in

Αρνούνται με μεθοδεύσεις να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο “Παναγία”

Αρνούνται με μεθοδεύσεις να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο “Παναγία”

Σκανδαλώδης χαρακτηρίζεται η άρνηση της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγ. Παύλος αλλά και του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης να μην λειτουργήσει το νοσοκομείο “Παναγία” παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για επαναλειτουργία του.

Το θέμα της μη λειτουργίας του παραρτήματος «Παναγία» του Γ. Ν. «Αγ. Παύλος» επαναφέρει στη Βουλή ο βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου.

“Η μη λειτουργία του «Παναγία», παρά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση και παρά τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων και τη βούληση των φορέων και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο, όχι μόνο την ποιότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή των κατοίκων.”

“Θεωρούμε απαράδεκτο οι αρμόδιοι που εμπλέκονται στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγία», να σαμποτάρουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.” τονίζει ο Γ. Αμανατίδης καλώντας τον Υπουργό Υγείας να δώσει εξηγήσεις για τις απαράδεκτες εξελίξεις στο ζήτημα της λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγία» και να δεσμευτεί για την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την άμεση επαναλειτουργία του, ώστε να μη χαθούν περίπου 200 δημόσιες νοσοκομειακές εξειδικευμένες κλίνες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 67 εργαζομένων».

Θρίλερ το θέμα της επαναλειτουργίας του "Παναγία"

Η υπόθεση του νοσοκομείου Παναγία έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό θρίλερ με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του Γ.Ν.Θ.«Άγιος Παύλος»

Όπως αναφέρεται στην σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή “παρά τις ηρωϊκές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- λόγω της αυξημένης προσέλευσης, της ακαταλληλότητας των χώρων και των κτιρίων, των πεπαλαιωμένων χειρουργείων, των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας του προσωπικού, οι αρμόδιοι που εμπλέκονται στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγία», επιδίδονται σε έναν πρωτοφανή αγώνα για την αποτροπή κάθε τέτοιας δυνατότητας.”

Οι μεθοδεύσεις της παλιάς και της νέας διοίκηση του Γ.Ν Αγ. Παύλος και του διοικητή της 4ΥΠΕ έχει να κάνει με την υπομόμευση της λειτουργίας του Παναγία αλλά και την σταδιακή αποδυνάμωσή του με ενέργειες όπως αποσπάσεις, μετακινήσεις νοσηλευτικού & ιατρικού προσωπικού, μη επιδιόρθωση τεχνικού εξοπλισμού, μεταφορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Να αναφερθεί ότι το Παναγία ανήκει διοικητικά στο νοσοκομείο Αγ. Παύλος του οποίου το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ιδιόμορφο καθώς το Δημόσιο νοικιάζει το κτίριο από την Euromedika στην οποία ανήκει το κτίριο,

Με πρόσχημα την διαφωνία περί του τιμήματος του ενοικίου προς την Euromedica με απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη το νοσοκομείο κλείνει μέσα στο καλοκαίρι, καταργούνται οργανικές θέσεις του μόνιμου προσωπικού, βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 107 νοσηλευτές-τριες, και από 1η Σεπτέμβρη το νοσοκομείο βγαίνει από το πρόγραμμα των εφημεριών ακολουθώντας την μοίρα των άλλων νοσοκομείων που έκλεισαν όπως το Λοιμωδών και των Αφροδισίων. Στη συνέχεια μεταφέρονται 107 άτομα από το παράρτημα “ΠΑΝΑΓΙΑ” του Γ.Ν.¨Αγ.Παύλος¨ , 87 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και 20 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι από το 2013 έχει αποφασιστεί το χτίσιμο πτέρυγας δυναμικότητας 200 νοσοκομειακών κλινών στο Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος», το οποίο προσκρούει σε γραφειοκρατικού τύπου προβλήματα . Από το καλοκαίρι όπου το νοσοκομείο Παναγία έκλεισε πολίτες, φορείς και κόμματα ζητούν την επαναλειτουργία του μέχρι το χτίσιμο της πτέρυγας στον “Άγιο Παύλο” καθώς οι ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης έχουν μείνει χωρίς την δυνατότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένη περίθαλψη.

Το νοσοκομείο αυτό διέθετε την μονάδα τεχνητού νεφρού, το ουροδυναμικό, τη λιθοτριψία. Το Παναγία διεθετε στην πραγματικόητα τον μοναδικό λιθοτρίπτη σε όλη την κεντρική Μακεδονία ο οποίος όταν χάλασε το Μάιο του 2012 δεν επισκευάστηκε ποτέ – λειτουργεί τώρα μόλις ένας νέος από τον Ιανουάριο του 2014 στο Ιπποκράτειο -σε όλη την κεντρική Μακεδονία με ευθύνη των υπηρεσιών. Παράλληλα στο “Παναγία””υπήρχε και η λειτουργία τακτικών εξωτερικών ιατρείων και κατά τέσσερις ημέρες εφημέρευε με το Ιπποκράτειο σαν δορυφόρος"

Γ. Αμανατίδης: Κινδυνεύει όχι μόνο η ποιότητα αλλά η ζωή των κατοίκων της περιοχής

Όπως αναφέρει ο Γ. Αμανατίδης ενώ το θέμα του κλεισίματος του νοσοκομείου “ήρθε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (20/02/2014) και υπήρξε συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων (Ν.Δ.- ΣΥ.ΡΙΖ.Α- ΔΗΜ.ΑΡ.- ΑΝ.ΕΛ.) σε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας (25/02/2014) και δέσμευση και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την επαναλειτουργία του παραρτήματος, με σκανδαλώδη απόφαση του το Δ.Σ. του Γ. Ν. «Αγ. Παύλος» της 5/3/2014, όπου σε ρόλο Υπουργού Υγείας, παρακάμπτοντας θεσμούς και οργανισμούς, ανακοινώνει αυθαίρετα ότι το παράρτημα «Παναγία» του Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος» ΔΕΝ υφίσταται από 1-9-2013 και χαρακτηρίζει ουσιαστικά την πλειοψηφία της Βουλής αλλά και όλους τους φορείς, λαϊκιστές και ψηφοθήρες. Να σημειωθεί μάλιστα ότι δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη τα δεδομένα και στοιχεία μετά το Μάιο του 2013, τα οποία είχαν στη διάθεσή τους τόσο το Δ.Σ., όσο και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ αλλά και το Υπουργείο Υγείας.”

“Η υπονόμευση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας είναι επικίνδυνη και πλέον διακυβεύεται όχι μόνο η ποιότητα αλλά η ζωή των κατοίκων της περιοχής και δεν χωρούν προσωπικές μεθοδεύσεις συγκεκριμένων στοχεύσεων”τονίζει ο Γ. Αμανατίδης και προσθέτει: “Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής (ν. 4118/13) καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία και οι κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.-Ε.Δ.Ο.Θ.-Ε.Ν.Ι.Θ.) συμφωνούν στην αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του παραρτήματος «Παναγία» ως δημόσιου νοσοκομείου, μέχρι την ανέγερση νέας πτέρυγας στο Γ. Ν. Θ. «Αγ. Παύλος», ώστε να μη χαθούν περίπου 200 δημόσιες νοσοκομειακές εξειδικευμένες κλίνες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 67 εργαζομένων”

Ο βουλευτής ρωτά τον Υπουργό:

  1. Τι μέτρα θα λάβει για να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Παναγία» στο πνεύμα του αρ. 7 του Ν. 4118/13 και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να λυθούν άμεσα και οριστικά τα επί δεκαετίες χρονίζοντα προβλήματα για την ανέγερση νέας πτέρυγας δυναμικότητας 200 νοσοκομειακών κλινών στο Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος»;

  2. Σκοπεύει να προβεί σε αντικατάσταση: α) του Διοικητή της 4ης Υ.Π.Ε. για την άσκηση απαράδεκτης προσωπικής πολιτικής, που υπονόμευσε συνειδητά και συστηματικά το νόμο 4118/13 άρθρο 7; , β) της Διοίκησης του Γ.Ν.Θ.«Άγιος Παύλος», που χαρακτηρίζει ουσιαστικά την πλειοψηφία της Βουλής λαϊκιστές και ψηφοθήρες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτοδιοικητικές εκλογές & Αριστερά. Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Μαζί θα τους φάμε- Πρώτη συνάντηση τροφής