in ,

7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Κινητοποίηση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Κινητοποίηση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο  του διεθνούς καλέσματος για κινητοποιήσεις, με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, στην οποία συμμετείχαν γιατροί, νοσηλευτές/τριες, διοικητικοί, καθώς και πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Τη συγκεκριμένη μέρα δίκτυα συνδικαλιστών, συλλογικότητες πολιτών, ΜΚΟ και κοινωνικά κινήματα πραγματοποίησαν σειρά δράσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από ακτιβιστές στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Σαραγόσα, το Παρίσι, τη Νίκαια, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία, τη Μπολόνια και πολλές ακόμα πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στο κάλεσμα τους:

Το μήνυμά μας είναι απλό: οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην ποιοτική φροντίδα για όλους και να σταματήσουν να θεωρούν την υγεία ως εμπόρευμα.

Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ!

Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας:

Τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης λιτότητας στην ποιότητα της φροντίδας υγείας και την πρόσβαση σε αυτήν·

Τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπόριο, τα δημοσιονομικά και την ενιαία αγορά, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της κερδοσκοπικής ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτών παρόχων στον τομέα υγείας, με συνέπεια τη διεύρυνση των ήδη υπαρκτών ανισοτήτων στην υγεία.

Θέλουμε οι πολιτικές αυτές να αντιστραφούν αμέσως, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών τους για την υγεία των ανθρώπων.

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας, υφίστανται την ταλαιπωρία σε όλο και μεγαλύτερες λίστες αναμονής, το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχρεώνουν τους λαούς να πληρώσουν αυτοί για την κρίση. Οι πολιτικές αυτές έχουν και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων», προειδοποιεί ο Σεμπαστιάν Φράνκο, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας.

Στο πνεύμα του καλέσματος της 7ης Απριλίου, μέσα στον Μάρτιο έγιναν συγκεντρώσεις σε διάφορες χώρες:

Στις 4 Μαρτίου στη Βρετανία, πολίτες διαδήλωσαν για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Στις 7 Μαρτίου στη Γαλλία, εργαζόμενοι στην υγεία κατέβηκαν σε απεργία.

Στις 21 Μαρτίου στο Βέλγιο, πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική του υπουργείου Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι μου έμαθε η δίκη του βιασμού μου. Της Ιωάννας Εξάρχου

Παγκόσμια ημέρα Ρομά- Δράση ενημέρωσης και συναυλία στη Θεσσαλονίκη