο επίτευξης έντασης από την πλευρά της Αριστεράς, τα όσα γράφονται αποτυπωνουν και τις κυβερνητικές σκέψεις. Αγανακτισμένοι γονείς, καθηγητές και πολίτες θα προσπαθήσουν να ανοίξουν τα σχολεία με τη βία και τη συνδρομή της αστυνομίας. H πολιτική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σχέδιο -τύπου ΕΡΤ- που περιλαμβάνει προσλήψεις ωρομισθίων προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ενας απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Το κλίμα για μια τέτοιου τύπου καταστολή προετοιμάζεται ήδη, με σχετική αρθρογραφία και δηλώσεις και κεντρικό επιχείρημα τη νομιμότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της, παρά τις αντιδράσεις συνδικαλιστών οργάνων, καθηγητών και γονέων.

Χαρακτηριστικό του κλίματος αυτού η σημερινή αναφορά του Γιάννη Πρετεντέρη: “Οι κυβερνήσεις των Μνημονίων είναι οι νόμιμες κυβερνήσεις της χώρας, οι μόνες αρμόδιες για την άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής. […] Αν η ΟΛΜΕ το αμφισβητεί να κατέβει στις εκλογές”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

…στην Κάνουλα

Χέρι-χέρι Δήμαρχοι και Μιχελάκης για την διάλυση της αυτοδιοίκησης